Dovolenkové menu: Čo a kde ochutnať?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 26. jún 2017
Dovolenkové menu: Čo a kde ochutnať?

Chystáte sa na dovolenku? Ak už máte vybranú destináciu, nezabudnite si okrem zbalených kufrov nachystať aj plány – čo všetko chcete vidieť, ale tiež ochutnať. Nechajte sa inšpirovať miestnymi špecialitami, na ktoré vás i vaše malé ratolesti chceme upozorniť... A nebude to iba o zmrzline.

Aké jedlo by ste mali ochutnať vo Francúzsku?

Gastronómia galského kohúta patrí k najvyhľadávanejším na svete. Táto kulinárska veľmoc je preslávená trendom zdravých jedál, pripravovaných najmä na pare alebo grilovaním.

Pre rodiny s deťmi sú oproti drahým reštauráciám vhodnejšie tvz. brasserie. Ak vás čaká stravovanie v hoteli, na raňajky vám zvyčajne ponúknu klasické francúzske menu – pečivo, maslo, džem, k tomu kávu, čaj, čokoládu,  pomarančovú šťavu.

Ak sa rozhodnete pre tradičný obed, nechýba predkrm – crudités, ďalej zeleninová, rybia či iná polievka (hoci v mnohých lokalitách je skôr súčasť večere).

Hlavný chod závisí od lokality, v ktorej sa nachádzate. Zväčša je to hydina, teľacie mäso, v prímorských mestečkách a dedinkách ryby.

Nebuďte prekvapení, ak vám plody mora čašník podá priamo na ľadovej drvine. No a samozrejme syry, tými je francúzska gastronómia preslávená. Vyrábajú sa na kvantá, a to nielen čo sa týka množstva, ale i druhov. Sú súčasťou takmer každého jedla. Ako príloha nesmie chýbať zelenina alebo šalát.

Dezerty a víno majú vo Francúzsku tradíciu

S deťmi či bez nich – neochutnať vo Francúzsku sladkosti znamená nebyť vo Francúzsku. Cukrovinky tu majú veľkú tradíciu. Za hriech určite stojí čokoládová pena, profiteroles – plnené vanilkovým krémom a horkou čokoládou; malinový či hruškový sorbet, povestné karamelizované jablká.

Čo nesmie chýbať, sú vína. Oproti iným svetovým kuchyniam sa vo veľkej miere využívajú aj pri samotnej príprave pokrmu. Zvážte to pri výbere jedla deťom.

Prečítajte si: Predstavujeme najzdravšie jedlo na svete!

Aké delikatesy ponúka španielska kuchyňa?

O španielskej kuchyni sa hovorí, že je prehriata slnkom a možno v nej nájsť farby od výmyslu sveta...

Jej základ tvoria predovšetkým plody mora, ryby a mäso. Ako prílohy sú obľúbené zemiaky, fazuľa, ryža, obrovské množstvá zeleniny a neodmysliteľný biely chlieb.

Každé pohostenie začína malými jednohubkami, tzv. tapas. Z dochucovadiel prím hrajú nielen korenia, ale aj ich zmesi s bylinkami. Často sa siaha po paradajkovom pretlaku, cibuli, cesnaku a predovšetkým olivách.  

V Španielsku vás osvieži studená polievka

V reštauráciách prekvapí okrem klasických zeleninových vývarov aj ponuka hnedých a bielych polievok. V horúčavách osvieži studená polievka. Medzi klasické obľúbené patria: gazpacho de tomate – paradajková polievka, sopa de pescado – rybia, sopa de vino – z vína.

Hlavný chod tvorí najčastejšie mäso – dusené, pečené, grilované – s množstvom zeleniny. Oplatí sa ochutnať hydinu, napr. pollo a la chilindron – kura s pikantnou omáčkou, pastel de pollo – kuracia paštéka, pollo al ajillo – kura na cesnaku.

Španieli si potrpia na omáčky, no mnohé sú príliš pikantné pre detské jazýčky. Vhodná je ale napr. typická zeleninová (sanfyana alebo sanfaina).

Ak ste na štipľavé, siahnite po romesco – z pikantných paprík, mandlí, oleja, vína a smaženej strúhanky. Medzi tradičné patrí sofrito – silne korenená z cibule, cesnaku, paradajok, oleja a aioli – z cesnaku a oleja. 

Na španielskom stole nesmú chýbať ani ryby

Vyhľadávané sú rybie špeciality a morské príšery na všetky spôsoby, najmä však trucha con almendras – pstruh na mandliach, frito de pescado – smažené ryby, bacalao al horno – pečená treska, salmon al ribeiro – losos na bielom víne, calamares al horno – smažené sépie, kokotx – lahôdka z morskej šťuky, zarzuela – lacnejšie jedlo, hovorí sa mu aj pokrm z jedného hrnca, v ktorom sú pripravené rôzne morské živočíchy a ryby.

Aj Španieli milujú zeleninu. Zväčša sa ako prílohy podávajú šaláty s rozmanitými zálievkami. No a aby sme nezabudli na národné jedlo – paella a cestoviny (canalones), plnené rôznymi plnkami.

Zákusky v Španielsku

S deťmi určite neobíďte cukrárne. Španielske zákusky sú veľmi sladké, s množstvom šľahačky. Typickým „espaňolo“ je churros – chrumkavé tyčinky ochutené sirupom.

Ako chutí Taliansko?  

Ak sa rozhodnete pre dovolenku v niektorom z talianskych letovísk, neodíďte domov bez toho, aby ste ochutnali pizzu.

Možno vás i vašich potomkov prekvapí inakosťou oproti tej, na ktorú ste zvyknutí z domu... Ale talianska pizza je prapraprababička všetkých druhov pizze a jej nasledovníčky sa jej chcú iba podobať...

Prvá zmienka o pizze pochádza údajne z Neapola. Najtypickejšia margherita sa pokladala za pokrm chudobných a pôvodne ju tvorilo iba cesto a paradajky. Dnes už prešla mnohými inováciami a desiatky druhov pizze vás budú lákať nielen z pizzerií, ale i malých pekárničiek.

Ak sa pizze prejete a zájdete si popri dovolenkových radovánkach na klasický obed, polievku veľmi nečakajte. Ak už, tak minestrone – zeleninovú s cestovinami a syrom. Skôr vám ponúknu pastu – cestoviny v najrozličnejších úpravach. 

K Taliansku jednoznačne patria cestoviny 

Ak ich vaše deti zbožňujú, máte vyhrané. Traduje sa, že v talianskej gastronómii existuje až vyše 400 druhov cestovín, ktoré sa líšia tvarom, dĺžkou či veľkosťou.

Čakanie na ne si s rodinou v reštaurácii skráťte malým testom.

Čo všetko viete o cestovinách?

krátke cestoviny sú pasta corta, dlhé pasta lunga, špeciálne pasta speciale. Medzi krátke patria penne (duté, šikmo rezané), quadretti (fliačky), chifferi (kolienka), pipe (veľké kolienka), fusilli (vretená), conchiglie (mušle), farfalle (motýle).

Dlhé sú spaghetti, maccheroni, vermicelli, bucatini. A čo špeciálne? Tak napríklad minestroni (ako súčasť polievok), lasagne (široké), nidi (rôznych šírok) a ďalšie, plnené mäsom, syrom či zeleninou ako tortellini, ravioli alebo agnolotti.

V rodinných reštauráciách sa cestoviny často pripravujú ručne, takže podnik od podniku sa môžu líšiť, či už veľkosťou, prímesou byliniek, zeleniny. 

Ak vaše deti milujú kečup, v Taliansku ho na stoloch veľmi neuvidíte. K cestovinám patria omáčky. Základom sú paradajky, cesnak a bazalka. 

V každej dobrej reštaurácii nájdete na stole misku so syrom, ním sa podobne ako vo Francúzsku začína i končí každé dobré jedlo. Z nepreberného množstva sú najobľúbenejšími parmezán, mascarpone, ricotta, mozzarella, gorgonzola...

Podobne ako v iných prímorských oblastiach, aj tu zdravú gastronómiu vystihuje množstvo zeleniny. Okrem čerstvej majú Taliani radi marinovanú, sušenú, grilovanú, a to aj artičoky, papričky, feferónky či kapari.

Prečítajte si: Ako zvládnuť cestovanie s deťmi autom? Čítajte...

Talianske dezerty a výborná kávička

Takmer ako v raji...  Zabudnúť nemožno ani na výborné talianske gelato, slovo, ktoré sa vaše deti naučia ako jedno z prvých. Zmrzlina od výmyslu sveta, ozdobená pistáciami, mandľami a ovocím, skvostne naaranžovaná v zmrzlinových a ovocných pohároch. Mňam, kto by odolal?

Kým budú vaše deti mlsať, vy si doprajte pohár dezertného alebo likérového vína. Ste kávičkári? Vitajte v krajine, kde sa pripravuje údajne najlepšia káva na svete... Espreso vraj preniklo z Talianska do celého sveta. Podobne ako voňavé kapučíno...

V Taliansku sú základné potraviny za dostupné ceny najmä v supermarketoch. Drahšie sú sladkosti, ovocie a zelenina.

Prečítajte si:  Dovolenka s deťmi

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: