Vianočné blues: Možno ste nemali ľahký rok, ale dovoľte si precítiť Vianoce

MK | 21. december 2023
Vianočné blues: Možno ste nemali ľahký rok, ale dovoľte si precítiť Vianoce

Vianoce môžu byť smutné, najmä ak sa spájajú s tragickými udalosťami v rodine či v osobnom živote. Počas týchto dní, ktoré nám vtláčajú "nutnosť" radosti, vyskakujú aj rôzni kostlivci z našej duše.

Vianoce sú obdobím, na ktoré sa máme tešiť. Sú spojené s dobrými vecami v živote: radosťou, darčekmi a časom stráveným s rodinou. Spotrebiteľská kultúra poháňaná médiami ešte viac posilňuje túto vieru idealizovaním obrazu dokonalej rodiny za sviatočným stolom.

Pre mnohých je však obdobie Vianoc veľmi vzdialené od tohto obrazu z rôznych dôvodov. Straty počas roka, či už ide o úmrtie blízkej osoby alebo ekonomické neúspechy, sú v tomto období akútnejšie. Vianoce často sprevádzajú aj rôzne stresory, medzi ktoré patrí nepochybne alkohol, zmenený spánkový rytmus, zvýšená finančná záťaž a rodinné konflikty. Je dôležité, aby tieto nepríjemné pocity komunikovali s niekým blízkym a nezostávali sami. Neizolujte sa, to ešte prehĺbi vaše vianočné blues.  A čo je najdôležitejšie, pamätajte, že reklamný humbuk a dokonalý obraz je fiktívny; nedovoľte, aby to definovalo vašu skúsenosť!

Buďte k sebe úprimní v tom, ako sa cítite

Pokúšať sa poprieť, čo cítite, znamená, že nemôžete začať hľadať riešenie. Znamená to tiež, že premeškáte príležitosť uvedomiť si, či je váš problém s náladou v skutočnosti niečo ako sezónna afektívna porucha (SAD), ktorú možno liečiť. Ide o typ depresie, ktorý súvisí so zmenami ročných období. Zvyčajne sa začína a končí každý rok približne v rovnakom čase. U väčšiny ľudí sú to príznaky, ako strata energie, zlá nálada, pocit beznádeje. Ak sa snažíte skryť pred tým, ako sa cítite, prejedaním sa či alkoholom, všetko len zhoršíte.

 Vianočné blues: Možno ste nemali ľahký rok, ale dovoľte si precítiť Vianoce

Vianočné blues – ako to zvládnuť

Prečo je pre niekoho obdobie Vianoc také náročné?

1. Príliš sa porovnávame

A nehovoríme tu o skutočných darčekoch. Naše životy porovnávame s nereálnym znázornením nablýskaných, dokonalých vianočných zážitkov, ktorými sme bombardovaní z médií. Porovnávame naše sviatky s ostatnými, kolegami a priateľmi. A aby toho nebolo málo, do každých súčasných Vianoc sa vtláčajú odtlačky tých predošlých. Keď sme boli pred rozvodom, alebo keď sme boli zaľúbení, alebo keď bola mama ešte s nami, keď sme boli mladší, šťastnejší...

2. Stres

Na zozname úloh je viac vecí. Viac stretnutí, viac nákupov, príprav, upratovania... Pridajte k tomu, že máme tendenciu piť viac alkoholu a jeme menej disciplinovane. Oboje môže viesť k narušeniu spánku, takže nie sme ani dobre vybavení na zvládanie stresu. Je tu možno aj stres z toho, že sa stretneme s rodinou, s ktorou si nerozumieme, čo môže spôsobiť týždne starostí a vianočné blues.

Starostlivosť o seba sa v čase krízy chápe ako pilier psychickej pohody. Udržte svoju rutinu aj počas sviatkov. Cvičenie dokázateľne pomáha zlepšiť náladu. Dobrá strava pozitívne ovplyvní vašu energetickú hladinu. A dávajte si pozor na príjem alkoholu. 

3. Koncoročné bilancovanie vedie k negatívnemu mysleniu

S blížiacim sa Novým rokom sa možno kritizujete za to, čo ste urobili alebo neurobili tento rok. Vďačnosť ide von oknom, keď zrazu nemáme správny vzťah, správny dom, správny rozpočet...

Zamerajte sa na to, čo je práve teraz v poriadku. Čo, priamo pred vami, môžete vidieť, cítiť, počuť alebo ochutnať, čo je pekné? Ste v peknej izbe s príjemnou hudbou a dobrým jedlom? Toto je v podstate všímavosť, prax uvedomovania si svojich súčasných myšlienok a pocitov, ktorú mnohí terapeuti používajú  kvôli jej účinnosti pri zlepšovaní pokoja a pohody.

4. Osamelosť je bežným spúšťačom vianočného blues

Ak nemáte okolo seba v tomto ročnom období rodinu, môžete sa cítiť veľmi osamelo. Osamelosť nie je ani o samote, ale o tom, že necítite spojenie s ostatnými, takže občas sa tak cítime, aj keď sme medzi priateľmi a rodinou.

Ak ste osamelí na Vianoce doma, nájdite si veci, ktoré nie sú vianočné – a prinúťte sa ísť von, či už je to posilňovňa, dlhá prechádzka alebo si len tak zájdite na kávu na benzínku. Dostaňte sa do "odtieňov sivej".  Nie, nie TAKÉ odtiene sivej – ale myslenia, ktoré vám pomôže prijať situáciu a vidieť ju trošku inak. Druh negatívneho myslenia, ktorý vedie k depresii, býva extrémne, čiernobiele myslenie, chýba mu racio. My ho chceme trošku zosvetliť. Ako na to? Keď máte negatívnu myšlienku, prinúťte sa myslieť na presný opak a potom si zapíšte myšlienku, ktorá je medzi nimi a ktorú môžete podporiť skutočnými faktami.

Napríklad, ak si myslíte, že „nikoho nezaujíma, že som na Vianoce sám“, presný opak je „všetkým záleží na tom, že som na Vianoce sám“ a stredná cesta je, „vieš, že mi nedávno volal môj priateľ a kolegyňa sa v práci spýtala, či budem cez sviatky v poriadku – niektorí ľudia sa zaujímajú o moje Vianoce.“

5. Zvážte dobrovoľníctvo na odvrátenie vianočného blues

Dobrovoľníctvo preukázateľne pomáha pri depresii. A je ťažké porovnávať sa v zlom svetle alebo sa cítiť negatívne, keď pomáhate iným, ktorí majú menej šťastia.

6. Hranice

Ak nie ste sami, ale máte depresiu z rodinného stresu, toto je kľúčové. Jedným z hlavných dôvodov, prečo upadáme do zlej nálady, je nízke sebavedomie. A často to, čo je za nízkym sebavedomím, je vedomie, že sme opäť nechali ľudí šliapať po nás, tj zle nastavené osobné hranice. Je vyčerpávajúce zamerať sa len to, aby ste každému vyhoveli.  Vnímajte sviatky ako skvelý čas na precvičenie si povedať nie tomu, čo nechcete, a naučiť sa delegovať a povedať áno vám.

Dovoľte si tieto Vianoce prijať to, ako sa cítite a neumlčte svoje emócie v alkohole či jedle. Dovoľte si oddychovať a na chvíľu vnímať cez svetlo, ktoré je pre tieto sviatky typické, aj svetlo vo vašom živote. Niečo sa určite podarilo, však? Zhlboka sa nadýchnite a poďakujete sa za ďalší rok, ktorý ste dostali. 
Lebo ako hovorievali naši starí rodičia, ktovie, či sa dožijeme... V ich slovách nebola skepsa, skôr pokora. 

 Zdroj: www.psychologytoday.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: