TEST: Akou mamou ste naozaj?

Veronika Nováková | 16. január 2018
TEST: Akou mamou ste naozaj?

Nie, nechceme vás nijako škatuľkovať, len vás pobaviť malým testom, v ktorom sa dozviete, do akej kategórie mamičiek (možno) patríte. Asi to pre vás nebude žiadna novinka a snáď budete mať konečne dušu na mieste. Tiež zistíte, aké mamičky by mohli byť vašimi spriaznenými dušami.

TEST: Akou mamou ste naozaj?

1. Ste na detskom ihrisku s vašou dvojročnou dcérkou. V blízkosti sa rovnako starý chlapec snaží naučiť jazdiť na kolobežke. V tom k nemu vaša dcéra pribehne a začne ho strkať dole a naťahovať sa o kolobežku. Ako sa zachováte?

A) Vám by sa niečo podobné nikdy nemohlo stať, pretože máte svoje dieťa vždy nanajvýš meter od seba a pri akomkoľvek náznaku nepekného správania zasiahnete.

B) Pribehnete k dcére a začnete jej dohovárať, že toto sa nerobí, pripomínate jej, že si treba slušne vypýtať dovolenie. Z batoha vyberiete zásobu drevených hračiek, ktoré by mohla ponúknuť chlapcovi na výmenu za povozenie sa na kolobežke.

C) „Ach, tie deti, ale veď ony si to najlepšie vyriešia medzi sebou,“ poviete si a začítate sa späť do svojej knižky či časopisu. (Aj na rodičovskej sa predsa treba vzdelávať.)

D) Pribehnete k deťom a dcéru odnesiete bokom a vysvetlíte jej, že takéto správanie je neakceptovateľné a ak s tým neprestane, okamžite idete domov. Mamičke chlapca sa ospravedlníte za správanie svojho dieťaťa a cítite sa zahanbene.

test aka ste mama

2. Plánujete detskú oslavu. A keďže váš syn dovŕši päť rokov, chystáte niečo parádne. Ako bude vyzerať vaša párty?

A) Dokonale zladené obrúsky, poháriky a balóniky v najlepšej herni mesta, s trojposchodovou tortou, fotografom a klaunom. Pozvali ste celú triedu, vyparádili ste seba aj syna a na všetkých sa doširoka usmievate. Syna nespustíte z očí ani na sekundu a pri fúkaní sviečok mu ochotne asistujete.

B) Oslavu usporiadate v najvychytenejšom hipsterskom podniku, kde ponúkajú cupcaky z biosurovín a na pitie deťom urobia čerstvé ovocné šťavy. Hlavne žiadne nezdravé pochutiny a limonády. Tortu vám upiekla kamarátka vegánka a o zábavu sa postarajú rôzne Montessori aktivity.

C) Našli ste pri lese rozprávkovú lúku, kde ste postavili malý altánok, rozložili ste piknikové deky, sviece a tortu ste po ceste kúpili v cukrárni. A zatiaľ čo vy klebetíte s mamami, ktoré sú vám sympatické (pozvali ste iba tie), vaše deti bezstarostne šantia na lúke.

D) Oslavu organizujete na poslednú chvíľu – u vás doma v záhrade. Tak veľmi by ste chceli pozvať všetkých, ale je vám jasné, že toľko priestoru nemáte. Tak necháte syna, nech vyberie svojich piatich najlepších kamarátov. Noc pred oslavou upečiete domácu tortu a hodinu pred začatím natierate chlebíčky maslom, otvárate soletky a muža pošlete kúpiť detské šampanské.

3. Ako u vás vyzerá bežný deň na materskej dovolenke?

A) Vaše dieťa je doma s opatrovateľkou, pretože vy máte povinnosti v práci a niečo také ako „materská“ ste si nemohli, a priznávate, ani nechceli predstaviť. Po práci sa však snažíte vynahradiť mu všetko a tak máte každý deň rôzne aktivity v materských centrách a herniach.

B) Materská dovolenka je pre vás tým najkrajším obdobím. Ráno idete za každého počasia na prechádzku a na nákup, potom spoločne upratujete a chystáte samé zdravé dobroty. Neustále kontrolujete, či vašim deťom netreba vykonávať malú či veľkú potrebu, pretože vaše deti neplienkujete a ste na to patričné hrdá.

C) Keďže ste sa odsťahovali mimo mesto, sú vaše deti v neustálom kontakte s prírodou. Necháte ich behať bosé aj po snehu a ráno začínate kŕmením kravičky a sliepok. Keďže nemáte (z vlastného rozhodnutia) televízor, deti najčastejšie kreslia alebo vytvárajú postavičky z toho, čo našli vonku. Varíte z vlastnoručne dopestovaných surovín a raz za týždeň zídete dole do dediny na nákup.

D) Ráno potrebujete kávu, aby ste sa po prebdetej noci mohli postaviť na nohy. Vaše dieťa už netrpezlivo narieka a vy neviete čo skôr. Po raňajkách sa idete prejsť, aby ste aspoň na chvíľu vypadli z toho neporiadku a hlavne, aby vaše dieťa spalo a vy mali trochu pokoja. A po obede sa neviete dočkať popoludňajšieho spánku, kedy budete mať dve hodiny len pre seba. Ach, je to najkrajšia časť dňa!

test aka ste mama

4. Ako to vyzerá u vás v noci?

A)  Vaše dieťa spí vo svojej postieľke a vlastnej izbičke už od troch mesiacov, lebo inak by ste sa zbytočne navzájom budili. Samozrejme, aby ste ho mali pod kontrolou, v postieľke má rôzne prístroje ako napr. monitor dychu, ktoré ho síce pri spánku rušia, ale vy ho predsa chcete počuť, ak by sa čokoľvek dialo.

B) Spíte spolu s manželom a dieťaťom v jednej posteli. Je to pre vás prirodzené a časom k posteli pripojíte jednolôžkovú posteľ, aby mal každý svoje miesto.

C) Všetci spíte v jednej miestnosti a v jednej posteli. Deti síce majú svoju izbu aj postieľky, ale tam sa presunú až potom, keď k tomu samy dospejú. A to ešte potrvá...

D) Tak veľmi by ste sa chceli vyspať celú noc, ibaže v postieľke vaše dieťa vreští, a tak spí s vami. Muž sa presťahoval na gauč a vy sa večer s láskou v očiach pritúlite k svojmu  malému pokladu a pohladíte ho po vláskoch.

5. Konečne je tu nedeľa! Čo budete robiť?

A) Našli ste skvelú reštauráciu s detským kútikom, kde sa môžete dobre najesť a o vaše deti sa postarajú animátorky. Keďže ste všetci vyobliekaní, zájdete ešte na kávu do nákupného centra a veľmi pravdepodobne drobci skončia v detskom kútiku. Vy tam však ostanete sedieť a budete z diaľky kontrolovať, či je všetko v poriadku a či deti nie sú zašpinené.

B) Idete na dlhú prechádzku do prírody a na obed sa vrátite domov, kde máte pripravenú zeleninovú polievku a karfiolové fašírky. Poobede budete tvoriť postavičky z gaštanov a upečiete nejaké zdravé pochutiny.

C) Idete navštíviť svokrovcov, takže žiadne varenie, žiadny stres, deti odovzdáte svokre a potom si už len vychutnávate domácu stravu a inak zakázané potraviny. Deti sa tešia, lebo môžu poobede pozerať rozprávky.

D) Mali by ste ísť na obed k rodičom, ale vám sa strašne nechce. Doma však nemáte nič pripravené a nákup by zabral ďalšiu hodinu, tak sa premôžete, vychystáte deti, ktoré vždy pred odchodom vystrájajú a nechcú sa obliekať. Nervozita stúpa a vy si vydýchnete až potom, čo u mamy sedíte nad slepačím vývarom. Vlastne nad ním tak trochu aj od únavy zaspávate. Deti sa pchajú sladkosťami, ale to vy už neriešite, lebo chcete mať svätý pokoj, aspoň na chvíľu.

test aka ste mama

6. Vaša prváčka má prvé vystúpenie na školskej akadémii! Ako sa cítite?

A) Stres a panika. Zvládne to vôbec? Pre istotu si vyberiete v práci deň voľna, aby ste ju mohli vidieť a podporiť. Všetko predsa musí byť dokonalé – účes, šaty, úsmevy. Dohliadate na každý dcérin pohyb a dookola s ňou opakujete jej rolu.

B) Aký pekný deň! Ste spokojná so svojím vlastnoručne urobeným originálnym kostýmom, vaše dieťa je šťastné a vy sa neviete dočkať, kedy ho uvidíte. Nesiete so sebou váš super fotoaparát, aby ste tento moment mohli poriadne zdokumentovať.

C) Ach, to vystúpenie je dnes? Vlastne ste na to tak trochu zabudli a vlastne ani neviete, či je vaše dieťa dostatočne pripravené. Veď nič nespomínalo..., tak to bude iste v poriadku. Počas vystúpenia zistíte, že všetky deti sú v bielych tričkách, len to vaše je v modrom, ale vám to príde skvelé, pretože dobre viete, aké je výnimočné (dieťa, nie tričko)

D) Skúšali ste doma básničku, do batôžka pripravili potrebné oblečenie, ale aj tak cítite trochu nervozity. Pri predstavení od dojatia plačete a máte pocit, že vaše dieťa práve predviedlo herecký výkon hodný Oscara. Ste dojatá, hrdá a po vystúpení to idete spoločne osláviť do cukrárne.

7. Motorický vývoj vášho dieťaťa prebiehal asi takto:

A) Išli ste pekne podľa tabuľky. V šiestich mesiacoch sedelo, potom lozilo, následne ste drobca začali stavať na nohy a viedli ho za ručičky, nech sa naučí chodiť čo najrýchlejšie. Chválili ste sa, kde sa dalo.

B) Nechali ste dieťaťu svoj čas na všetko, lebo veľmi dobre viete, že každé dieťa je iné a vyvíja sa svojím tempom. Vaše sa akosi samo odrazu posadilo a lozilo kade-tade až do roka a pol, keď sa jedného dňa samo postavilo a už sa nezastavilo.

C) Išlo to, ako to prišlo. Už si celkom dobre nepamätáte, či najskôr sedelo alebo lozilo. Kedy vlastne začalo chodiť? Jedného dňa, už neviete kedy presne, ste z okna zahliadli, ako drobec kráča boso po trávičke.

D) Síce ste mali všetko načítané, ale všetko šlo nejako inak. Vaše dieťa už pekne sedelo ako päťmesačné, ale nie a nie sa pustiť do lozenia. A tak keď v jedenástich mesiacoch urobilo prvé kroky, prestali ste čítať múdre knihy a tešili ste sa z toho, čo všetko už vaše dieťatko dokáže.
test aka ste mama

Vyhodnotenie: Ktoré písmeno u vás prevláda?

A) Dokonalá stíhačka

Snažíte sa mať všetko dokonalé a chceli by ste, aby vaše dieťa bolo vo všetkom najlepšie. Ste mu neustále v pätách a snažíte sa mať všetko pod kontrolou. Ale pre vás je to úplne prirodzné, pretože aj v práci chcete vždy dosahovať najlepšie výsledky a pre materstvo ste sa rozhodli až vtedy, keď ste uvážili, že je ten správny čas. Dovoľte niekedy svojim deťom, aby boli nedokonalé, spomaľte a užívajte si jednoduché veci spolu. Vpuste do vášho života trocha ľahkosti a spontánnosti.

B) Biomama

Vaše deti nechávate vyrastať prirodzene a snažíte sa o to, aby malo všetko takýto priebeh – prirodzený, spontánny... Preferujete moderné výchovné alternatívy, hľadáte informácie. Zdravá strava je u vás na prvom mieste a žijete maximálne ekologicky. Nechápete, prečo vás rodinní príslušníci osočujú, že si sťažujete život bez plienok a prečo to chúďa dieťa nosíte stále v šatke. Zachovajte pokoj, vy predsa najlepšie viete, čo je pre vás a vaše dieťa to najlepšie. Ale – možno občas nie je zlé aj čosi nezdravé alebo tradičné. Z jedného-dvoch razov sa nič nepokazí.

C) Mama hipisáčka

Vaše deti vychováte teóriou nevýchovy, ale nie je to z dôvodu, že to máte naštudované, je to pre vás prirodzené. Žijete v súlade s prírodou a deťom chcete zaručiť bezstarostné detstvo. Neznášate stres a pravidlá, vaše deti možno ani nechodia do škôlky, lebo vy im dávate to najlepšie a nepotrebujete k tomu inštitúcie. Pozor však na to, aby potom raz nevpadli do reality ako Alica v krajine zázrakov. Skúste im občas ponúknuť aj alternatívy, ktoré sú pre iné deti normálne.

D) Normálne nenormálna mama

Materská/rodičovská dovolenka je pre vás občas tým najvyčerpávajúcejším obdobím na svete, a hoci pre vás deti znamenajú všetko, občas pochybujete – či ste dobrá mama, či deti majú všetko, čo by mali mať, či sú šťastné, či s ich narodením naozaj „slobodný“ život skončil a teraz už bude len toto. Niekedy sa vám darí lepšie, inokedy menej, a aj keď neznášate porovnávať sa s inými mamami, občas to robíte a potom sa cítite nanič. Upokojte sa. Pre vaše deti ste jedinečná a najlepšia. Prestaňte o sebe pochybovať a tešte sa viac z každodenného života.

Žena doma: Som lenivá mama
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Som lenivá mama

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: