Pomáha žuvačka chudnúť?

Michaela Klamová | 28. január 2023
Žuvačka chudnutie

Experti na výživu to nevidia tak ružovo.

Niektoré diéty odporúčajú potraviny s tzv. negatívnymi kalóriami. V praxi by to malo fungovať tak, že na strávenie takejto potraviny spotrebuje telo viac kalórií, ako daná potravina obsahuje. 

Experti na výživu to však nevidia tak ružovo. Medzi potraviny s negatívnymi kalóriami patria údajne napríklad stopkový zeler, grep, rajčiny, uhorky, brokolica či mrkva. No podľa výživových expertov, aj keď je ich kalorický obsah nízky, počet kalórií, ktoré telo pri ich trávení spáli, je stále nižší než ten, ktorý obsahujú.

Pomáha žuvačka chudnúť?

Okrem týchto potravín sa spomína napríklad aj žuvačka, no aj tú by bolo nutné žuť jednu až viac hodín a výsledný efekt by bol stále minimálny. Za kaloricky negatívnu môžeme považovať studenú vodu, ktorá neobsahuje žiadne kalórie, no na jej spracovanie musí telo istú energiu vydať. Bohužiaľ, tento výdaj je natoľko malý, že na chudnutie nemá takmer žiaden vplyv. 

Fungujú nízkokalorické diéty?

Konzumovanie nízkokalorických potravín za účelom chudnutia má význam vtedy, ak nimi nahradíte vysokokalorické jedlá. Môžu tiež zahnať pocit hladu za cenu menšieho počtu prijatých kalórií, zatiaľ čo zvýšený kalorický výdaj zabezpečíte vhodnou športovou aktivitou či pohybom. Pri akejkoľvek diéte však dbajte na pestrú stravu s dostatočným zastúpením všetkým potrebných živín.

Extrémne obmedzovanie kalórií môže mať negatívny dopad na zdravie a takéto chudnutie má väčšinou za následok známy jo-jo efekt a zhodené kilogramy sa vám po istom čase vrátia späť.
Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: