Neuveriteľný príbeh: Takto prichádzame o peniaze

Redakcia | 23. júl 2018
Neuveriteľný príbeh: Takto prichádzame o peniaze

Je neskutočné, čo všetko dokážu ľudia urobiť! Zlodejina a bezcharakternosť ma veľa tvári. Poznáte zúfalé listy a zdieľané prosby o finančnú pomoc na sieťach?

Takýchto mailov prichádza ročne niekoľko aj mne do mailovej schránky, alebo ich ľudia zdieľajú na FB. Stala sa mi však neuveriteľná vec a zaplietla som sa do podvodu.

Zarábanie na ľudskej dôvere

Jeden rodinný známy ma poprosil, či mu nepomôžem preložiť jeden list. Samozrejme som neodmietla.
V liste napísanom rukou bol popísaný srdcervúci príbeh o ťažkej životnej situácii otca. Ako má choré deti, chorú mamu a nevie, čo robiť ďalej, lebo mu chcú zobrať byt aj deti a preto žiada finančnú pomoc.

Tento list som mala preložiť do nemčiny a angličtiny, keďže som ešte nevedela, že ide o jeho aktivitu (myslela  som si, že je to nejaká pomoc konkrétnemu človeku s problémami), preložila som.

Bolo mi síce divné, že tento človek má takéto charitatívne sklony a chce niekomu pomôcť. Je to týpek, čo nikdy poriadne nerobil, zobral si hypotéku na veľký byt, ktorý nedokázal ani zariadiť. Má dve deti a ženu na materskej. Z každej roboty odišiel, lebo si na neho „sadol“ šéf. 

Klamstvá a citové vydieranie ako spôsob "zárobku"

Neskôr som sa od jeho sestry dozvedela, že ten list si napísal on sám. Tie lži a citové vydieranie, drankanie peňazí, to bol jeho plán. Tento chlapík rozposlal list mailom všade, kde sa len dá, vrátane zahraničných stránok.

Vraj mu to niekto poradil kto si takto „zarobil“ na splátky za byt. Myslela som, že ma porazí. Nadala som mu a vykričala, ale on sa len usmieval, že to je teraz bežné.  Že mňa sa to netýka a ďakuje za pomoc.  Dokonca ma jeho sestra požiadala, či mu nepomôžem so šírením tejto „žiadosti o pomoc“ čo som rázne odmietla a dostalo sa mi naložené, že nechcem pomáhať.  Takto? Toto je pomoc?

Píšem Vám preto, aby ste si dobre overili, ak sa rozhodnete poslať niekomu peniaze. Aby ste ich neposielali len na základe „fejkovej“ fotky na sieťach alebo bludných slov v liste. Existuje skupina ľudí, ktorá sa tým živí. Nielen takýto skrachovanci bez štipky chrbtovej kosti, ale aj organizované skupiny.

Chlapíka som našťastie už rok nevidela, ani o ňom nechcem viac počuť.  Mrzí ma môj podiel viny na tomto svinstve, ale už to nevrátim. Nedajte sa nachytať a dávajte si pozor na peniaze, ktoré ste si zarobili poctivou prácou. 

Vaša čitateľka M.

Chceme počuť aj Váš príbeh. Napíšte nám o svojom živote, o jeho radostiach i trápeniach, podeľte sa s ostatnými mamičkami a môžno si pomôžete navzájom.
Píšte nám na adresu:
story@orbisin.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: