Pripravte si voňavý ČERNICOVÝ SIRUP

Redakcia | 21. júl 2018
Pripravte si voňavý ČERNICOVÝ SIRUP

Černicová sezóna je tu. Toto letné ovocie je skvelé aj na telo aj na dušu. Vedeli ste, že černice pôsobia na nervozitu a upokoja nervový systém? Doprajte si ich za hrsť, alebo "odložte" si ich vôňu do sirupu.

Černice sú čierne zlato z prírody

Černice obsahujú množstvo prospešných látok:

Vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, betakarotén, luteín, vitamíny A, B, C, E a K.

Sú výborné na tráviace ťažkosti, zbavia  hnačky, navyše zlepšia fungovanie mozgu a zbavia Vás nervozity. Ostružina černicová nie je na pestovanie náročná rastlina.Ujme sa takmer v každej záhrade a osoh z nej prínosný.

Problémy s trávením? Pripravte si černicový čaj

  • 1 ČL sušených černicových listov,
  • 2,5 deci vriacej vody

Sušené listy z černíc zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 – 12 minút. Černicový čaj pite 2 – 3 krát za deň. Pomáha pri hnačke alebo „ťažkom“ trávení.

Domáci černicový sirup

  • 500 g černíc,
  • 300 g cukru (biely, trstinový),
  • 3 PL citrónovej šťavy

Opláchnuté černice varíme s vodou a citrónovou šťavou na miernom ohni. Keď voda zovrie, vypneme. Sirup precedíme cez tenké sito alebo gázu. Do precedenej tekutiny pridáme cukor a varíme na miernom ohni, kým sa cukor neroztopí.

Necháme prejsť varom a nalievame do fliaš. Sterilizujeme 15 minút na 80°C.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: