Pozor na predávkovanie zinkom

Michaela Klamová | 20. január 2023
Predávkovanie zinkom

V časoch zvýšeného ohrozenia infekciami siahame často po rôznych výživových doplnkoch, a to aj napriek tomu, že ich účinky neboli vždy presvedčivo dokázané. Ako je to napríklad so zinkom?

ZINOK - protiinfekčná výbava

Céčko, déčko, zinok sa ako základná protinfekčná výbava skloňuje často. Nová metaanalýza 28 predošlých štúdií prináša nový pohľad na užívanie toho doplnku pri bežných respiračných ochoreniach.

Užívanie zinku preventívne môže znížiť alebo zmierniť výskyt niektorých symptómov. Jeho podávanie počas choroby môže mierne skrátiť dĺžku trvania príznakov. Najhoršie príznaky dokáže skrátiť približne o dva dni, no nezmierni ich. 

Pozor na priveľa zinku

Bohužiaľ, štúdie, ktoré metaanalýza zahŕňa, nie sú najkvalitnejšie a majú veľké rozdiely v dávke, dĺžke či spôsobe podávania. Vedci (ext. zdroj štúdia) presne netušia, ako konkrétne nám zinok pomáha pri infekciách a ktorá jeho forma je najefektívnejšia, no jeho užívaniu by ste sa nemali brániť.

Samozrejme, za predpokladu, že dodržíte správne dávkovanie. V opačnom prípade môžete čeliť nepríjemným vedľajším účinkom, pri tabletkách vo forme nevoľnosti a zvracania, pri predávkovaní sa nosovým sprejom s obsahom zinku zasa strate čuchu.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: