Môžeme dobre vychovávať naše deti a pritom viesť tvorivý život

Redakcia | 8. marec 2021
Tvorivý život

Pripadá vám, že odkedy sa vám narodili vaše deti, všetku svoju pozornosť a aktivitu smerujete do rodičovstva? Nezostáva vám čas na nič iné?

Máte pocit, že ste sa museli vzdať svojich koníčkov, svojich tvorivých aktivít v prospech rodinného života a výchovy detí? Možno sa vám zídu tieto tipy, ako zostať aktívne tvorivým aj počas materstva (či otcovstva).

Eric Maisel, Ph.D.  je autorom štyridsiatich kníh. Je kalifornským psychoterapeutom a pravidelne píše pre časopis Huffington Post a Professional Artist Magazine.

„Keď naše deti vyrastali, bol som „manžel v domácnosti“ (žienka domáca, alebo žena v domácnosti sa tu vzhľadom na pohlavie nehodí ). Zároveň som písal knihy. Nikdy by mi nenapadlo, že výchova detí by mi mala zabrániť v tom, aby som si udržal svoj spisovateľský život.“, hovorí v článku na portáli psychologytoday.com. 

„Samozrejme, že som mal menej času, ako som mal predtým - a napriek tomu som vydal veľa kníh. Ako hovorím, nikdy by mi nenapadlo, že by som bol nejako „prinútený“ prestať písať len preto, že som musel aj variť špagety, či prebaľovať bábätko. A deti dopadli dobre: obe sú šťastne zadané, jedno napísalo pár vynikajúcich kníh, druhé je špičkovým výskumným pracovníkom v Stanforde.“, pokračuje Eric Maisel. 

3 tipy na udržanie tvorivého života počas rodičovstva

Trénerka kreativity Erin Hallagan Clare tiež zdôrazňuje, že môžeme dobre vychovávať naše deti a pritom  viesť tvorivý život.  Erin hovorí: 

„Ako matka, ktorá bola nútená zostať doma počas koronakrízy, som rýchlo zanevrela na frázu „rovnováha medzi pracovným a súkromným životom“. Pandémia  úplne narušila môj doterajší spôsob tvorivého života - výučbové workshopy, starostlivosť o moje projekty, písanie na voľnej nohe. Ak je dnes niečo na dennom poriadku, tak je to pranie bielizne, nakupovanie potravín a upratovanie tornáda, ktoré sa každých pár hodín premelie našim brlohom.

Niekde v hmle nekontrolovaného chaosu som však narazila na hlboké uvedomenie: Rovnováhu udržiavam ja sama. Môžem byť buď obeťou, alebo pánom svojej reality.“

Pravdou je, že tvorivá prax je predovšetkým o perspektíve. A tak ako sa život mení a vyvíja, mení sa aj naša prax. Máme dve možnosti: vzdorovať, alebo sa vydať na cestu. Zmena pohľadu na tri hlavné body vám túto cestu môže  spríjemniť.

1. Zariaďte si posilňovňu kreativity

Ako horlivý vyznávač myšlienky, že tvorivosť plodí tvorivosť, Erin začala pristupovať k denným „detským“ aktivitám ako k spôsobu posilnenia svojej tvorivosti. Krabice sa stávajú pevnosťami; z ruličiek od papierových utierok sa stávajú ďalekohľady; hudobné nástroje sú všade. A čo viac, zdokonaľujú sa ďalšie dôležité „svaly“ dôležité pre tvorivý proces - precvičovanie trpezlivosti; precvičovanie schopnosti byť tu a teraz v danom okamihu; rozvíjanie  fantázie - všetky zručnosti, ktoré nedostali toľko času a priestoru na rozvíjanie  v dobe pred narodením dieťaťa.

2. Získajte čas pre seba – určite si priority a prerozdeľte svoj čas zmysluplne. Buďte tak vzorom pre svoje deti

Veľkou lekciou materstva, ktorú  sa Erin doteraz naučila, je, že všetko je len dočasné. Kľúčové je zmiernenie veľkého emocionálneho napätia z toho, čo vám chýba (čas, osobný priestor - ext. zdroj osobný priestor , spánok), a prerozdelenie tejto vzácnej energie. Erin pravidelne hrajú na pozadí inšpiratívne podcasty; drasticky obmedzuje televíziu a sociálne médiá; chodí na prechádzky so svojím batoľaťom a s myšlienkou v hlave, o ktorej momentálne sníva (ext. zdroj sníva). Vynaložila tiež značné úsilie na „nájdenie svojich ľudí“ a zároveň opustila staré vzťahy, ktoré jej už neslúžia.

„Najdôležitejšie je, že som viedla rozhovory so svojou rodinou o tom, ako si vážim  čas, ktorý som si vyhradila pre seba a svoju tvorbu. Byť pre deti vzorom aj v tom, že si nájdem čas na tvorbu, je niečo,  čo považujem za zodpovednosť voči svojim deťom, a som im v tom hrdým príkladom.“, hovorí Erin. „Okrem toho cítim zodpovednosť voči ostatným rodičom pri búraní mýtu, že tvorivosť je vyhradená iba pre tých, ktorí sa nevenujú domácnosti. My, rodičia, máme vo svojich deťoch veľký dar, učia nás byť manažérmi, psychológmi, rozhľadenými bytosťami schopnými mnohostrannej identity.“ Ukázalo sa, že vnímať zmysel aj v bežných aktivitách a prácach v domácnosti,  rozvíja kreativitu.

3. Každý deň je výzvou k tvorivosti

Deti sú nepredvídateľné. Aj keď je veľa dní, keď na svoje kreatívne projekty nemáte čas ani energiu, faktom je: Každý deň je príležitosťou. Či už ide o lekciu odpustenia alebo o to, aby nás naše ratolesti naučili niečo nové, dostávame jedinečnú príležitosť, aby sme sa premenili na ľudí, ktorými chceme byť. (Nehovoriac o tom, že deti sú nepochybne najkreatívnejšie a najhravejšie bytosti na planéte - nezabudnite mať po ruke poznámkový blok!)

Nakoniec, akým rodičom svojich kreatívnych projektov chcete byť? Tým, ktorý je neutíchajúci, perfekcionistický ( ext., zdroj perfekcionistický)a plný očakávaní, či strachu z neznámeho? Alebo starostlivým rodičom , ktorý  svojim kreatívnym projektom dá priestor na to, aby mohli viesť krásny, neviazaný vlastný život?

Zdroj: www.psychologytoday.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: