Káva alebo Aké sú čierne zrniečka naozaj?

Miroslava Miková | 11. júl 2017
Káva alebo Aké sú čierne zrniečka naozaj?

Čo v sebe ukrývajú čierne zrniečka? V súčasnosti sa vedie množstvo výskumov, ktoré si v mnohom protirečia a tak stoja proti sebe dva tábory.

Neprehliadnite: Káva, tehotenstvo a dojčenie

Milujem chvíle, keď si pohodlne sadnem do kresla a miestnosťou sa šíri omamná vôňa kávy. Akoby na chvíľku zastal čas. Vdychujem jej jemnú arómu a vychutnávam si každý jeden dúšok. Tieto okamihy patria iba mne. Som sama so svojimi myšlienkami. Jediným svedkom mojich úvah je horúca voňavá čierna tekutina, bez ktorej si neviem predstaviť deň.

Káva: škodlivá či užitočná?

Aká je však naozaj? Čo v sebe ukrývajú čierne zrniečka? V súčasnosti sa vedie množstvo výskumov, ktoré si v mnohom protirečia a tak stoja proti sebe dva tábory. Jedni ju milujú a snažia sa dokázať jej prospešnosť pre ľudský organizmus. A naopak, druhí, ktorí ju nenávidia a považujú za zlo, ktorým si vedome ubližujeme. Kde je pravda? Ťažká otázka, veď posúďte sami.

Slnko, teplo a pitný režim: na toto nezabudnite!

História kávy

Všetko to začalo takto. V jeden slnečný deň, niekedy okolo roku 850 si Kaldi, ktorý bol pastierom v jemenských horách pri Červenom mori, všimol zvláštnu vec. Vždy, keď jeho kozy zjedli bobule zo zvláštneho kríka, ožili. Zvedavosť ho prinútila ochutnať a zrazu bol plný energie. Takto sa začala písať história kávy, ktorá je plodinou kávovníka. Postupom času sa zo zrniek začal pripravovať lahodný nápoj, ktorý sa rozšíril do celého sveta. Milovníkom kávy bol známy Honoré de Balzac či francúzsky mysliteľ Voltaire.

Drobné radosti, ktoré urobia aj najobyčajnejší deň krajším

Čo obsahuje káva?

Položme si však dôležitú otázku. Aké látky vlastne bobule kávovníka obsahujú? Inštitút kávy, ktorý sprostredkúva výskumy svetových expertov v tejto oblasti, podáva jasné stanovisko. Zrniečka sú bohaté na kofeín, antioxidanty a ďalšie desiatky zdraviu prospešných látok. Problémom je, že tieto užitočné látky sa filtráciou kávy strácajú. Iné výskumy upozorňujú na prítomnosť škodlivých látok, ktoré vznikajú v procese praženia. Kofeín, ktorý patrí medzi základné zložky kávy, patrí do skupiny purínových alkaloidov. Jeho hlavný účinok spočíva v stimulácii centrálneho nervového systému. Teda, jednoducho povedané, má povzbudivé účinky na srdce, rozširuje cievy, spôsobuje zvýšené vylučovanie stolice a odvodňuje.

Viete ako relaxovať tak, aby si vaše telo naozaj oddýchlo?

PROTI káve

Nepriatelia kofeínu jeho účinky prirovnávajú k „bičovaniu ustatého koňa“ alebo ilúzii, ktorá nám dodáva pocit energie. Upozorňujú na to, že kofeín zvyšuje hladinu mastných kyselín v krvi a môže spôsobiť infarkt, žalúdočné vredy a vyvoláva stres. Kofeinizmus spájaný s konzumáciou kofeínu predstavuje úzkostnú neurózu, ktorá sa prejavuje nervozitou, nespavosťou či bolesťami hlavy.

PRE kávu

Pozrime sa však na druhú stranu mince. Obhajcovia kávy a nimi vykonané výskumy deklarujú, že neexistuje žiadne puto medzi chorobami srdca a spotrebou kávy. Taktiež ich výskumy vyvracajú skutočnosť, že čierne zrná zvyšujú krvný tlak. Pravdou však zostáva, že pokiaľ pijeme kávu nalačno, môže pôsobiť agresívne na sliznicu žalúdka.

Ďalšou zložkou kávových zŕn sú antioxidanty, ktoré človeka chránia pred srdcovými chorobami a rakovinou. Za antioxidanty, ktoré sú zložkou kávy sú považované vitamíny C, E, A, flavonoidy a polyfenoly.

6 tipov pre zdravé stravovanie

Všetko s mierou

Uvedené fakty jasne svedčia o tom, že názory vedcov sú naozaj veľmi odlišné. Osobne sa stotožňujem s tvrdením, že primerané pitie kávy nie je pre človeka škodlivé a dovolím si povedať, že v niektorých smeroch môže čierny mok pôsobiť na náš organizmus prospešne, napríklad v súvislosti s bolesťami hlavy alebo vplyvom na rakovinové bunky.

Treba však zdôrazniť, že je to môj osobný názor a vedci účinky kofeínu neustále skúmajú a prichádzajú k novým zisteniam. Prinajmenšom zaujímavé sú výsledky expertíz v súvislosti s rakovinou hrubého čreva. Nielen, že nie je dokázaná prepojenosť vzniku rakoviny a pitím kávy, ale práve naopak. Čierne lákadlo vďaka obsahu antioxidantov je prevenciou jej vzniku. Vysvetlenie je jednoduché. Káva podporuje vylučovanie stolice, pretože obsahuje látky, ktoré pôsobia laxatívne. Z tohto dôvodu sa znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Kofeín a bolesť hlavy

Vplyv kofeínu na bolesti hlavy mám vyskúšaný na vlastnej koži. Tento purínový alkaloid pôsobí na mozgové cievy a týmto spôsobom pomáha zbaviť sa nepríjemnej bolesti. Preto je kofeín často súčasťou analgetík. Ak nemáme poruke lieky od bolesti s prídavkom kofeínu, výborne poslúži šálka zalievanej kávy s niekoľkými kvapkami citrónu. Ďalej za zmienku stoja výsledky výskumu, ktoré dokazujú, že ženy, ktoré sa oddávajú pravidelnému a primeranému pitiu kávy resp. konzumujú viac kofeínu ako iné, sú odmenené kratším menštruačným cyklom.

Ako vybrať kávu?

Druhá najdôležitejšia komodita medzinárodného obchodu sa teší veľkej popularite na celom svete. V súvislosti s pitím kávy treba zdôrazniť, že existuje veľké množstvo druhov káv rôznej kvality a každý si musí nájsť tú svoju. Uprednostniť by sme mali kvalitnú arabiku, ktorá má niekoľkokrát nižší obsah kofeínu, pred lacnou kávou v podobe robusty. Negatívnym účinkom predídeme jednoduchým spôsobom. Denne si doprajeme maximálne tri šálky lahodného moku. Pozor však na to, že kofeín obsahuje nielen káva, ale aj energetické nápoje, čierny a zelený čaj, kakao, čokoláda a zároveň je súčasťou mnohých výživových doplnkov.

Tak ako ste sa rozhodli? Dokážete odolať tradičnej zalievanej alebo jednoduchej prekvapkávanej káve? Skúsite si odoprieť lahodné expresso, sladké a jemné cappuccino, viedenskú, tureckú či írsku kávu? Ak mám povedať pravdu, ja nie.

Zdroj:
Vernon W. Foster – New Start

TIP pre vás: vyskúšajte si doma urobiť toto skvelé cappuccino:

Čítajte tiež:

Pitný režim patrí k zdravému životnému štýlu: 6 tipov, ako udržať aktívne deti hydratované
Káva, tehotenstvo a dojčenie
Slnko, teplo a pitný režim: na toto nezabudnite!
Sladká inšpirácia: 1 recept - 4 dezerty

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: