Dekoratérka Ľubica Balgová: Milujem Vianoce

Kristína Majerová | 24. december 2023
Dekoratérka Ľubica Balgová: Milujem Vianoce

Doma je tak útulne, sme všetci spolu, a aj keď toho mám veľmi veľa, snažím sa, aby sme s deťmi popri všetkých radostiach a peknostiach okolo Vianoc nezabúdali na to najhlavnejšie: že si pripomíname Božie narodenie...

Ľubica Balgová: Tvorenie ma jednoducho baví

Sama o sebe hovorí, že tvorí drobnosti pre radosť. Ručne maľované dekorácie či obrazy sú dôkazom nepochybného talentu Inšpiratívnej ženy Ľubice Balgovej (38 r.), mamy troch detí. Jej výrobky zdobiace už tisíce domácností sú bez pochýb potvrdením jej zlatých rúk.

Ľubka, dostali ste do vienka talent na tvorivú činnosť. Čomu všetkému sa venujete? 

Keďže pochádzam z rodiny stolárov a aj môj manžel je stolár, drevo mi bolo vždy veľmi blízke. Možno práve preto som začala vyrábať drevené ozdoby a dekorácie. Tiež môj dedo i mamička maľovali obrazy. Pre radosť i pre druhých. A práve krabička olejových farieb, ktoré mi raz dedo podal so slovami: „Teď maluj ty, já jsem na to už moc starý“ mi dodali inšpiráciu maľovať. Tak sa stalo, že tvorenie je úplne prirodzenou súčasťou môjho života. 

Dekoratérka Ľubica Balgová: Milujem Vianoce

Vaše krásne bytové doplnky či dekorácie zútulňujú už mnoho domácností, najmä vo vianočnom čase. Kam najďalej sa vaše výrobky dostali?

Je to pre mňa veľmi milé, keď idem autom a zrazu vidím, že venček odo mňa visí niekomu na dverách alebo známi majú doma niečo z mojej tvorby. Magnetky odo mňa nájdete aj v predajničke v Čičmanoch, zopár obrázkov ľudových chalúpok je u dcéry mojej zákazníčky v Thajsku, aby jej pripomínali naše Slovensko, vianočné ozdôbky som posielala aj na ďalekú Aljašku. Na jarmokoch si na pamiatku magnetky či iné dekorácie kupujú zahraniční turisti zo Španielska, Anglicka a iných štátov. Minulý rok na vianočnom jarmoku si pani z Ukrajiny so svojimi malými dcérkami vyberali pre každého blízkeho, koho mali na Ukrajine ozdôbky, ktoré im chceli poslať. Bolo to pre mňa dojímavé, keď si uvedomím, že nie každý môže stráviť Vianoce vo svojej rodine a v mieri...

Kedy začínate s prípravou vianočných dekorácií? 

Keďže každý jeden kúsok ručne maľujem a každý preferuje inak farebne ladené Vianoce, na výrobu vianočných ozdôbok musím myslieť dosť skoro. Takže je u mňa úplne normálne, keď v najhorúcejšom lete naplno maľujem vločky, hviezdičky, stromčeky a snehuliačikov v červenej, modrej, hnedej, striebornej atď.

S akým materiálom najčastejšie pracujete? 

Najviac je to brezová preglejka, z ktorej si dávam vyrezávať laserom rôzne tvary od veľkonočných, cezročných až po vianočné. Používam akrylovú farbu, ktorou striekam výrezy v lakovni a doma maľujem špeciálnym náplňovým perom. Manžel alebo svokor mi pomáhajú, keď potrebujem niečo s drevom.

Dekoratérka Ľubica Balgová: Milujem Vianoce

Koľkokrát musíte približne chytiť jeden výrobok do ruky, kým je hotový? 

Napríklad taká vianočná ozdôbka na stromček prejde mojimi rukami aj osemkrát. Drevený výpalok uložím na sito, nastriekam z jednej strany, otočím, strieknem z druhej strany. Namaľujem ornament, nechám schnúť, vyvŕtam dierku, navlečiem šnúrku, nalepím mašličku. Zabalím, pošlem alebo pripravím na trh / na jarmok.

V čom spočíva tajomstvo, že vás to stále baví aj po toľkých tisícoch maľovaných ozdôbok? 

To sa veľakrát pýtam aj sama seba, ako je to možné... Asi to bude tým, že tvorenie ma jednoducho baví. Ale nie je to len o tom, že by som hodiny sedela a robila v jednom kuse to isté. V podstate moja práca zahŕňa niekoľko profesií naraz. Musím sama zvládnuť kompletný marketing, výrobu a predaj mojich výrobkov. Ponúkam rôzne dekorácie, každá vyžaduje iný postup a spôsob výroby, takže moja tvorba je veľmi pestrá.

Váš ateliér je u vás doma, nemusíte chodiť do práce. Nechýba vám však zmena prostredia, kolektív? 

V prvom rade je pre mňa obrovskou výhodou, že som pánom svojho času a môžem si deň rozvrhnúť podľa seba a potrieb mojich blízkych. Oceňujú to hlavne moje deti, som doma, keď ich vyprevádzam do školy, som im k dispozícii, keby niečo potrebovali. So zákazníkmi komunikujem elektronicky. A občas ideme aj s mojou sestrou, ktorá vyrába šité dekorácie, predávať na remeselné jarmoky alebo sa zapájam do rôznych kultúrnych akcií v mojom okolí.  

Dekoratérka Ľubica Balgová: Milujem Vianoce

Máte tri školopovinné deti. Pochytili od vás umelecké nadanie? 

Najstarší Samuel je skôr technický typ, ale chodí na keramiku a dcérky zasa na výtvarnú a hudobnú do ZUŠ. Dievčatá stále kreslia a maľujú. Ak sa spýtate najmladšej dcéry Julianky, čím chce byť, povie, že maliarkou. V tomto predvianočnom čase vyrábajú darčeky a sama sa snažím ich viesť k tomu, aby niečo vytvorili pre druhých, nie len kúpili.

Na blogu sa delíte o život vo vašej domácnosti, o zútulňovanie rodinného domu...

Áno, veľmi ma to baví. Veľkú odozvu mal napríklad domček na hranie pre bábiky. So sestrou sme mali obdobný ako malé dievčatá. A bola som už dosť veľká, keď som ho celý renovovala. Natrela som steny, dala drevené lakované podlahy a nehanbila som sa za to, že sa ešte hrám. Miniatúry a zariaďovanie ma vždy veľmi bavilo. A keď som vyrástla, dokonca som si retro nábytky z toho domčeka schovala do krabičky, lebo som chcela, aby také mali raz aj moje dievčatká. Pomohol mi manžel, naplánovali sme nárezy domčeka, dali ho vyrezať na laseri a potom v dielni všetko lepili, farbili. A postupne zariaďovali nábytkom. Veru, keď prídu k nám deti na návštevu, hrajú sa s ním celé hodiny... 

Ako vo vašej rodine vyzerajú Vianoce?

Pripravujeme sa na ne už v adventnom čase. Každý rok pripravím deťom adventný kalendár, ale nie so sladkosťami, ale s úlohami na daný deň. Spolu vyrábame a posielame vianočné pohľadnice, pečieme koláčiky, cvičíme koledy na koledovanie, čítame si knižky pri chutnom punči a chystáme darčeky, zdobíme stromček a prichystáme náš malý rodinný Betlehem.

 

A keď prídu vytúžené Vianoce a je čas zasadnúť k štedrovečernému stolu spolu so starými rodičmi, manžel najprv prečíta z Biblie stať o narodení Ježiška, pomodlíme sa, babička nám zavinšuje tradičným vinšom a každému podá oblátku s medom. Ako v mnohých slovenských domácnostiach máme rybu a šalát. Po nej najrôznejšie domáce vianočné koláčiky. Než zazvoní zvonček, že už prišiel Ježiško, zaspievame si spoločne koledy a potom nastane rozbaľovanie darčekov... Ideme na polnočnú omšu a keďže máme veľkú rodinu, počas sviatkov sa stretneme s našimi blízkymi.

Dekoratérka Ľubica Balgová: Milujem Vianoce

Bez akých dekorácií, zvykov a tradícií si vianočné sviatky u vás neviete predstaviť?

Milujem Vianoce. Doma je tak útulne, sme všetci spolu, a aj keď toho mám veľmi veľa, snažím sa, aby sme s deťmi popri všetkých radostiach a peknostiach okolo Vianoc nezabúdali na to najhlavnejšie: že si pripomíname Božie narodenie...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: