BOZP a oči na zadku: Po materskej prehodnocujem svoj životopis

Katarína Hlavatovičová | 4. november 2019
BOZP a oči na zadku: Po materskej prehodnocujem svoj životopis

Klamať sa nemá. Prízvukujem to čertovi každý deň pod nástenkou pri odchode zo škôlky, keď mi tvrdí, že im dali na obed len suchý chlebík a preto si musí ísť, umierajúce od hladu, kúpiť šišku. Rovnako mu to pripomínam, keď všetky svoje “prečiny” váľa na neboráka mladšieho súrodenca, alebo keď sľubuje hory doly len aby si vyjednal čo chce.

Klamať sa nemá... uvedomila som si tiež, keď sa mi nedávno náhodou dostal do ruky môj životopis.

No... náhodou. Ono keď sa Vám narodí dieťa, vy žmurknete a zrazu má rok, logicky vedie k tomu, že žmurknete ešte tak dva krát a paralelný svet menom materská dovolenka skončí. Tak vás občas prepadnú stavy úzkosti z neistej budúcnosti . 

Čo z mojich schopností a vedomostí "urobí" materská?

Klamať sa nemá...len...tá "deklarovaná" úroveň angličtiny sa za posledné roky zredukovala tak na “baby shark tututututururu “ a vedomostiam, za ktoré som sa pyšne fotila s červeným diplomom v ruke, venujem tiež minútku ticha. Napriek tomu všetkému, je tam dnes aj tak menej klamstiev, ako keď som ho priniesla do prvého zamestnania. Napríklad také vlastnosti a schopnosti. 

Kým som nezažila situácie “človek mieni, dieťa mení,” bolo slovko flexibilita čistá lož. V podstate som nikdy pred tým flexibilná nebola. A čo tak napríklad schopnosť rešpektovať autority a loajalita k “nadriadeným.” Na papieri to vyzerá dobre. Ale v realite...Každý fešák má mamu a každá mama má know how ktoré ti bude v dobrej viere viac či menej násilne podsúvať.

Takže máš dve deti, si stále vydatá a so svokrou si stále v pohode? Gratulujem, až teraz ďalšia položka v životopise nie je klamstvo. Teraz už s pokojom Angličana dokážeš rešpektovať každého šéfa. Zmysel pre prácu v tíme som tiež získala, až keď som si porodila svoj vlastný tím. Materská tiež preverí empatiu, ktorá hrdo svieti v zozname vlastností.

Kedysi by som možno na obslintanú strhanú a ziapajúcu matku na ihrisku pozerala s opovrhnutím. Dnes mám chuť otvoriť fľašu vína a chápavo ju objať.

Čo ma naučila materská dovolenka

Takže čo tam po pár klamstvách, ktoré v tom životopise nechám. Čo tam po nejakej angličtine? Z fleku si tam napríklad môžem pridať ako protiváhu to, že môžem viesť školenia BOZP (nie je len tak napríklad vymyslieť systém, aby sa v jednej izbe hralo staršie dieťa s legom a mladšie ho nepožieralo).

Alebo môžem ísť s tým, ako sa mi zlepšila pozornosť a reakcie (matky majú olympijskú disciplínu “vyber kamienok, v tom lepšom prípade kamienok..., z úst) a narástli mi oči aj na zadku (preto mi celkovo narástol pre vysvetlenie) pokojne robiť aj letového dispečera. O schopnostiach plánovať, motivovať, predvídať a mnohých iných ani nehovorím. 

Klamať sa nemá

Ale už dnes viem, že keď budem za dva roky niekde na pohovore rozprávať o  náročnom “kurze a školeniach” ktorý som absolvovala posledných šesť rokov, klamstvo to nebude.   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: