Viac zdravia a endorfínov? Začnite deň studenou sprchou

Redakcia | 30. december 2023
Začnite deň studenou sprchou

Najlepšie je ranné otužovanie, pretože studená sprcha vás preberie, čo v noci zvyčajne nepotrebujete. Po teplej sprche si nastavte vodu na minútu-dve chladnejšiu až do tej miery, pokiaľ to znesiete.

Za veľký zázrak  otužovania považujeme práve masáž ciev – pri otužovaní pulzujúca krv rozvibruje naše cievy, čím si získajú  pružnosť. Okysličená krv sa tak dopraví aj do najtenších vlásočníc,  vďaka čomu metabolicky „mladnú“ nielen bunky či cievy,  ale i celý organizmus. Otužovanie prináša so sebou aj benefity pre psychické zdravie. V človeku sa prebudí pevná vôľa, rozhodnosť a vytrvalosť. 

Zvýšime si sebavedomie, pretože budeme viac dôverovať  svojmu telu a vlastným schopnostiach. Nehovoriac o mimovoľnom vyplavovaní hormónov šťastia – endorfínov. 

Endorfíny a otužovanie 

Endorfíny sú opioidné peptidy, ktoré obsahujú  31 aminokyselín. Produkuje ich ľudský mozog. Majú  účinky podobné morfínu a príbuzným látkam, preto  sa niekedy nazývajú endogénne morfíny. Pôsobia ako  neurotransmitery a neuromodulátory. Majú modulačné funkcie centrálnej regulácie, napríklad spánok,  nálada, analgézia a periférna regulácia, napríklad  endokrinná regulácia. Endorfín sa uvoľňuje do mozgu  a spôsobuje dobrú náladu a pocity šťastia. 

Ako správne otužovať?

Ak chcete otužovať, nemusíte sa práve hneď pridať k ľadovým medveďom. Celkom postačí, ak budete otužovať  rekreačne. Na začiatok napríklad úplne postačia pravidelné prechádzky na čerstvom vzduchu. Začnite nosiť  menej vrstiev oblečenia, spávajte pri 17 – 18 °C, perinu  nahraďte dekou. Často vetrajte, trávte veľa času vonku  a občas sa prejdite naboso. Základom otužovania je, podobne ako pri športe, pravidelnosť. Začať treba postupne, ideálne na jar, aby telo nezažilo šok. 

Vetranie

Spite pri otvorenom okne a pod ľahšou prikrývkou.  Domácnosť tiež neprekurujte, ideálne je, ak znížite stálu  teplotu, v ktorej sa pohybujete. Postupným znižovaním  domácej teploty sa dokážete adaptovať na nižšiu teplotu  vonkajšieho prostredia.

Studená sprcha

Začnite uterákom namočeným v studenej vode, potierajte si ním telo. Potom môže prísť na rad sprchovanie. 

Najlepšie je ranné otužovanie, pretože studená sprcha  vás preberie, čo v noci zvyčajne nepotrebujete. Po teplej  sprche si nastavte vodu na minútu-dve chladnejšiu až do tej miery, pokiaľ to znesiete.

  • Na začiatok je ideálna  teplota okolo 20 °C, ktorú postupne znižujte.
  • Začnite  kratšími intervalmi a postupne studenú sprchu predlžujte – nesprchujte sa však dlhšie ako 5 minút v lete  a 3 minúty v zime.
  • Pri sprchovaní sa stále pohybujte,  nestojte na jednom mieste, aby sa organizmus poriadne  prekrvoval.
  • Otužujte celé telo, s výnimkou hlavy! Všetko  zakončite vlažnou sprchou. Potom si dajte pár cvikov na  rozhýbanie.

Postupom času sa telo bude vedieť zahriať samo, pomocou  vlastného hnedého tuku, ktorý si produkuje. Hnedý tuk si  telo pomaly a postupne vytvára spaľovaním zásob bieleho  tuku počas otužovania. Pomocou neho sa dokáže organizmus sám dostatočne zahriať aj v extrémnom chlade. Hnedý tuk je metabolicky aktívne, bohato prekrvené  tkanivo. Potrebujú ho predovšetkým malé cicavce  a ľudskí novorodenci na termogenézu – zvyšovanie  produkcie tepla.

Otužujete?
Prečítajte si tiež:

Otužujete?

Plávanie v studenej vode

Kým vleziete do studenej „otvorenej“ vody, otužujte sa  pravidelne pri športe – ideálne pri bicyklovaní či behaní,v ľahkom a vzdušnom oblečení. Ak ste už tak ďaleko,  že vydržíte studenú sprchu v trvaní troch minút denne  počas 1 - 2 rokov, môžete prejsť na ďalšiu úroveň otužovania – plávanie v studenej vode. Začnite každodenným  plávaním v lete za každého počasia a keď sa budete cítiť  dobre, pokračujte aj na jeseň. Ak budete veľmi vytrvalí,  vydržíte až do zimy.

Na tento účel nie sú vhodné tečúce vody.  Ak má voda viac ako 20 °C, môžete plávať neobmedzene.  Výnimkou sú začiatočníci, tí môžu byť vo vode maximálne 40 minút. Pri teplote vody 10 – 15 °C plávajte maximálne 30 minút. Ak teplota klesne na 5 – 10 °C, potom max.  10 minút, ak pod 5 °C, vo vode buďte len do 5 minút.

Začnite deň studenou sprchou

Otužilecká triaška

Nikdy sa nepreceňujte! V studenej vode totiž rýchlejšie  tuhne chrbtové svalstvo i končatiny. Aj z najlepších plavcov sa vtedy stávajú priemerní. Počas plávania v ľadovej  vode sa pripravte na otužileckú triašku. Dochádza k nej  prirodzene, keď sa telo po podchladení zahrieva. Doba  triašky závisí od viacerých faktorov – od stupňa otužilosti, hrúbky podkožného tuku a podobne. Triašku nepotláčajte, ale naopak, precíťte. Ak vám omrznú prsty na  nohách a rukách, nikdy ich nezohrievajte teplou vodou  alebo iným zdrojom tepla

Wim Hofova metóda

Wim Hofova metóda (ext. zdroj wiki) je v súčasnosti veľmi populárnou  pre jej jednoduchosť, účinnosť a intenzívnu spoluprácu  s vedou. Ide o praktický spôsob, ako nazrieť za svoju  komfortnú zónu a byť šťastnejší, silnejší a zdravší. 

„S vývojom civilizácie sa postupne prirodzene menil aj  vzťah človeka k prírode. Pri modernom komfortnom  spôsobe života sme akosi pozabudli na našu vnútornú  silu. Ľudské telo má schopnosť prispôsobiť sa extrémnym podmienkam a prostrediu, v ktorom žijeme,“ – to je  základný princíp Wim Hofovej metódy. 

Wim Hof drží svetový rekord za najdlhší kúpeľ v ľade. 

Po dobu 1 hodiny a 52 sekúnd vydržal v sklenenej kocke, obklopený len ľadom. Dokázal zabehnúť maratón  (42,195 kilometrov) za polárnym kruhom oblečený  iba v sandáloch a krátkych nohaviciach. Rovnako  ľahko odetý vystúpil v roku 2007 na Mount Everest  do výšky takmer 7 000 metrov nad morom. V roku  2011 zabehol polmaratón v Namíbijskej púšti, bez  nutnosti napiť sa kvapky vody. 

Zdroj: Kniha Ako posilniť imunitu

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: