POHÁNKA: Poklad na tanieri + recepty
V našich končinách rastie množstvo „super potravín“. Pohánka medzi ne určite patrí. Skúste ju v našich receptoch.
Pohánka: Zabudnutý poklad našich predkov
Určite ste už vo svojom okolí zaregistrovali mnoho informácií o úžasných super potravinách. Zjavia sa akoby zázrakom niekde z pralesa a o popularitu medzi konzumentmi sa každý deň snaží iný typ potraviny. Týmto spôsobom však zabúdame na svoje korene a na to, že aj v našich končinách rastie množstvo „super potravín“.
Pohánkové menu, ktoré musíte ochutnať
Vyrastali na nich naše mamy, babky, prababky. Prečo by pre nás mali byť horšie? Medzi takéto zabudnuté druhy patrí aj pohánka.
Pohánka je superpotravina
Je to prirodzene bezlepková plodina a predstavuje bohatý zdroj rutínu, minerálov a vitamínov C, E a vitamínov skupiny B.
Rutín sa radí medzi rastlinné flavonoidy. Ovplyvňuje priepustnosť krvných kapilár, vďaka čomu sú cievy pevnejšie a pružnejšie. Priaznivý účinok rutínu ocenia najmä tehotné ženy, ktoré trápia nepríjemnosti ako hemoroidy, kŕčové žily, opuchy nôh, krvácajúce ďasná, či popraskané cievky.
V kuchyni pohánku môžete využiť rôznymi spôsobmi
Na raňajky namiesto klasických vločiek, ako závarku do polievok či ako prílohu namiesto ryže. Na trhu sú k dispozícii aj rôzne úpravy v podobe múky a vločiek. Veľkou výhodou je, že ju netreba ani variť. Stačí ju namočiť cez noc a ráno scediť. Chuť pohánky je špecifická, mierne oriešková, preto sa hodí do slaných aj sladkých pokrmov.
RECEPTY z POHÁNKY
Polievka s pohánkou
Je vhodná pre deti od 1. roka.
RECEPT TU:
Pohánkové keksy
Rýchle, jednoduché, vhodné do kabelky, ako "niečo malé" pod zub.
RECEPT TU:
Pohánkové vafle
Využiť pohánku pri pečení a príprave dôbrôt je skvelý nápad!
RECEPT TU: