O chlebe a rafinovaných obilninách

Michaela Klamová | 24. marec 2021
Chlieb a rafinované obilniny

Radí sa medzi základ nákupného zoznamu takmer každej rodiny.

Napriek tomu má veľa neprajníkov, ktorý ho nepovažujú za súčasť zdravého jedálnička. A nová štúdia im dáva za pravdu.

Dospelí ľudia, ktorí konzumovali tri a viac krajcov bieleho chleba denne, mali zvýšené riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenie. Hodnotenie zahŕňalo približne 137 000 ľudí z 21 krajín.

 

Môžu za to rafinované obilniny

Tí, ktorí konzumovali denne aspoň 350 g rafinovaných obilnín, mali až o 29 % väčšie riziko úmrtia alebo vážnej zdravotnej komplikácie (infarkt, mŕtvica, zlyhanie srdca) v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumovali menej ako 50 g rafinovaných obilnín denne. Pravidelná konzumácia ryže alebo celozrnných potravín nepreukázala významnú spojitosť s kardiovaskulárnymi ochoreniami. 

Rafinované obilniny sa v tele metabolizujú neprirodzene rýchlo, čím prudko dvíhajú hladinu krvného cukru a následne inzulínu. Je to rovnaký efekt ako pri konzumácií sladkostí. 

V dnešnej dobe máme, našťastie, možnosť výberu zo širokej škály potravín, preto nie je problém vymeniť biely chlieb, cestoviny či koláče z bielej múky za zdravšie varianty.

Zdroj: www.medscape.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: