Starostlivosť o ruky

Michaela Klamová | 23. jún 2017
Starostlivosť o ruky

Ruky sú pracovný nástroj, ktorý využívame dennodenne, takže si určite zaslúžia viac starostlivosti, ako len ten najšetrnejší prípravok na umývanie riadu.

Nielen domáce práce, ale aj stres, zlá životospráva a najmä chladné počasie sa podpisujú na stave pokožky našich rúk. Ruky vždy, na rozdiel od pleti, prezradia skutočný vek. A nemôžeme na ne použiť žiadne skrášľovacie líčidlá či lesky. Jediné, čím ich zachránime, je správna starostlivosť.

Aká je správna starostlivosť o pokožku rúk?

Umývaním rúk, aj keď len v čistej vode, zbavujeme pokožku tenkej tukovej vrstvičky, ktorá má za úlohu chrániť pokožku pred stratou vody a vysušovaním. Preto treba ruky pravidelne krémovať.

Tak isto ako pleť potrebuje denný aj nočný krém, aj ruky si zaslúžia rozličnú starostlivosť. Cez deň používajte ľahké krémy, ktoré sa rýchlo vstrebajú a nezanechávajú mastný film.

Keďže v noci sa zvyšuje prietok krvi a regenerácia je silnejšia, zvoľte mastnejší krém, ktorý ruky zásobí potrebnými látkami.

Nočný krém by mal obsahovať vitamín F, ktorý sa viaže na kožné lipidy a prispieva k udržaniu zdravej ochrannej vrstvy pokožky.

Prečítajte si: Žena doma: Baby, nestarnime!

Na ruky môžete použiť aj detskú kozmetiku

Pri starostlivosti o ruky môžete siahnuť do kozmetickej výbavičky svojho dieťatka. Detské mydlo je pre citlivú pokožku určite lepšie než klasické „dospelácke“ mydlá. Aj detský olej či krém do nepriaznivého počasia vašim rukám prekvapivo prospejú.

Je vhodné používať na ruky peeling?

Presne tak! Ako tvár či telo, aj ruky potrebujú z času na čas trochu „oškriabať“. Môžete použiť peeling, ktorý používate na tvár či telo, no na ruky by sa hodil hrubozrnnejší. Ten si môžete vyrobiť zmiešaním hrubej krupice, medu a mlieka. Po peelingu vždy prichádza hydratačno-regenerujúca časť.

Pripravte si na ruky zábal

Raz za čas, pre citlivejšie ruky aj niekoľkokrát do týždňa, je potrebné spraviť si zábal. Na tento účel je dobré mať doma bavlnené rukavice a mikroténové vrecúška. Na noc si ruky dôkladne očistite a nakrémujte extra hrubou vrstvou mastného krému.

Potom si opatrne navlečte bavlnené rukavice a šup do postele! Ďalší recept je olivový olej s pár kvapkami citrónovej šťavy. Na ruky si navlečte mikroténové vrecúška a zabaľte do uterákov.

Môžete použiť aj väčšie palčiaky, do ktorých sa vám ruky zmestia. Skvelý je aj nechtíkový zábal. Za hrsť sušeného nechtíka lekárskeho (dostanete v lekárni aj vo forme čaju) povarte 10 minút v 100 ml olivového oleja. Nechajte vychladnúť a aplikujte na ruky.

Prečítajte si: Tipy, domáce recepty a návody pre starostlivosť o suchú pleť

Olejové kúpele výborne zregenerujú pokožku rúk

Rovnako ako zábaly, aj kúpeľ je pre ruky blahodárnym oživením. V malom hrnčeku ohrejte olej (detský alebo olivový) na príjemnú teplotu a niekoľko minút si v ňom močte ruky. Takýto kúpeľ je dobrý nielen na ruky, ale posilňuje aj slabé a štiepavé nechty.

Čo znamenajú studené ruky?

Studené ruky skôr potvrdzujú nedostatočné prekrvenie končatín. Ale aj na toto existuje malý trik. Ak si práve nemôžete rozprúdiť krv krátkym cvičením, skúste toto:

Napustite si do umývadla horúcu vodu (prijateľne horúcu) a na 15 sekúnd do nej ponorte obe ruky. Potom si ich opláchnite v prúde ľadovej vody. Celý postup môžete zopakovať ešte dvakrát.

Ako mať ruky ako z hodvábu?

Na vyhladenie a napnutie pokožky je vynikajúce avokádo. Trochu z neho roztlačte na tanieriku a natrite si ním ruky. Po 10 – 15 minútach ruky opláchnite. Nezabudnite ich na záver nakrémovať ľahkým krémom.

Prečítajte si: Rastlinné oleje: premastime sa zvnútra!

Vaše ruky ocenia masáž

Je skvelá hneď z viacerých dôvodov. Po prvé do nich vmasírujete potrebný krém či olej, podporíte krvný obeh, ale hlavne príjemne zrelaxujete. Masáž jednej ruky by mala trvať cca 10 minút. O masáž rúk môžete poprosiť aj manžela a hneď vám z toho môže vyplynúť ďalšia výhoda.

Pri starostlivosti o ruky platia tieto zásady

  • Krém na ruky majte vždy po ruke! Či v práci, pri umývadle, v kuchyni pri dreze tak, aby ste si po umývaní rúk či riadu nezabudli ruky nakrémovať.
  • V zime noste vždy kvalitné rukavice.
  • Aspoň raz za týždeň si urobte zábal.
  • Ak máte studené ruky, urobte 20 drepov alebo sa prebehnite po schodoch.
  • Pri práci s chemickými prípravkami v domácnosti, či pri umývaní riadu používajte gumené rukavice.

Prečítajte si: Akú pleť majú Slovenky?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: