Poradňa KLUBU MAMA a ja: Trápi ma Diastáza

Redakcia | 22. október 2019
Poradňa KLUBU MAMA a ja: Trápi ma Diastáza

Diastáza je problémom mnohých žien. Viete, čo robiť, ak sa vám po pôrode bruško "nevrátilo" do pôvodného stavu? Môže diastáza súvisieť s tráviacimi ťažkosťami? Do poradne v KLUBE MAMA a ja napísala Viktória.

Vaša otázka:

Som vyše 4 mesiace po pôrode sekciou. Je to môj druhý pôrod - prvý bol pred 6 rokmi spontánny. Pri oboch deťoch som mala výrazne veľké brucho, všetko mi to tlačilo dopredu najmä v okolí pupka. Po prvom tehotenstve keď som mala 25 sa mi to vrátilo do normálu, momentálne ma však trápi diastáza. Nevyzerá byť veľká - tak na 1-2 prsty, ale robí sa mi "strieška" a brucho je stále dosť vypuklé aj napriek tomu, že vážim takmer ako pred otehotnením. Snažila som sa cvičiť aj podľa internetu, ale zatiaľ nevidím nejaký extra efekt. Plánujem navštíviť terapeuta aj osobne, ale chcela som sa opýtať, či máte skúsenosť, aby diastáza robila problémy s trávením. Totiž od sekcie ma trápi nafukovanie viac menej bez ohľadu na to čo zjem.

Mám ísť aj na alergológiu nech ma pre istotu ešte otestujú, ale mám pocit že to môže mať súvis aj s oslabenou brušnou stenou? Minule som nešťastne skúsila cvik na brucho a takmer týždeň som mala hnačku. Myslíte, že je to možné? Ďakujem za odpoveď.

Čo s diastázou? Môže spôsobovať aj tráviace ťažkosti? 

Klub Mama a jaNa Vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejská

Diastáza svalov a fascií brucha má výrazný dopad hlavne na stabilitu chrbtice. Pri diastáze je však uvolnený hlboký brušný sval (musculus transversus abdominis) a tým pádom brušná stena nie je opora pre vnútorné orgány v brušnej dutine a preto sa často vyskytujú problémy s trávením a peristaltikou čriev.

Diastáza svalov brucha je počas tehotenstva prirodzený fyziologický dej

Ako maternica rastie, tak sa pravá a ľavá časť priameho brušného svalu rozostúpi a vytvorí sa medzi nimi medzera. Je to preto, aby sa v brušnej dutine vytvoril priestor pre dieťa. Po pôrode by sa malo brucho vrátiť do pôvodného stavu. Ak je však väzivo medzi týmito dvoma pruhmi svalu oslabené alebo málo elastické, tak to nedokáže. Je to nežiadúci stav, ktorý je potrebné riešiť.

U žien, ktoré rodili sekciou môže byť diastáza dôsledkom rezu alebo žiadnej popôrodnej rehabilitácie. Včasná rehabilitácia vie dopomôcť k rýchlejšej rekonvalescencii a k náprave distenzie steny brucha.

Je potrebné vyšetriť brušnú stenu nielen pohmatom, ale aj pomocou metódy USG, kde lekár posúdi rozsah a vie následne posúdiť či sa stav dá upraviť špeciálnym cvičením, alebo je nutná operačná liečba.

Fyzioterapeutka Lucia Madejská je odbornou poradkyňou a spolupracovníčkou Klubu MAMA a ja.

Registrované členky jej môžu klásť otázky na našom webe, prípadne sa s ňou poradiť aj neverejne.

Máte aj vy otázky, ktoré sa týkajú fungovania vášho tela, máte bolesti a nepoznáte ich príčinu? Pošlite svoju otázku do poradne a Lucia Madejská sa vám bude snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. Poradňa fyzioterapeuta TU: 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: