MODERNÉ MACOCHY: Fenomén súčasnej doby

Redakcia | 26. december 2023
MODERNÉ MACOCHY: Fenomén súčasnej doby

Je nás/ich čoraz viac. Pozícia macochy a výzvy, ktoré s sebou prináša, je viac ako aktuálna téma o ktorej sa hovorí stále málo. Napriek tomu, že sa týka skoro každej tretej rodiny.

Patchworkové rodiny nie sú dnes ničím výnimočným, „moje deti, tvoje deti, naše deti“ v nekonečnom množstve obmien a variácií prepletených vzťahov. V tomto klbku je dôležité nájsť začiatok nite, ktorá patrí macoche.

Macocha

Znie zvláštne, však? Slovo macocha máme niekde v podvedomí ukotvené ako negatívne a čo je zaujímavé, vo všetkých (takmer) jazykoch nesie so sebou negatívny odkaz. Až na francúzske slovo, ktoré patrí macoche -  belle-mère, čo v doslovnom preklade znamená krásna mama. 

Historicky tento negatívny odkaz zanechali časy hladu, keď išlo doslova o prežitie detí, biologicky to v sebe máme akoby zakódované, že cudzie deti boli až tie "druhé". Našťastie je iná doba a moje deti, tvoje deti sú naše deti. Aj keď to nesie svoje úskalia. 

Prečo vznikla kniha MODERNÉ MACOCHY?

Autorka Zora Inka Grohoľová vytvára fascinujúci obraz o tom, čo to znamená byť macochou v 21. storočí. Búra stereotypy a predsudky spojených s pojmom macocha. Prináša príbehy žien, ktoré sa ocitli v úlohe macochy aj pohľad odborníkov z rôznych oblastí.

"Pri mojej práci s klientkami a klientmi som si uvedomila, že tí, ktorí žijú v iných než štandardných rodinách, veľmi často riešia svoje vzťahy s ich jednotlivými členmi. Zvlášť som si všimla stále častejší fenomén, ktorý som si pre seba nazvala „moderná macocha“. Moderné macochy sú ženy, ktoré sú vo vzťahu alebo v manželstve s mužom, ktorý má deti z iného, už ukončeného vzťahu alebo manželstva. Mala som možnosť sprevádzať ženy, ktoré sa v tejto pozícii náročne hľadali a dokázali svoju pozíciu macochy úprimne zhodnotiť, zodpovedne premyslieť a rozumne uchopiť. Nemôžem dať návod všetkým na všetko, ale môžem vám dať inšpiráciu... ".

Knihu si môžete objednať TU

 

                        MODERNÉ MACOCHY: Spúšťame predpredaj knihy, aká tu ešte nebola!

Zora Inka Grohoľová je aj lektorkou v KLUBE MAMA a ja. Pozrite si videá s touto inšpiratívnou a charizmatickou ženou, ktorá prináša jedinečnú tému MACOCHY originálnym spôsobom.
Videá s témou prepletených rodinných vzťahov, v ktorých ste sa možno ocitli aj vy si môžete pozrieť TU.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: