Tehotná dvakrát do roka... (2. časť)

Silvia | 30. november 2010
tehotná v jednom roku už druhý krát

Pokračovanie príbehu našej čitateľky, ktorá zrazu zistila, že napriek tomu, že dojčí svoju maličkú dcérku je zase tehotná. A to druhý krát v tom istom roku...

V 4. mesiaci tehotenstva som ukončila dojčenie

Prvú časť príbehu našej čitateľky nájdete tu.

Svoju 99% istotu tehotenstva som si išla po 3 mesiacoch potvrdiť k svojej gynekologičke. Tá keď som jej to povedala, tak len krútila hlavou kde som bola doteraz, kedže som už mala 11. týždeň za sebou a žiadne prvé vyšetrenia. No za dva týždne som to dohnala, aj keď skoro s odkrvením a dopichanými rukami.

Doktorka mi odporučila ukončiť dojčenie, čím ma vôbec nepotešila, ale s týmto som počítala. Pochopí to iba matka, aký je to hrozný pocit, keď dieťaťu nemôžete ponúknuť prsník a ono sa tak dožaduje. Viem, že sú matky, ktoré dojčia aj počas tehotenstva, ale ja som mala strach kvôli druhému a bol tu aj taký vnútorný pocit, že jej to moje mlieko už nestačí.

A ako ukázal postupný prechod na umelé mlieko, moje tušenie sa potvrdilo. Malá si už toľko v noci nepýtala a ja som si mohla dlhšie pospať.

Tak ako si maličká krásne zvykala na nové mlieko, tak som sa aj postupne zmierovala s odstavením. Bolo to pre mňa ťažké, ale zvládli sme to obe. Do 4 týždňov bolo moje mlieko fuč, prsia o dva čísla menšie, čiže u mňa skoro žiadne...

A vy ste prečo prestali dojčiť?

Pri druhej návšteve Simonky u detského lekára kvôli receptu na umelé mlieko sa ma doktorka tak dosť ostro spýtala: "A vy ste prečo prestali dojčiť?". Vraj sa nedávno zúčastnila jedného seminára a tam laktačné poradkyne smelo odporúčali naďalej dojčiť, podľa najnovších štúdií to nemá na vyvíjajúci sa plod žiaden negatívny vplyv. Darmo som jej vysvetľovala svoju situácii, ona jednoducho trvala na svojom. Bola by som zvedavá, čo by ona robila v mojej situácii, keďže ja ani nie som poriadne ženisko...

V prvom trimestri sme taktiež absolvovali prvé 3D vyšetrenie nášho drobčeka. Keď sme tam všetci traja, teda už štyria nabehli, sestrička po otvorení dverí do ambulancie sa pri pohľade na malú Simonku ležiacu  vo vajíčku spýtala, či čakáme správne.

Po odsúhlasení som mala pocit, že je trocha zaskočená, ale aj rada, že sa môže s tak malým bábom počas môjho vyšetrenia troška pomojať. Vyšetrenie dopadlo dobre, srdiečko už krásne bilo, len ten drobček bol troška lenivý, keď si ho chcela doktorka pozrieť aj z profilu.

Nakoniec sa jej to podarilo, nosová prepážka tam bola, aj keď sme na to pretočenie museli asi 5 minút čakať, pričom som sa na ten vyprovokavaný pohyb nakašľala ako tuberák. No žeby bol ten malý zázrak už teraz taký tvrdohlavý? Pevne verím, že u mňa nebude platiť, že ak prvé bábo anjelik, tak druhé dá zabrať. To si radšej vôbec nepripúšťam.

Prečítajte si aj:  Tandemové dojčenie: Dojčenie v tehotenstve alebo dvoch detí v rôznom veku

Druhé tehotenstvo mi pripadalo až neuveriteľné

Medzitým som na svojom tele nepociťovala žiadne zmeny, ani vonkajšie, čím mi to druhé tehotenstvo pripadalo ešte stále také neuveriteľné. V 14. týždni tehotenstva ma čakala prvá poradňa. Všetko bolo v norme a na otázku, či sa s takýmito tehotenstvami za sebou moja gynekologička v praxi stretla, som dostala jednoduchú odpoveď: "Áno, no a čo?". Z ordinácie som vychádzala sebavedomejšia a hrdo, s mojou druhou tehotenskou knižkou.

Za nejaký čas vykukli Simonke peknučké dva dolné minizúbky, našťastie bez teplôt a slzičiek. Prišli myslím tak akurát, v jej 6. mesiaci. Začali sme pomaly s príkrmami, na začiatok nič extra, ale dalo sa to čakať. Každý deň som sa tešila čo nové spapá, či jej bude chutiť.

Za mesiac, pri druhej poradni zastupovala moju gynekologičku mladá doktorka. Vyšetrenie bolo v poriadku, taktiež výsledky tripple testu, avšak sa nej nepozdával týždeň gravidity.

Podľa poslednej menštruácie to nesedelo a ultrazvuk dával jasne najavo takmer dvojtýždňový rozdiel. Asi 5 minút krútila s tým zázračným kolieskom predpovedajúcim termín pôrodu a ten jasne ukazoval 10 dňový rozdiel.

Vraj sa pomýliť nemôžme ani o týždeň, kvôli riziku vyvolania pôrodu a taktiež že len do toho 18. týždňa sa dá zistiť najpravdepodobnejší vek plodu, potom že sú väčšie odchýlky v raste.

Rozhodla sa pre nezhodu v týždňoch pre opakovaný odber krvi na tripple test. Aj keď ten odber krvi z duše nenávidím, čo už, musela som si to ešte do laboratória na vyšetrenie sama zaniesť, lebo som už nestihla odvoz vzoriek.

To už radšej nepíšem ako dopadla s nami vtedy Simka. Mladej doktorke to išlo v ten deň strašne pomaly a nemala som kvôli malej ani žiadnu protekciu. Nevydržala tú hodinu naviac a manželovi sa 15 minút poriadne vyplakala v aute... chúďa moje, som si to vyčítala, ale nemala som na výber.

Prečítajte si aj: Lekár radí: Tehuľka pod drobnohľadom alebo Aké vyšetrenia vás čakajú v tehotenstve?

Nielen Silvia, ale aj Andrea Vadkerti pred pár rokmi  11 mesiacov po prvom pôrode porodila aj druhé dieťatko

Som živým dôkazom toho, že výdatné dojčenie nie je efektívna forma antikoncepcie. Ktorúkoľvek dojčiacu mamičku bude o tom presviedčať okolie, že to funguje, neverte im, nemajú pravdu.

S jedným tehotenstvom hneď za druhým neráta asi žiadna žena. Ako prvorodička vhupnete do úplne cudzieho sveta, k bábätku vám nikto manuál nedá. Bojíte sa, ste vyčerpaná, vystrašená z potrieb neznámeho človiečika, ktorého ste len nedávno priviedli na svet.

V tom čase ste rada, že vôbec ako-tak fungujete  a na druhé dieťa určite nemyslíte. Ale keď to tak vyjde, obetavo ako správna mama sa poddáte osudu a snažíte sa to prežiť najkrajšie, ako sa len dá.

Ide to, ale nie je to jednoduché
. Máme dve krásne detičky, dve tehotenstvá za sebou si však vybrali svoju daň. Rapídny pokles imunity, nedostatok spánku, nadbytočné kilá, ktoré sa kmi zhadzovali len veľmi  ťažko.

S odstupom času mám skôr pocit, že im prospieva, že sú vekovo blízko. Mladší syn sa veľa učí od staršej sestry, spolu sa  vedia zahrať. Aj keď na seba občas žiarlia (hlavne keď boli menší), dá sa to vydržať. Stále vidím viac pozitív ako negatív.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: