Môžeme zvrátiť šedivenie? Toto vás možno prekvapí

Michaela Klamová | 13. február 2024
Môžeme zvrátiť šedivenie? Toto vás možno prekvapí

Ako starneme, naše vlasy prirodzene strácajú farbu. Dá sa tento proces zvrátiť?

Prečo šedivieme?

Pigmentové bunky postupne odumierajú a naše vlasy získavajú výzor múdreho človeka. Produkciu melanínu, ktorý má na starosti, že naše vlasy majú farbu, môžu ale ovplyvniť aj iné faktory ako starnutie.

Možno aj vám ako prvý napadne stres. Stres skutočne môže spôsobiť šedivenie, no vedci upozorňujú, že štúdie, ktoré to preukazujú boli robené iba na myšiach.

Spomaľte biologické starnutie
Prečítajte si tiež:

Spomaľte biologické starnutie

Farba vlasov sa môže vrátiť

Až v roku 2021 sa malá štúdia s 14 účastníkmi zamerala na šedivenie vplyvom stresu u ľudí a prišla so zaujímavým záverom – zvýšený stres môže spôsobiť šedivenie, no keď obdobie stresu pominie, vaša farba vlasov sa môže opäť vrátiť.

Podľa stresových denníkov, ktoré si účastníci viedli, dokázali vedci rozlíšiť medzi jednotlivými obdobiami. Skúmané vlasy mali rôzne odtiene farieb, podľa toho, čo účastníci prežívali a akému veľkému stresu boli vystavení.

Rodičovstvo môže byť veľmi stresujúce obdobie, ktoré sa, okrem iného, môže podpísať aj na zníženej kvalite vlasov, vypadávaní, ale aj šedivení. Ak vám stres v posledných mesiacoch pridal zopár striebristých nitiek do vlasov, nemusíte zúfať, ak neošediveli starnutím, ale stresom, o nejaký čas pravdepodobne zmiznú. 

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: