TIP: Ak chcete zanechať trvalú stopu, naučte dieťa nejakú zručnosť

Zora Inka Grohoľová | 1. marec 2024
TIP: Ak chcete zanechať trvalú stopu, naučte dieťa nejakú zručnosť

Môže to byť korčuľovanie, krájanie zeleniny, programovanie, alebo hranie šachu. Spoločné učenie vytvára silné puto. Človeka, ktorý nás niečo naučil, si budeme pri tejto činnosti pripomínať navždy.

Za posledné roky som sa takmer nestretla s človekom, ktorého by sa nejakým spôsobom netýkala téma rozvodu, rozchodu, nevlastných rodičov, nových partnerov a vzťahov, ktoré s tým súvisia. Najmä ženy často riešia svoje vzťahy s nevlastnými deťmi a jednou z ciest, ako sa im priblížiť, môže byť spoločné dielo - naučenie novej zručnosti. 

Spoločné dielo spája (aj s nevlastnými deťmi)

Ja si vždy pri parkovaní spomeniem na tetinho muža Ivana, ktorý  mi dal ako mladej šoférke kurz parkovania „cez spätné zrkadlá“,  keď už so mnou všetci ostatní stratili trpezlivosť.

Pri čistení zeleniny myslím na prababičku, ktorá ma zapojila do varenia, keď som ešte bola škôlkarka.

Keď prišívam gombík, počujem svoju učiteľku zo štvrtej triedy, pri prestieraní stola počujem hlas svojho pedantného starého otca.

Spomenuli ste si teraz na tých, ktorým ste stáli za to, aby spomalili svoju činnosť, venovali vám čas a trpezlivo vám niečo ukázali alebo vysvetlili? Spomenuli ste si na nejaké ocenenie, ktoré vo vás ostalo celé roky a možno ovplyvnilo aj vaše životné smerovanie?

Staňte sa týmito prajnými, všímavými a vplyvnými ľuďmi aj v živote nevlastného dieťaťa. Učiť niekoho novú zručnosť je úžasná príležitosť pochváliť, oceniť a spolupracovať.

Pozícia macochy nie je jednoduchá, ale stáva sa bežnou

Autorka Zora Inka Grohoľová vytvára fascinujúci obraz o tom, čo to znamená byť macochou v 21. storočí. Búra stereotypy a predsudky spojených s pojmom macocha. Prináša príbehy žien, ktoré sa ocitli v úlohe macochy aj pohľad odborníkov z rôznych oblastí.

Ocitli ste sa v tejto pozícii? Potrebujete objasniť niektoré otázky, nájsť cestu či nastaviť hranice? Kniha Moderné macochy bude vašim sprievodcom.

Knihu si môžete objednať TU. 

 

                        MODERNÉ MACOCHY: Spúšťame predpredaj knihy, aká tu ešte nebola!

Zora Inka Grohoľová je aj lektorkou v KLUBE MAMA a ja. Pozrite si videá s touto inšpiratívnou a charizmatickou ženou, ktorá prináša jedinečnú tému MACOCHY originálnym spôsobom.
Videá s témou prepletených rodinných vzťahov, v ktorých ste sa možno ocitli aj vy si môžete pozrieť TU.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: