Otec a dieťa: nekonečná zábava

PaedDr. Dagmar Baluchová | 4. júl 2017
Otec a dieťa: nekonečná zábava

„Čo dokážu ženské naučiť deti? Nič – iba jesť, spať, čúrať a kadiť...! Prebudiť v deťoch človeka – to je naša úloha!“ filozofuje neprekonateľný doktor Albert.

„Máme talent na výchovu detí, ovládame taktiku, zvíťazíme!“ povzbudzoval Július Satinský (alias doktor Albert) svojich dvoch kamarátov, keď im už dochádzali sily v starostlivosti o šesť detí na vysokohorskej chate vo filme S tebou mě baví svět.

Prežiť v drsnej zime, mimo civilizácie, a najmä bez žien nebolo také ľahké, ako sa na prvý pohľad zdalo. No, našťastie, nakoniec všetko dobre dopadlo (hoci chvíľami to tak nevyzeralo).

Prečítajte si: Akú úlohu zohráva pri výchove syna otec?

Keď musí starostlivosť o dieťa prevziať otec

Náš pohľad je do rodiny mladých manželov Juraja a Adriany z Bratislavy. Ich prírastok – Lucia – sa na svet vypýtal ešte v čase, keď Adriana študovala v 4. ročníku na vysokej škole. O tom čase rozpráva:

„Keďže som v posledný rok nechcela štúdium prerušiť a externá forma nebola možná, nastúpila som späť do školy, keď mala Lucka iba 7 týždňov.

Preč som bola 3-krát do týždňa po 6 až 10 hodín. Dcérka bola dva dni u babky a jeden deň sa o ňu staral manžel. Našťastie Lucka je dobré dieťa, celý čas spinkala, budila sa len na kŕmenie.

Samozrejme, mala som pochybnosti aj strach, ako to zvládneme, hlavne ako si poradí manžel s kŕmením, prebaľovaním, uspávaním... V tejto skúške obstál na jednotku a som naňho hrdá.“

Juraj na tieto dni spomína: „Dozeranie na dcérku pre mňa nebol žiaden problém. V pohode som popri tom pracoval. Dokonca môžem povedať, že plačúce bábätko v pozadí  obmäkčovalo telefonujúcich klientov.“ 

Odchádzať od malej dcérky pre Adrianu napriek tomu nebolo ľahké. Raz jej po škole meškal vlak 40 minút a mlieko, čo odsala, nestačilo.

Celý ten čas Juraj nosil dcérku na rukách a tíšil ju. „Keď som prišla, už sa len tíško hojdala v tatinkovom náručí, vyčerpaná od plaču.

Hneď som jej ponúkla prsník (mala som to šťastie, že som mohla dojčiť aj kŕmiť z fľaše), no miesto toho, aby začala dychtivo piť, len na mňa pozerala s pohľadom „mama, ty si prišla?“ a obaja s manželom sme sa rozplakali (čo, samozrejme, ako chlap popiera).“

Prečítajte si: Otcovia a dcéry

Starostlivosť o dieťatko preberá otec

Tak ho pomenovala Adriana, a ako to u nich vtedy vyzerá? „V tento deň je všetka starostlivosť na tatinovi, ja len dojčím a uspávam.

Ráno idem na veľký nákup a manžel zostáva s Luckou doma. Keďže už sama chodí, o zábavu je postarané. Pravdupovediac,  neviem, čo vystrájajú, kým som preč, ale keď prídem, byt je zväčša hore nami, všade hračky, naša posteľ rozhádzaná, lebo oni ‘zápasili‘“.

V takomto duchu prebieha celý deň, ale Adriana si už zvykla. Jej manžel spresňuje: „S dcérkou si dávame pusinky. Potom sa prikryjeme dekou a hľadáme sa.

Alebo sa hráme na schovávačku. Von chodíme na trojkolke, často na pieskovisko. Veci na oblečenie a jesť nám nachystá mama.

Raz sa stalo, že mala Lucka obuté sandálky naopak, ale inak to zvládame. Po okúpaní ju krémikujem, i keď mi dlhšie trvalo, kým som si osvojil, že najprv sa krémuje tvárička a až potom riťka,“ dodáva s humorom sebe vlastným.

Dnes sú už úplne zohratou partiou. Adriana túto skúsenosť vníma veľmi pozitívne. Hovorí: „Okrem toho, že v takýto deň si ja oddýchnem a mám čas na veci, ktoré som cez týždeň nestihla, je to dobré aj pre dcérku.

Prečítajte si: Otestujte sa: Aký ste otec?

Dieťa potrebuje aj spoločnosť iných ľudí

Čím je dieťa mladšie, tým si ľahšie zvykne byť aj s niekým iným, ako len s mamou a dúfam, že tieto skúsenosti uľahčia dcérke aj nástup do škôlky. Lucke venujem všetok svoj čas a pozornosť a nadovšetko ju milujem.

No je obrovskou výhodou, že ju môžem nechať v babkinej alebo manželovej starostlivosti a viem, že je o ňu dobre postarané a ona je tiež spokojná.

Svojej mame plne dôverujem (veď vychovala aj mňa) a môjho manžela obdivujem za to, ako sa vie postarať o dcérku nielen teraz, ale aj keď bola bábätko.“

Ak je detí viac...

Je tam toho, jedno dieťa, to ešte ide..., ale čo ak ich je viac?! Oteckovia, ktorí prešli aj týmto „očistcom“, nám dajú za pravdu – čím viac detí, tým väčšia zábava.

Prečítajte si: Otec na materskej dovolenke

Ako prežiť so svojimi deťmi zaujímavý čas?

Ideálne je vybehnúť von, avšak aj doma je možností na skvelú zábavu habadej. Tak napríklad:

  • usporiadajte olympiádu s netypickými disciplínami... (prispôsobenú bytovým podmienkam a bezpečnosti), nezabudnite na „kulaté sušenky doktora Alberta“ čoby medaily,

  • postavte spolu stan – stačia deky, štipce, šnúra a detská izba sa hneď zmení...

  • zahrajte sa na kvíz vedomostí (pozor, aby vás deti netromfli...),

  • hra „Čo urobíš, keď...“ – napr. vypnú prúd; pokazí sa výťah a ty si v ňom; niekto nám rozbije okno... – je výborná na nácvik konania vo výnimočných situáciách. Zároveň môžete s deťmi prebrať telefónne čísla, ktoré majú v prípade naliehavej potreby volať.


Tip 
Ak si potrebujete na chvíľu oddýchnuť, uložte na dlážku veľký kus baliaceho papiera, príp. kartón, ľahnite si naň a dovoľte deťom, aby obkreslili vašu postavu.

Potom sa premiestnite a inšpirujte deti, aby váš obrázok dokončili. Za umelecké veľdielo ich nezabudnite pochváliť (akokoľvek to dopadne).

Popri šantení vám určite napadnú aj ďalšie tvorivé hry. Alebo vás prekvapí vo dverách vydesená manželka. Z jej zúfalého výrazu si však nič nerobte.

Najdôležitejšie je, že ste sa s deťmi výborne zabavili. Na takýto deň určite len tak ľahko nezabudnú. A manželka v podstate tiež, ak aj ona svojím spôsobom zrelaxovala.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: