Katarína Olíková: Neočakávaj a neplň očakávania. Iba buď.

Kristína Majerová | 6. apríl 2022
Katarína Olíková
foto: So súhlasom K. Olíkovej

Krehká, no súčasne silná a kreatívna žena a mama Katarína Olíková svoje onkologické ochorenie poňala ako výzvu na realizáciu snov.

Umením dodáva ľuďom nádej a povzbudzuje ich k odvahe žiť naplno a objavovať vlastné talenty. Pohľad do budúcnosti je pre ňu neistý, no ona žije naplno, s láskou a nevzdáva sa. Mama 9-ročného Miška.

Katka, choroba ti otvorila dvere do iného sveta. Ty si sa do neho rozhodla vstúpiť. Slzy, neistotu, chuť žiť a nevzdávať sa si pretavila do maľovania. Realizovala si sa kreatívne už aj predtým?

Kreatívna som bola asi vždy, ale nie do takej miery ako teraz. Je to asi o tom, kam smeruješ svoju pozornosť a či si dostatočne vnímavá na veci, ktoré sa ťa dotýkajú. Maľovať obrazy, aké maľujem teraz, som začala po návrate z nemocnice v roku 2015, keď mi prvýkrát diagnostikovali rakovinu. Obrazy, ktoré brnkajú na struny v duši a rozoznievajú v nás to, čo potrebuje byť živé.

Viac ako dvetisíc tvojich obrazov sa dnes nachádza po celom svete. Musí to byť krásny pocit...

Ej veru, je to krásny pocit. Vnímam náš svet ako jedno a že v každom z nás je kúsok každého. Myslím, že rovnako krásny pocit by som mala, aj keby visel jediný môj obraz v zasneženej chalúpke kdesi na kopaniciach a pred ním by sedela drobnučká, zošúverená starenka v piatich sukniach, hrubých kapcoch, usmievala by sa naň a pri srdci by jej bolo krásne hrejivo. Každý človek, ku ktorému niektorý z mojich obrazov prehovorí, je pre mňa obrovským darom. 

Tento svoj dar a talent si sa rozhodla nenechať si len pre seba, ale na svojom webe www.katokreativ.sk si začala ponúkať kurzy maľovania s tebou, dokonca aj online formou. Prekonal dopyt tvoje očakávania?

Šťastie je skutočné len vtedy, ak je zdieľané. Rovnako to vnímam aj so svojím darom. Je úžasné vidieť všetkých, ktorí so mnou maľujú svoj svet. Aj teraz, keď si ich predstavím, sa musím usmievať. Na začiatku bojazliví, neverili, že si dokážu namaľovať vlastný obraz, a potom tá hrdosť, keď to zvládli, tie úsmevy od ucha k uchu, veľakrát slzy v očiach, sú veľkými vecami. Mnohí prekročili svoj tieň, vystúpili z komfortnej zóny a mnohí vedia, že to nie je iba o maľovaní. Najmladšia účastníčka má 5 rokov a najstaršia 87. Online formou som nebola nadšená, keďže som skôr kontaktný typ, ale prehovorili ma a dobre urobili, pretože takto má možnosť maľovať naozaj každý, nadšenci z Budapešti, Moravy, Grécka a zastúpené je aj celé Slovensko. Keby som nejaké očakávania mala, určite by neboli takéto veľkorysé. Je nádherné môcť byť prostriedkom, ktorý pomáha robiť svet farebnejším.

Katarína Olíková

Nová liečba v roku 2020 ti dávala prognózu pár mesiacov života. Ty napriek tomu ostávaš kladne naladená, s úsmevom. Ako sa to vôbec dá?

Leonardo da Vinci povedal, že kto môže ísť ku prameňu, nech nechodí ku džbánu. Neostávam, aká som bola. Zmenila som sa, vrátila sa k sebe, k Bohu, ktorý vo mne vždy prebýval. So skutočnosťou na perách, s prijatím každodennej prítomnosti. V okamihoch, ktoré sú naplnené radosťou a nekonečnou láskou. Ak je človek pozorný, vidí ich. A nielen to. Začne ich žiť. Každý deň ďakujem za zrak, že vidím všetko také krásne. A kým tu budem, urobím všetko pre to, aby som zmyla prach každodennosti z očí tých, ktorých mi bolo dopriate na mojej ceste stretnúť.

Si čerstvou držiteľkou ocenenia Art and Humanity Awards 2021. Ocenenie tých, ktorí svojím umením inšpirujú k humanite... Čo konkrétne to pre teba znamená?

Je pre mňa veľkou cťou, že si niekto všimol to, čo robím. Vnímam v tom signál, že som na správnom mieste. Najväčším ocenením je však čaro obyčajného života a dennodenné jednoduché radosti... a že môžem byť ich súčasťou.

Katka, teba charakterizuje okrem iného aj výrok „povedz to srdcom“. Všetko, čo píšeš, tvoríš, maľuješ vychádza z tvojho srdca a dotýka sa mnohých sŕdc. Ako by si teda charakterizovala to svoje? 

Chodím na EKG každé tri týždne, je to súčasťou mojej stále prebiehajúcej onkologickej liečby. Údajne mám srdiečko na správnom mieste vľavo, je malé, ale všeobjímajúce, s miestom pre každého. 

Si aj autorkou originálnej knihy plnej tvojich obrazov a zamyslení Krajina so žltým nebom. O čom je? A tých pár prázdnych strán v nej...?

Kniha je o tebe. O mne. O živote, v ktorom síce nevieš urobiť nič s jeho dĺžkou, no môžeš urobiť niečo s jeho šírkou a hĺbkou. O tom, že môžeš. A že dokážeš. A bodka.

Kde čerpáš inšpiráciu k tvorbe?

Všade.

Katka, rakovina zrejme zmení veľa vecí v živote. V čom vnímaš tie hlavné zmeny u seba?

Vďaka pokoju, ktorý presvecuje môj život, už neprosím o zázrak, iba o obyčajné bytie. Nech sa môžem schúliť do stromu. Nech ochutnám trávu bosými nohami. Nech úsmev zahreje tvár. Nech otvorím náruč dažďu. Nech objímem človeka. Nech pohladím po vlasoch. Nech sa držíme za ruky. Nech mi tečú slzy vždy, keď zacítim. Nech sa smejem. Nech som zafúľaná od farieb. Nech som vďačná. Nech som skutočná. Nech odprosím. Nech odpustím. Nech spievam. Nech pomáham. Nech som užitočná. Nech konám dobro. Nech som iskrou, ktorá zapáli plameň v životoch iných. 

Katarína Olíková

Veľmi sa mi páči tvoj výrok „Dovoľte, aby som zmyla z vašich dní prach každodennosti.“ Možno ani nevieš, ako meníš životy ľudí. Ako sa dá naučiť vnímať každý deň ako dar?

Každý večer, keď budeš líhať do postele, poďakuj za problémy, ktoré nemáš. A keď sa ráno zobudíš, poďakuj, že si sa zobudila, vstaň a ži. Nadýchni sa a pocíť svoju skutočnosť v končekoch prstov. Zmeň to, čo máš, na dosť.

Čo by si poradila ostatným, ak si myslíme, že je už „koniec sveta“, že sa nám zdá, že je toho na nás príliš, cítime sa preťažené, unavené, nestíhame alebo si pripadáme ako neschopné matky a manželky?

To, čo poviem, platí, aj keď sme úplne „KO“, ale aj keď si myslíme, aké majsterky sveta sme: „To prejde.“

Čo by si chcela odkázať čitateľkám časopisu MAMA a ja?

Ďakujem za pozornosť a že ste dočítali tento rozhovor až do konca. Na záver možno už len myšlienka pre každú z vás: Neočakávaj a neplň očakávania. Buď. Iba buď. Život je plný neuveriteľných zázrakov. Nikdy nezabudni, že si jedným z nich.

„Život?  Nevieš nič urobiť  s jeho dĺžkou, no môžeš urobiť niečo s jeho šírkou a hĺbkou.“

Katkinu tvorbu môžete nájsť na www.katokreativ.sk

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: