Pracujúce mamy: Aby si žiadna žena nemusela vyberať medzi prácou a rodinou

Eva Valentíny | 18. október 2021
Pracujúce mamy

Žijeme v krajine, v ktorej sa vytvoril zaujímavý precedens: obetavá slovenská mama je s deťmi naplno minimálne 3 roky na „dovolenke“ a potom si na svoje plecia vezme dve práce na plný úväzok – svoju zárobkovú činnosť a tú neplatenú doma.

Ak pracuje už počas materskej dovolenky, robí to často s pocitom, že ukracuje svoje deti. Naopak; keď konečne nastúpi do zamestnania, býva „diskriminovaná“ kvôli dlhšej kariérnej pauze a požiadavkám, ktoré život s deťmi prináša. Zladiť prácu, záujmy a rodinu je ťažšie, ako zapliesť tri zlaté vlasy deda Vševeda. 

Na Slovensku však máme múdre ženy. Aj také, ktoré namiesto frflania založili projekt Pracujúce mamy. A my vám ich chceme predstaviť: Terézia Miháliková a Patrícia Hirschnerová.

Čo vás viedlo k založeniu iniciatívy Pracujúce mamy? Je situácia na Slovensku odlišná ako v iných európskych krajinách?

Projekt sme založili dve mamy. Ja som bola na reťazovej materskej a pri návrate do práce som videla, že nájsť si flexibilnú prácu vôbec nie je jednoduché. Do toho som stretla Paťku, ktorá mala pozitívnu skúsenosť so svojím zamestnávateľom – pred odchodom na materskú jej bolo povedané, že kedykoľvek sa bude chcieť vrátiť, budú hľadať možnosti. Veľa sme sa o tejto téme rozprávali a po niekoľkých stretnutiach sme sa rozhodli založiť projekt Pracujúce mamy. 

K založeniu nás motivovala túžba, aby si žiadna žena nemusela vyberať medzi prácou a rodinou. Vnímali sme, že jedno nemusí byť na úkor druhého – práve naopak, práca a rodina sa vedia navzájom obohacovať a dopĺňať. V rámci našich aktivít pomáhame mamám aj zamestnávateľom, aby si našli k sebe cestu.

Každá krajina má svoje špecifiká. Bez ohľadu na dĺžku rodičovskej dovolenky je téma zlaďovania rodinného a pracovného života prítomná všade, nielen u nás. 

To je síce pravda, ale môžeme tvrdiť, že vďaka „ochrane“ pracovného miesta a štedrej legislatíve si mamy na Slovensku môžu dovoliť dlhšiu kariérnu pauzu. Návrat do práce však pre ne býva o to náročnejší. Aké sú najčastejšie problémy, ktorým musia čeliť?

Máme trojročnú rodičovskú dovolenku, v porovnaní s ostatnými štátmi je to naozaj štedré. Vychádzajme z toho, čo máme, ale zároveň sa k tomu neupínajme ako na jedinú správnu dĺžku materskej. Z nášho pohľadu každá mama vie najlepšie sama, kedy je pre ňu ideálny čas vrátiť sa do práce. 

Pri návrate sa ženy často stretávajú s nízkou ponukou flexibilných úväzkov a aj predsudkami zo strany zamestnávateľov. Niekedy ženy samy prijmú tento predsudok a už na pohovor idú s nastavením, že sa ospravedlňujú za svoju kariérnu pauzu v súvislosti s materstvom. Odzrkadlí sa to na nízkom sebavedomí, nevedia sa potom na pohovore „predať”, odkomunikovať svoje silné stránky zamestnávateľovi

Čo by ste teda odporučili žene, ktorá sa vracia do zamestnania po šiestich rokoch doma s deťmi? Máte nejaké rady a tipy, ktoré by jej mohli uľahčiť život?

Nenechávať si prípravu na poslednú chvíľu; zamyslieť sa v dostatočnom predstihu, akou profesijnou cestou chcú pokračovať. Keď si to definujú, treba si urobiť plán – čo k tomu potrebujem, napr. doštudovať si niektoré veci, urobiť si kurz, zabezpečiť si pomoc s odvozom detí. Keď príde čas aktívneho hľadania práce, dať to vedieť aj okoliu. Nikdy neviete, či známa/známy nevie o nejakej zaujímavej pracovnej ponuke. 

A, samozrejme, napísanie životopisu. Na túto tému už bolo popísaného veľa, tak možno len malý tip: ešte pred tvorbou životopisu si povedzte, v čom ste dobrá. Kde sú vaše silné stránky, čo vám materská dala, čo ste sa počas nej naučili. Môžu to byť nejaké vedomosti, ale pokojne aj zručnosti získané počas dobrovoľníckej práce v materskom centre. Spýtajte sa aj svojho okolia, kde vnímajú vaše silné stránky. Toto všetko potom dajte do životopisu, snažte sa to napísať „rečou zamestnávateľa”. Toto všetko viem, toto sú moje talenty, v tomto viem priniesť hodnotu v práci.

Mnoho mamičiek sa, naopak, rozhodne pracovať už popri materskej/rodičovskej dovolenke. Bývajú z vašich skúseností odsudzované okolím?

Z našich skúsenosti ženám najviac chýba možnosť vybrať si, na aký úväzok by mali kapacitu pracovať. Často sú postavené pred voľbu – plný úväzok alebo nič. Toto mnohé ženy odradí a radšej zostávajú doma. Tie, ktoré sa rozhodnú vrátiť sa na plný pracovný úväzok, riešia zasa balans medzi rodinou a prácou. A niekedy aj to, že ich okolie rieši, prečo sa tak skoro vrátili do práce.

Ten, kto môže vyjsť v ústrety pracujúcej mamičke, je práve zamestnávateľ. Čo sú najčastejšie benefity, ktoré môže v tejto životnej situácii ponúknuť? 

Na toto máme aj konkrétny výskum, ktorý sme robili v roku 2019 a do ktorého sa zapojilo viac ako 630 žien. Ženy mali  samy definovať opatrenia, ktoré by im najviac pomohli s návratom do práce po kariérnej pauze. Paradoxne, niektoré opatrenia nestoja zamestnávateľa nič:

  • Porady v čase, keď je dostupná starostlivosť o dieťa
  • Príležitostný home office bez špeciálneho dohadovania
  • Skrátený úväzok, ktorý sa postupne predlžuje

Z tohto pohľadu sa zdá, že ich to naozaj nestojí  nič. Bývajú však firmy naozaj ochotné upraviť podmienky pracujúcej matke? Nie je to stále len ideál, ktorý by sme chceli dosiahnuť?

Čoraz viac vidíme firmy, ktoré majú snahu robiť niečo v tejto oblasti. Niektoré už túto tému majú podchytenú aj komplexne, snažia sa vťahovať mamy do pracovného procesu a hľadajú s nimi možnosti, ako by to mohlo fungovať. Vnímame aj firmy, ktoré by chceli niečo robiť, ale ešte nevedia ako. Máme ešte dlhú cestu pred sebou, ale je dobré mať ideál, aby sme vedeli, kam chceme ísť.

Z momentálnej situácie na trhu práce usudzujem, že firmy nie sú nútené prispôsobovať podmienky pri výbere zamestnancov. Aká teda býva ich najčastejšia motivácia, keď si dohodnú workshop s vami dvomi?

Firmy, ktoré nás oslovujú, si začínajú uvedomovať benefit, ktoré im mamy prinášajú. Z dlhodobého pohľadu je pre nich výhodnejšie zastrešiť túto tému komplexne – mamy sú zamestnankyne, ktoré sú už zaškolené, často vykonávajú kvalifikovanú prácu. Je pre nich jednoduchšie ich zastabilizovať, ako nanovo obsadzovať pozíciu a zaúčať niekoho nového.

To je síce pravda, ale na zamestnankyňu s deťmi sa často nazerá ako tú „rizikovú“ z hľadiska dochádzky atď. Existuje nejaký rozdiel medzi ženami, ktoré sú matkami v porovnaní s bezdetnými ženami v ich prístupe k práci? Dokáže vôbec „mama“ zamestnávateľovi ponúknuť nejaký benefit?

Skúsenosti napovedajú, že zamestnávatelia, ktorí zamestnávajú mamy, sú s nimi veľmi spokojní. Získajú zamestnankyňu, ktorá je efektívna, vie si zadeliť svoje priority, do pracovných procesov prináša senioritu v rozhodovaní, má nadhľad. Keďže má ešte svoje rodinné priority, nezabíja čas zbytočnosťami. Navyše, ak jej vyjdú v ústrety s flexibilnými pracovnými podmienkami, získajú lojálnu zamestnankyňu, čo má dopad aj na nižšiu fluktuáciu.

Veľa zamestnávateľov sa pozerá na mamy z krátkodobého pohľadu – má deti, môže to komplikovať prácu. Majú už predsudok a nedokážu sa na to pozrieť z nadhľadu – ak zamestnajú bezdetnú ženu, možno pôjde za dva roky na materskú tiež a budú to riešiť odznova. 

Projekt ste rozbehli z vlastného záujmu a už rok je vašou „prácou na plný úväzok“. Neuživí vás ale tak ako štandardné zamestnanie. Kde beriete motiváciu, vďaka ktorej otvárate laptop, keď deti spia a pracujete na tom, aby sa pracujúce mamy okolo vás mali lepšie?

Pôvodne to naozaj bola len iniciatíva. Vnímali sme potrebu niečo v téme robiť, ale vôbec sme nevedeli, ako to poňať. Ja som bola po reťazovej materskej a Paťke sa akurát narodila prvá dcérka. V rámci psychohygieny a voľného času sme rozbehli prvé aktivity. Spätná väzba bola veľmi pozitívna, dokonca sme zistili, že vieme obom skupinám – mamám aj firmám ponúknuť zmysluplný komerčný produkt, a teda to celé sprofesionalizovať. Nasledovali prvé platené spolupráce, čím sa posúvame smerom ku konceptu sociálneho podnikania.

Motivuje nás vízia, že tvoríme niečo, čo má skutočný zmysel – nielen pre mňa, ale aj pre generáciu našich dcér – aby pre ne bolo normálne, že na pohovore zamestnávateľa zaujíma odbornosť ženy a nie to, kto bude s deťmi, keď ochorejú.

Tu chcem povzbudiť aj všetky čitateľky, ktoré by sa rady angažovali v nejakej téme, ale nevedia si predstaviť, že by ich to uživilo. Možno to začnete robiť zadarmo a len keď deti spia. Ale ak to bude mať skutočnú hodnotu, skôr či neskôr vám za to začnú platiť.

 pracujúce mamy

Bolo niečo, čo vás v tejto oblasti prekvapilo?

Pre mňa bolo prekvapením, keď sme videli spätnú väzbu, koľko žien a aj mužov to cíti podobne ako my. Som vďačná za podporu, ktorú dostávame, lebo je to o  nás všetkých – aby sme spoluvytvárali také prostredie, kde byť mamou a zároveň nájsť sebarealizáciu v práci je niečo úplne prirodzené a normálne. A v neposlednom rade sa tešíme z nášho tímu, momentálne je nás šesť.  Naše aktivity sú výsledkom celého tímu, každá prináša svoj pohľad, odbornosť a navzájom sa dopĺňame.

Iniciatíva Pracujúce mamy sa snaží pomôcť mamám zaradiť sa späť na trh práce. V čom okrem inzerovaných ponúk práce s istou mierou flexibility sa snažíte mamičkám pomôcť?

Už viac ako rok organizujeme pravidelné webináre na témy, ktoré môžu ženám pomôcť s návratom do práce. Boli to webináre na témy, ako si vytvoriť LinkedIn profil, koučing o nájdení ideálnej práce, praktický sprievodca návratom do práce, manažment priorít, právne otázky z pohľadu rodiča, vyjednávanie férového platu, podnikanie. Témy sa snažíme prispôsobiť potrebám samotných mám, inšpirácie čerpáme z ich spätných väzieb. Nedávno sme rozbehli aj  konverzácie anglického jazyka.

To znie veľmi zaujímavo. Všimla som si však, že inzerované ponuky práce sú mierne platovo poddimenzované. Je to cena, ktorú pracujúca mama platí za vyššiu mieru flexibility? 

Pravdou je, že „mamička” je pre firmy často ekvivalentom brigádnika – juniora,  a to sa odráža aj vo výške platu. Myslím si, že aj keď to má ďaleko od ideálu, už aj to je pokrok, keďže ešte pred pár rokmi ženy po materskej dostávali oveľa tvrdšie odmietnutie. Na druhej strane, zatiaľ musíme „variť z toho, čo máme”, a preto sa na to pozeráme z dlhodobejšieho horizontu – ak ide o štartovacie pozície, žena má možnosť začleniť sa do pracovného procesu v rámci flexibilných podmienok, rásť a postupne sa posúvať aj finančne. To vyžaduje istú dávku asertivity, a preto „s našimi ženami” pracujeme aj na tomto. Mnohé z nich sa po dlhšej pauze vracajú na menej kvalifikovanú pozíciu, čo možno vnímať buď ako krok späť, alebo ako príležitosť „oťukať sa“ a v dohľadom čase otvoriť diskusiu o zvýšení platu. 

Čo pripravujete v najbližšej dobe? Prichádzate s niečím novým, na čo sa špeciálne tešíte a chceli by ste, aby o tom mamičky vedeli?

Plánujeme pokračovať v našich pravidelných webinároch. Ako novinku pripravujeme e-kurz, v ktorom chceme ponúknuť v ucelenej forme témy, ktoré by mamám pomohli reštartovať svoje zručnosti pred návratom do práce. Kurz bude aj s certifikátom a budú ich lektorovať externí odborníci. Vnímame tiež dopyt po „pohovoroch na nečisto”, kde by si mamy mohli vyskúšať pohovor. Dostali by spätnú väzbu, čo by bolo dobré vylepšiť, aby mali väčšie šance uspieť na reálnom pohovore.

Náš časopis číta veľa čerstvých mamičiek. Čo by ste odporučili prvorodičke, ktorá v rukách práve drží novorodeniatko z hľadiska jej pracovného života a návratu doň?

Aby si užívala spoločné prvé chvíle s bábätkom a nestresovala sa, čo bude po materskej. Aby si stále našla čas na to, čo ju zaujíma aj mimo bábätkovských povinností. Možno to bude len pár minút do týždňa, ale postupne, keď bude dieťa rásť, bude mať viac času venovať sa aj sebe a svojmu sebarozvoju. 

Viac info o projekte na www.pracujucemamy.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: