Šestonedelie bez komplikácií

Marianna Stanková | 24. september 2024
Šestonedelie bez komplikácií

Obdobie po pôrode býva veľmi náročné. Zatiaľ čo si vy zvykáte na úlohu matky, vaše telo sa snaží dostať do pôvodnej formy. V tomto období je veľmi dôležité dodržiavať isté pravidlá, aby ste si neprivodili vážne zdravotné komplikácie.

Šestonedelie

Šestonedelie začína hneď po vypudení placenty a zväčša trvá šesť až osem týždňov. Počas tohto obdobia prechádza ženské telo obrovskými zmenami. Začína sa totiž po náročnom období tehotenstva a pôrodu pomaly regenerovať. Dochádza k hojeniu rán na pohlavných orgánoch, ktoré boli spôsobené pôrodom, spúšťa sa produkcia mlieka a vaječníky sa tiež pomaly dostávajú do pôvodnej formy.

Maternica v šestonedelí

Regeneruje sa maternica, ktorá sa počas tehotenstva zväčšila z približne 70 gramov na jedno kilo. Maternica sa dá po vypudení placenty nahmatať medzi pupkom a lonovou kosťou. Denne klesá o hrúbku jedného prsta nižšie. Na 10. deň šestonedelia sa už od brušnej steny nedá nahmatať. Regenerácia je však úplne ukončená až po uplynutí šestonedelia. Po odchode placenty je krvácanie v prvých dňoch veľmi silné, niekedy pri státí alebo pohybe odchádzajú krvné zrazeniny, potom krvácanie prejde do tzv. očistiek (lochii), ktoré menia farbu v závislosti od prímesí krvi. Dochádza ku kontrakciám svalov maternice, ktoré urýchľujú jej regeneráciu a sú podmienené dojčením a s tým spojeným vylučovaním hormónu oxytocínu. Kontrakcie maternice môžu byť spočiatku bolestivé.

U prvorodičiek väčšinou sťahy maternice nebývajú bolestivé. U viacnásobných mamičiek však musí maternica kvôli predchádzajúcemu zväčšeniu svalstva vynaložiť viac sily, aby sa dostala do pôvodnej formy, a tak sú sťahy sprevádzané kŕčovitými bolesťami. Tie sú obzvlášť silné pri dojčení, ale zo dňa na deň slabnú.

Fyzické a psychické zmeny v šestonedelí

To však ani zďaleka nie je všetko. Vplyvom hormonálnych zmien môže dôjsť aj k rôznym telesným, ale aj duševným ťažkostiam, ako sú:

  • Vypadávanie vlasov: Počas šestonedelia a dojčenia dochádza k väčšiemu vypadávaniu vlasov. Počas tehotenstva vlasy zhustli, takže v normálnom prípade sa nemusíte báť žiadneho negatívneho efektu. Po odstavení dojčaťa sa tento stav normalizuje.
  • Návaly potu: Aj v tomto prípade úradujú hormóny. "Po pôrode mi bola obrovská zima a o hodinu by som sa najradšej zvliekla z kože. Tak som sa potila. Keď som vyšla po stýkrát zo sprchy, o pár minút som bola zase spotená," spomína Lenka, mamina dnes už dvoch detí. Po pár týždňoch tieto problémy ustali.
  • Pokles pošvy a maternice: Svalstvo dna panvy a brucha sa počas tehotenstva a pôrodu silne namáha a naťahuje. Po viacerých alebo ťažkých pôrodoch sa môžu objaviť ťažkosti ako klesanie vagíny a maternice a s tým spojený únik moču. Aby ste tieto ťažkosti minimalizovali, mali by ste po skončení šestonedelia začať s relaxačnou gymnastikou.
  • Hemoroidy ako dôsledok pôrodu: Zlatá žila, ako hemoroidy ľudovo nazývame, nie sú po pôrode ničím výnimočným. Vysoký tlak v panve počas pôrodu môže spôsobiť vychýlenie časti sliznice hrubého čreva v oblasti konečníka. Hemoroidy bývajú sprevádzané pálením, svrbením a zvýšenou citlivosťou. Dobrou správou je, že čoskoro vymiznú. "Netušila som, že hemoroidy môžem dostať až po pôrode. No stalo sa. Tri mesiace som chodila s vytrčeným zadkom a sedenie bolo pre mňa utrpenie. Po druhom pôrode som si ich teda dala skontrolovať už v nemocnici," hovorí Veronika.
  • Horúčka šestonedieľok: Prvé dni po pôrode je krček maternice ešte stále otvorený, čo znamená, že zárodky baktérií môžu ľahko vniknúť dnu a kvôli poraneniam vzniknutým pri pôrode tu nachádzajú veľmi dobrú živnú pôdu. Symptómami tejto infekcie sú zvýšená teplota alebo horúčka, zimnica, zapáchajúce očistky či krvácanie. Regenerácia maternice je tak spomalená a v ťažkých prípadoch sa môže infekcia rozšíriť do maternice, vajcovodov, vaječníkov a brušnej dutiny. Infikované môže byť aj popôrodné poranenie. Preto je v šestonedelí viac ako inokedy dôležitá hygiena. Sprchovanie po každej stolici a močení by malo byť samozrejmosťou. Ďalej hygiena prsníkov pred a po dojčení a tiež umývanie rúk. Vysoká teplota môže byť spôsobená upchaním a zablokovaním mliekovodov alebo mastitídou.
  • Trombózy a embólie: Ženy v šestonedelí sú nimi obzvlášť ohrozené. Schopnosť zrážanlivosti krvi je u šestonedieľok dvakrát tak vysoká ako normálne. Hormonálne pôsobenie počas tehotenstva je podporované tvorbou kŕčových žíl, čo tiež zvyšuje nebezpečenstvo trombózy. Čerstvé mamičky sa po pôrode regenerujú a na nejaké telesné aktivity nemajú ani pomyslenie, takže krv tečie len "pomaly". Ďalším faktorom, ktorý prispieva k trombóze, je zväčšená maternica, ktorá tlačí na veľké žily a obmedzuje krvný tok. Aby ste týmto rizikám predišli, mali by ste začať s gymnastikou v šestonedelí.
  • Depresie: Baby blues pozná zrejme každá mamička. Pocity šťastia sa striedajú s obavami, či budete dobrou mamou, ako to všetko zvládnete, keď odíde partner do práce, či vychováte zo svojho potomka slušného človeka atď. Ale čo ak trvajú tieto pocity dlhšie? Vtedy sa už dá hovoriť o psychotickej depresii šestonedelia. Jej príčinanie je jednoznačne vysvetlená. Predpokladá sa, že stavy ako náhle bezdôvodné plakanie alebo obavy zo zlyhania, vyvolávajú rýchle hormonálne zmeny po pôrode. To však nie sú jediné príznaky depresie šestonedelia. Okrem depresívnej nálady dochádza k poruchám spánku, vnútornému nepokoju a strate motivácie. Ak sa k tomu ešte pridá nepochopenie zo strany rodiny, ktorá nechápavo krúti hlavou nad tým, prečo sa mama neteší, keď má zdravé a šikovné dieťa, situácia sa zhoršuje. Vtedy je na mieste vyhľadať odbornú pomoc.

Zriedkavým, no o to ťažším ochorením je psychóza šestonedelia

Tá postihuje približne dve ženy z tisíc. Začína väčšinou počas prvých dvoch týždňov od pôrodu a jej príznakmi sú depresívne a euforické stavy, halucinácie, stavy strachu a paniky, bludné predstavy a vnútorný nepokoj. Matka nie je schopná sa starať o dieťa. Psychóza šestonedelia si žiada medikamentóznu liečbu a častokrát aj liečbu na psychiatrickej klinike.

Pozor, niečo sa deje: Komplikácie v šestonedelí

Vypudením placenty a zvyškov plodovej blany vzniká na sliznici maternice veľká plošná rana, podobná hlbokej odrenine. Časté sú aj poranenia pôrodného kanála. Hojenie týchto rán prebieha v niekoľkých fázach. V prvých dvoch dňoch je krvácanie veľmi silné. Strata krvi môže byť až pol litra a krvný obeh mamičky je silne zaťažený. Pri pohybe alebo státí je krvácanie návalové a často aj s veľkými krvnými zrazeninami. V priebehu troch dní krvácanie prejde do tzv. očistiek (lochie). Očistky menia farbu v závislosti na prímesi krvi. Prvé dni sú červené kvôli prímesi krvi, keď sa zdroje krvi zahoja, farbia sa do hneda, potom žltnú (čo spôsobuje prímes bielych krviniek) a po štyroch týždňoch sú belavé.

Ako sme už spomínali, v období šestonedelia je veľmi dôležité dodržiavať hygienu. Lochie síce nie sú vysoko infekčný sekrét, ale môžu obsahovať zárodky baktérií, ktoré spôsobujú horúčku šestonedieľok a ťažkosti s ňou spojené. Sprchovanie po každej návšteve toalety by malo byť samozrejmé, rovnako ako umývanie rúk.

Bohužiaľ, nie vždy prebieha zotavovanie sa po pôrode podľa našich predstáv. Poruchy hojenia rán a regenerácie maternice môžu byť spojené s príliš silnými alebo príliš slabými očistkami. Môže dokonca prichádzať aj k tzv. hromadeniu očistiek. Ak sú očistky aj dva týždne po pôrode stále krvavé, je to jasný príznak narušenia hojenia rán. Vtedy je dôležité bezodkladne navštíviť lekára. Nebezpečenstvo týchto porúch spočíva v silnejšej strate krvi a zvýšenom riziku očistiek obsahujúcich baktérie.

Ďalšími ťažkosťami, pri ktorých by žena mala navštíviť lekára, sú bolesti prsníkov, teploty, zapáchajúci výtok a podobne.

Šestonedelie bez komplikácií

Vstup tam dole zakázaný

Žena sa po pôrode výborne zotavuje, dieťatko krásne spí a aj chuť na pohlavný styk by bola. Vy si poviete, že sa cítite fit a pohľad partnera, ktorý je už niekoľko týždňov bez sexu, vás nakoniec presvedčí. Ale čo ak vám povieme, že vaše popôrodné "po prvé" môže mať nepekné následky. Organizmus ženy po pôrode je totiž náchylný na infekcie, a tak je vhodné sa počas šestonedelia zdržať pohlavného styku či akýchkoľvek radovánok. Pohlavný styk skôr ako po šiestich týždňoch nesie riziko infekcie a záleží aj na tom, ako sa žena cíti, či nemá bolesti a nekrváca.

Okrem pohlavného styku sa neodporúča ani žiadna manipulácia v pošve prstami alebo inými predmetmi. Nezahojené poranenia sa totiž môžu zhoršiť, infikovať alebo môže povoliť popôrodné šitie. Ak bol pôrod komplikovaný, čas hojenia a regenerácie organizmu býva dlhší. V akom stave sú rodidlá a či je vaše telo pripravené na pohlavný styk, by mal vždy posúdiť gynekológ.

Pätoro pre šestonedielku

MUDr. Zuzana Ballová, lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.

Čo je to šestonedelie?

Šestonedelie je obdobie 6 – 8 týždňov po pôrode, počas ktorého dochádza k prirodzeným zmenám ženského tela a pohlavných orgánov do predpôrodného stavu, vymiznutiu tehotenských komplikácií a patológií a rozvoju laktácie a dojčenia.

Prečo ma bolí brucho?

Dominantnými zmenami, ktoré môžete vnímať, je sťahovanie alebo zaviňovanie maternice. Je to prirodzený proces zmenšovania sa zväčšenej maternice po pôrode pod hormonálnym vplyvom oxytocínu, významne pri dojčení. Tento proces zaviňovania trvá približne 14 dní.

Prečo po pôrode krvácam?

Krvácanie po pôrode je charakteristický očistný proces, pri ktorom dochádza k odstráneniu obsahu dutiny maternice (očistky alebo lochie), ktoré sú tvorené krvou, krvnými zrazeninami, odlučujúcou sa sliznicou, hlienom. Charakter a množstvo očistkov sa v priebehu šestonedelia mení, špinenie a zafarbený výtok môže pretrvávať celých 6 týždňov.

Ako sa mám starať o prsníky počas dojčenia? Ako sa vyhnúť zápalu prsníkov?

Mastitída - zápal prsnej žľazy a prsníka je najčastejšou komplikáciou v období šestonedelia. Najčastejšie sa objavuje pri nesprávnej technike dojčenia. Preto najúčinnejšou prevenciou vzniku mastitídy je dojčenie, kompletné vyprázdnenie prsnej žľazy podporované dojčením a odsávaním materského mlieka. Účinné sú aj teplé obklady alebo masáž pred dojčením k lepšiemu uvoľneniu mliekovodov. Ak sú prsníky asymetricky zväčšené, tuhé na dotyk, teplé, začervenané, máte zvýšenú telesnú teplotu alebo si nahmatáte tvrdú hrčku v prsníku, je odporúčané vyhľadať lekársku pomoc.

Ako sa mám starať o pôrodné poranenia alebo jazvu po cisárskom reze?

O poranenie v oblasti hrádze alebo poranenie kože po cisárskom reze je potrebné starať sa ako o každé iné poranenie kožného krytu. Pri poranení tkanív hrádze je v prvom rade potrebné dodržiavať základné hygienické opatrenia - po každej toalete oblasť vonkajších rodidiel opláchnuť vodou bez nutnosti umývacích emulzií. Udržiavať ranu v suchu a na vzduchu pre prirodzenú podporu hojenia. Oblasť rany na koži brucha oplachujte jemný prúdom vody bez použitia sprchových gélov, kožu nešúchať a neodierať, udržiavať ranu v suchu. Na šitie poranení sa používajú samovstrebateľné šijacie materiály, to znamená, že nemusíte prísť na extrakciu stehu. Šijací materiál pri poranení hrádze sa začína uvoľňovať po 7. – 10. dňoch. Šijací materiál pri sutúre kože po cisárskom reze sa vstrebe približne za 35 – 40 dní.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: