Má každý PRÁVO NA DIEŤA?

Redakcia | 24. január 2021
Má každý právo na dieťa?

Je tu to vedomie, že veda pokročila, načo sa budem ponáhľať, veď pôjdem do centra asistovanej reprodukcie a tam mi to dieťatko „urobia“. To je závažný omyl.

Medzi našimi podcastmi je aj podcast venovaný všetkým párom, ktoré sa snažia o dieťa. Mária Bernáthová sa v ňom na tému asistovanej reprodukcie rozprávala s MUDr. Martinom Petrenkom, CSc., MBA, primárom I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a  Univerzitnej nemocnice Bratislava a hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR pre reprodukčnú medicínu.

Pán doktor, prečo je v súčasnosti také vysoké percento párov, ktoré nemôžu prirodzene otehotnieť?

Tých príčin je viacero, je to komplexná záležitosť. Veľmi sa znížila plodnosť mužov, zárodočné bunky, najmä spermie sú veľmi citlivé na škodliviny a vzhľadom na to, v akom prostredí žijeme, aký spôsob života vedieme, sú tieto bunky čím menej kvalitné a je ich stále menej.

To isté je u žien, odkladajú tehotenstvo do vyššieho veku, pretože chcú robiť kariéru, cestovať a dieťa príde na rad až vtedy, keď je neskoro. Nedávno za mnou prišla pani, ktorá mala 44 rokov a chcela dieťatko, no doposiaľ preto nič nespravila. Je tu to vedomie, že veda pokročila, načo sa budem ponáhľať, veď pôjdem do centra asistovanej reprodukcie a tam mi to dieťatko „urobia“. To je závažný omyl. Takže aj preto je úspešnosť vo vyššom veku oveľa nižšia ako v mladom veku.

Čím sme starší, tým viac neduhov máme – kŕčové žily, cukrovka ap. a týmto trpia aj tie staršie tehotné ženy. Je vyšší aj výskyt cisárskych rezov, pretože panva nie je taká pružná ako v dvadsiatke.

Dá sa vyjadriť číselne, z akej časti môže za neplodnosť žena a z akej muž?

Už to začína byť 50 na 50. Kedysi sa muži týmto vyšetreniam vyhýbali a posielali ženy na gynekológiu, no dnes sa skutočne ukazuje, že muži majú 50-percentný podiel na neplodnosti. Ale, na druhej strane, musím mužov pochváliť, už chodia na vyšetrenie aj oni, páry prichádzajú spolu. 

Kedy hovoríme o tom, že je žena neplodná?

Príčin neplodnosti je viacero, sú dokonca definované aj v zákone. Žena je neplodná vtedy, ak nemôže otehotnieť, napr. nemá maternicu, pretože sa jej nevyvinula alebo sa jej musela napr. kvôli nádoru odstrániť. Avšak medicína pokročila a napr. v susednej Českej republike sa už podarilo transplantovať maternicu niekoľkým ženám a tak už pár detí z transplantovanej maternice chodí po svete. Je to však, samozrejme, čiastkové riešenie.

Ale vyjadriť sa o žene, ktorej nenarástla maternica, že je neplodná, nemôžeme, pretože jej môžeme maternicu transplantovať. Často počúvam od pacientiek, ako im nejaký lekár povedal: vy nikdy nebudete mať deti. Toho sa ja vystríham, pretože tých možností je vždy viac. 

Kedy by mal pár začať uvažovať o umelom oplodnení?

Neplodnosť je definovaná, ak nedôjde k otehotneniu po roku pravidelného  styku v plodných dňoch. Po dosiahnutí 37. až 40. roku života by som už asi nečakal rok, ale nechal by som to asi na 6 mesiacov.

Riešite pri stretnutiach s pármi aj to, aká je frekvencia ich sexuálneho styku a kombinujete to so sexuálnou poradňou?

Samozrejme, u nás na klinike každému páru dávame štandardizované dotazníky a máme psychologičku sexuologičku, ktorá ich spracúva. Sú anonymné a podrobné, takže sexuálny život týchto párov je dopodrobna analyzovaný. Je veľmi príjemné, že ľudia aj toto berú ako normálnu záležitosť.

Zaujímavá je aj otázka kompatibility partnerov. Skúma sa vôbec, či konkrétni dvaja ľudia môžu mať spolu dieťa? Či už z hľadiska genetického, schopnosti reprodukcie ap.?

Určite áno. K základným vyšetreniam oboch partnerov patrí genetické vyšetrenie a aj imunologické, kde sa skúmajú napr. protilátky proti spermiám, vajíčkam a rôzne iné parametre. Ich interpretácia je niekedy zložitá, ale na to máme imunológov, ktorí nám vedia poradiť aj s ďalšou liečbou. Párom sa venujeme komplexne.

Sú to síce dvaja ľudia, ale spolu je to jedna entita. Ak sa náhodou rozídu a žena za nami príde s novým partnerom, vyšetrenia musia prebiehať zasa odznovu.  

Ako prebieha samotný proces asistovanej reprodukcie? Aké majú páry vôbec šance na otehotnenie? Do akej miery zohráva v tomto smere slovo etika a právo? Existuje veková hranica, po ktorej by pár už radšej nemal o umelom oplodnení uvažovať?

Odpovede na tieto i ďalšie otázky sa dozviete v našom podcaste, ktorý nájdete TU: 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: