Otužujete?

Anna Gavrilová | 15. január 2021
Otužovanie v zime

Je skutočne pravda, že otužovanie posilňuje zdravie človeka? A môžu otužovať aj deti?

Patríte medzi skupinu ľudí, ktorí sa zháčia len pri myšlienke ľadovej vody? Alebo naopak, máte chuť sa vyzliecť do  plaviek a skočiť do jazera? S otužovaním sa v spoločnosti stretávame čoraz častejšie, stáva sa z toho populárne hobby a o benefitoch studenej vody na organizmus sa hovorí viac a viac. 

Vplyv chladu pôsobí na lepšiu tvorbu energie, prispieva k rýchlejšej regenerácii a prispieva k  optimalizácii hormónov. Pôsobí aj ako prevencia a alternatívna liečba mnohých zdravotných problémov a ochorení, ako sú obezita, inzulínová rezistencia, cukrovka, autoimunitné ochorenia, hormonálne a neurodegeneratívne ochorenia. 

Ak otužujem, nikdy neochoriem? 

Otužovanie síce zlepšuje funkciu imunitného systému, pretože sa vďaka nemu zvyšuje hladina cytokínov a bielych krviniek a ak  je tento proces pravidelný, urýchľuje imunitnú reakciu. Nemali by ste sa ale domnievať, že ak začnete otužovať, tak nikdy neochoriete. 

Pravidelným otužovaním si  však dokážete vybudovať vyšší prah citlivosti na bakteriálne a vírusové infekcie a organizmus si tak s nimi dokáže lepšie poradiť. Podchladzovaním tiež dochádza k sťahovaniu ciev a následným zahriatím k ich roztiahnutiu, čím zvyšujete ich elasticitu a odďaľujete starnutie. Naopak, teplým obliekaním, prekurovaním miestností a nadmerným vyhľadávaním tepla svoju imunitu znižujete. 

A čo deti a otužovanie?

Odborníci odporúčajú začať otužovanie s deťmi hravou formou a na začiatok stačí prechádzka na čerstvom sviežom vzduchu, v lete prechádzka naboso či spánok pri otvorenom okne. Pred spánkom poriadne vyvetrajte miestnosť a zbytočne neprekurujte.

So sprchovaním v studenej vode môžu začať už trojročné deti, pričom hlavu nenamáčajte. Po dosprchovaní dieťa poutierajte suchým uterákom a odporúča sa trochu si zacvičiť, aby sa prekrvilo telo.

Dieťaťu do 2 rokov sa otužovanie neodporúča. 
Ak sa pýtate, aký je ideálny vek na otužovanie a ako správne začať, tak by ste určite mali otužovať postupne a  nepreskakovať postupnosť. Otužovať môže každý zdravý človek, ale netreba zabúdať, že seniori a deti by sa mali otužovať miernejšie a pozvoľnejšie. Skutočne otužilým sa stáva človek asi po dvoch rokoch pravidelného otužovania sa.
Otužovať? Bŕŕŕ!
Prečítajte si tiež:

Otužovať? Bŕŕŕ!

Zo začiatku by ste mali  dodržiavať určité zásady bezpečného a postupného otužovania:

1. Dýchanie – pred otužovaním začať 10 až 15 hlbokými a pomalými nádychmi nosom a výdychov ústami. Toto rozdýchanie zabezpečí, že lepšie zvládnete kontakt so studenou vodou. V opačnom prípade by ste mohli začať prudko dýchať a pociťovať napätie.

otužovanie

2. Sprcha – S otužovaním začnete najjednoduchšie vtedy, ak na konci svojej obľúbenej sprchy, či už horúcej alebo vlažnej, postupne stiahnete teplotu vody na minimum. V prípade, že budete bez väčších problémov zvládať sprchu na 30 sekúnd, zotrvajte aspoň dve minúty.

3. Pohyb – Pred a aj po otužovaní by ste sa mali rozcvičiť a pohybu sa venujte aspoň minútu alebo dve minúty pred otužovaním a aj po ňom. Po kontakte so studenou vodou budú vaše svaly citlivé, ale kvalitné cvičenie pred aj po spôsobí, že sa vaše telo rýchlejšie vráti do normálnej teploty.
Tak čo, idete do toho? 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: