Otužovať? Bŕŕŕ!

redakcia | 19. máj 2018
otužovanie, leto, sprvha, imunita, deti a otužovanie, choroba

Aj vám naskočí pri pomyslení na „máčanie sa v studenej vode“ husia koža? Otužovanie má však množstvo predností, a preto ho netreba hneď odsudzovať.

Otužovanie stojí za to!

Je dobre známe, že otužovaním sa už v dávnej minulosti ľudia snažili posilniť svoj imunitný systém. Ak patríte medzi začiatočníkov, je potrebné osvojiť si pár zásad.

 

  • s otužovaním treba začať pri sprchovaní, najprv vlažnou a potom studenou vodou (max. 3 – 5 min.), a to ráno aj večer;
  • pred otužovaním by mal byť organizmus rozohriaty, avšak nie je vhodné otužovať sa hneď po športovej aktivite, ani po jedle;
  • po otužovaní je potrebné dobre sa osušiť a obliecť;
  • otužovanie nie je vhodné u chorých ľudí.
Pri pravidelnom a postupnom otužovaní sa organizmus obrní proti nachladnutiu, lepšie sa vyrovná s teplotnými výkyvmi, imunitný systém sa posilní a stimuluje sa látková výmena.

Otužovať je možné aj deti, no keďže schopnosť udržiavať telesnú teplotu nie je u nich na takej úrovni ako u dospelých, je nutná väčšia opatrnosť a vhodný je aj súhlas lekára.

Deťom k zlepšeniu imunity pomáha každodenný pohyb na čerstvom vzduchu (aspoň 2 – 3 hod.), viacvrstvové oblečenie, udržiavanie teploty v miestnostiach v zime v rozpätí 20 – 22 °C, spánok pri otvorenom okne, pravidelná ranná rozcvička, sprchovanie studenou vodou možno nahradiť umývaním žinkou navlhčenou v studenej vode a okamžitým vysušením uterákom.

U detí rovnako ako u dospelých platí, že otužovanie by malo prinášať pohodu a radosť. Ak je sprevádzané dlhodobými nepríjemnými pocitmi a odporom, je lepšie ho nepraktizovať.

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: