Toto musíte na dovolenke ochutnať!

Redakcia | 7. júl 2017
Toto musíte na dovolenke ochutnať!

Vyrazte s nami do ďalších dovolenkových destinácií a ochutnajte, čo ponúka miestna kuchyňa.

Dovolenkové menu: Čo a kde ochutnať?

Čo by ste mali určite ochutnať v Grécku?

Jedna z kolísok modernej civilizácie, opradená bájami a mýtmi, má svoje čaro aj v kulinárstve.

Ak sa chcete v Grécku najesť, pokojne navštívte tavernu, rotisseriu (niečo ako malé krčmičky), kde sú ceny nižšie ako v klasických reštauráciách.

V pobrežných oblastiach nie je zvláštne, ak čašníci stoja pred podnikom a lákajú hostí. V niektorých zariadeniach sa dajú dohodnúť aj zľavy, využite to.

Tieto podniky majú okrem národných jedál aj európsky jedálniček, čo oceníte kvôli deťom, ktorým korenené grécke špeciality nemusia chutiť. Základom väčšiny jedál je mäso a zelenina. Klasické prílohy ako hranolky, cestoviny či ryža sa pripravujú najmä kvôli turistom, Gréci ich vraj „nemusia“.

Rýchlokurz gréčtiny pre vás i vaše deti: avgolemono je polievka i omáčka, gyros – mäsová korenená pochúťka, známa i u nás, keftedes – fašírky, kokinisto – mäso v paradajkovej omáčke, musaka – zapečené vrstvy mletého mäsa a zeleniny, spetsiota – ryba s paradajkami, typické tsatsiki – uhorkový šalát s cesnakom a jogurtom atď. 

Ak ste mäsový typ, ochutnajte v Grécku baranie či jahňacie mäso. Je síce drahšie, ale mnohí gurmáni tvrdia, že lahodnejšie ako u Grékov ho už nikde nenájdete.

Potraviny v Grécku sú drahšie

Samozrejme, ani v gréckej gastronómii nesmie chýbať zelenina. Konzumuje sa surová alebo plnená rôznymi (aj mäsovými) plnkami.

Apropo, upozorniť vás chceme na možnosť okúsiť „originál“ pomaranče, granátové jablká, figy, či mandarinky. Avšak ako väčšina potravín a jedál, v Grécku je všetko pomerne drahšie ako u nás.

Hovorí sa, že grécke cukrovinky sú extra sladké, drahé a návykové. Často sa predávajú na váhu. Topia sa v cukre alebo mede. Myslite na to, aby ste so svojimi deťmi nemuseli po návrate domov hneď navštíviť zubára...

Predstavujeme najzdravšie jedlo na svete!

Čo ponúka kuchyňa v Chorvátsku?

„Dobro došli!“ vítajú pútače turistov na každom kroku chorvátskeho Jadranu. Táto medzi Slovákmi mimoriadne obľúbená destinácia je pre čistotu mora, dostupnosť, ale aj stravu zvlášť vhodná na dovolenku s deťmi.

Chorvátska kuchyňa je poznačená tureckou, talianskou a najmä gastronómiou krajín bývalej Juhoslávie. Dobroty typické pre bosniansku, macedónsku či srbskú kuchyňu sa miešajú, čo však turistom vôbec neprekáža.

Štúdia potvrdila: Nezdravé jedlo nemusí byť až také nezdravé

V Chorvátsku určite ochutnajte ryby

Ak ste si vybrali dovolenku s polpenziou, obedy si určite vychutnávajte v pobrežných reštauráciách. Ich menu je dosť podobné a vo veľkom prispôsobené častej slovenskej a českej klientele.

Chorvátska kuchyňa používa veľa zeleniny a je viac korenená. Hlavné menu tvorí polievka, napr. maneštra – hustá zeleninová, ale aj mnohé iné, potom nasleduje mäso.

Typické je pečené na rošte, najmä teľacie a jahňacie pochúťky, v obľube sú aj rezne. Hydina sa podáva menej ako u nás.

Ryby sa pripravujú na tri spôsoby:

  • na rošte,
  • úprava na brudet či brodetto, t. j. dusená ryba s paradajkami, cibuľou, korením a bylinkami,
  • ryba varená vo vode.

Za ochutnávku stoja dangnje – mušle, lignje – chobotnice, oslič – morská šťuka, škampi – kraby, crni rižot – rizoto so sépiou, lignje na žaru – grilované kalmáre...

Či už si dáte cestoviny, mäso alebo rybu, na žiadnom tanieri nezvykne chýbať zelenina. Chutne upravená, v šalátoch sa kombinujú druhy, ktoré u nás bežne nespájame. Samozrejme, dochutené panenským olivovým olejom, vínnym octom a inými ingredienciami.

Sladkosti v Chorvátsku

Ak vaše deti bažia po sladkom, okúste palacinky s rôznymi plnkami, štrukle – závin plnený tvarohom, poliaty smotanou a cukrom, fritule – šišky. Na „mlsanie“ sú aj rôzne tortové zákusky, rožata – puding s karamelom, krokanat – chrumky z madlí a karamelu, no a samozrejme balkánska zmrzlina, dobre známa aj u nás, hoci o čosi drahšia.

Dospelým odporúčame vychutnať si pri šumení mora kávu. Podáva sa zväčša malé espreso, ale oproti nášmu veľmi silné.

Môžete si vybrať dupli – dvojité alebo dugi či duži – tzv. dlhšie, s väčším množstvom vody. Oteckov poteší ponuka piva, avšak nie práve najlacnejšieho. Podobne ako v iných prímorských krajinách hrá prím víno.

Na tržniciach sa oplatí nakúpiť vóče (ovocie) – sladučké nektarinky, broskyne, melóny... Sú za primerané ceny a určite zachutia aj vašim deťom.

Ako chutí v Bulharsku?

Ak máte toto leto zamierené do Bulharska, ulahodíte nielen svojmu žalúdku, ale i peňaženke.

Množstvo typicky bulharských jedál je zároveň pýchou aj gréckej či tureckej kuchyne. Neznamená to však, že v Bulharsku nechutia rovnako dobre.

Čo stojí v Bulharsku za ochutnanie?

Šopský salát – z uhoriek, cibule a paradajok so zálievkou a syrom – asi najtradičnejší pokrm Bulharov.
Polievky – typická je fazuľová, rybia, kuracia, držková, krémová, ale i studený tarator – z kyslého mlieka s kôprom a uhorkou...

Samozrejme, k tomu nesmie chýbať bulharský chlieb – biely, pšeničný – najlepšie čerstvý.

Ako chutia ryby v Bulharsku?

Ryby ako v iných prímorských letoviskách hrajú prím. Oproti Taliansku či Grécku sú tu za oveľa „ľudovejšie“ ceny. Najčastejšie sú grilované, vyprážané, dostupné i v rybích stánkoch.

Mäso – prevažuje typické jahňacie a teľacie. Oproti iným krajinám sú tu často vidieť údeniny a fašírky, v rôznych podobách i chutiach. To všetko s množstvom zeleniny, často zapečenej.

V turistických letoviskách sa na každom rohu predávajú palacinky, hranolky, hamburgery, langoše či gyros. Takže ak vaše deti odmietajú zdravú prímorskú stravu, v Bulharsku od hladu neumrú.

Kaškaval – ovčí, kraví alebo miešaný syr. Podáva sa ako dezert na konci jedla alebo k vínu. Zaujímavé je, že kaškaval zreje 60 dní, nezrelý sa pozná podľa toho, že môže byť nakyslastý.

Na pitie je v ponuke množstvo minerálok, pretože v Bulharsku je veľa prírodných zdrojov. Chutné a lacné sú aj džúsy, čo pri deťoch oceníte.

Záleží od oblasti, no všeobecne je jedlo v Bulharsku lacnejšie ako u nás. Takže ak sa chystáte variť, nič so sebou neťahajte. Všetko nakúpite za dobré ceny, alebo v tom lepšom prípade variť vôbec nebudete a pokojne sa celá rodina najete každý deň v reštauráciách.

Na dovolenke s deťmi nezabudnite

  • piť iba balenú vodu
  • jesť iba tepelne upravené jedlá
  • jesť iba ovocie, ktoré má šupku, neumývať ho vodou z vodovodu
  • nepodceňovať akékoľvek tráviace ťažkosti
  • na cestu i dovolenkový pobyt pribaliť lieky proti nevoľnosti
  • dbať na pravidelné umývanie rúk

Čo zbaliť na cesty s dieťatkom? Rady pre mamičky!

Ako zvládnuť cestovanie s deťmi autom? Čítajte...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: