Nálady v tehotenstve? Na vine sú hormóny!

Redakcia | 29. apríl 2016
Nálady v tehotenstve? Na vine sú hormóny!

Počas gravidity ženou lomcujú rôzne nálady a chute. Vaši najbližší sa možno nestačia čudovať... Vy však za to nemôžete, to hormóny!

Už od okamihu počatia nového života začínajú v tele budúcej mamičky pracovať viac ako kedykoľvek predtým. Pripravujú podmienky pre vývoj dieťatka tak, aby mu počas deviatich mesiacov a ani po narodení nič nechýbalo.

Čo sa deje vo vašom tele?

Hormón HCG (tehotenský hormón) – stúpa už od prvých dní tehotenstva, čo sa môže prejaviť aj rannými nevoľnosťami. Jeho hodnoty sa ustaľujú v 2. trimestri, kedy je aj nevoľnostiam zväčša koniec.

Estrogény – ich hladiny sa zvyšujú, čo môže spôsobiť častejšie krvácanie ďasien. Pôsobia aj na rast maternice.

Progesterón – má napr. za následok zvýšenú únavu, veľmi dôležitý je pri pôrode.

Oxytocín – vyvoláva kontrakcie, pôsobí na sťahovanie maternice po pôrode. Pôsobí na vypudzovanie mlieka z prsníka, dojčenie bez oxytocínu by šlo len ťažko.

Estrogén a progesterón aktivujú mliečnu žľazu na laktáciu.

Hormóny celkovo ovplyvňujú cievne zmeny v organizme, majú vplyv na tvorbu opuchov končatín, uvoľňovanie väzov spájajúcich kosti panvy a chrbtice, zvýšenú pigmentáciu kože.

Hormonálna rovnováha počas tehotenstva je jedinečná: hoci organizmus produkuje omnoho viac hormónov, čo by bolo mimo gravidity vážnym problémom, počas 9-tich mesiacov je to v poriadku.

Môže vás zaujímať:

Ach, tie hormóny!
Tri trimestre tehotenstva

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: