Je v poriadku byť TOU mamou

MK | 10. máj 2023
Je v poriadku byť

Od matiek sa každý deň očakáva, že urobia všetko správne. A keď to urobíme, očakáva sa od nás, že to bude vyzerať jednoducho a zábavne a nikdy sa nebudeme sťažovať na to, aké je to ťažké, alebo aké sme unavené.

Som „tá“ mama

Mama, ktorá nechá svoje dieťa ozdobiť projekt zemegule do školy trblietkami a lepidlom, namiesto toho, aby to urobila pekne a za neho.

Mama, ktorá posiela učiteľke v školskej aplikácii správy s obrázkami domácej úlohy z čítania, lebo ich zabudla vložiť do tašky prvákovi. 

Mama, ktorá až na parkovisku pred školou zistí, že desiate pre deti zostali na kuchynskej linke a strčí im do ruky po čokoládovej tyčinke, ktorú nájde v aute.

Mama, ktorá prišla do práce s dinosaurom na zadku, lebo jej syn si „odložil“ nálepku na predné sedadlo v aute.  

Faktom je, že žonglujeme s príliš veľa loptičkami a bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, niektoré nám padnú. Mali by sme uznať skutočnosť, že od matiek sa každý deň žiada a očakáva, že urobia všetko správne. A keď to robíme, očakáva sa od nás, že to bude vyzerať jednoducho a zábavne a nikdy sa nebudeme sťažovať na to, aké je to ťažké alebo aké sme unavené.

Niekedy, ak sa nesmeješ, budeš plakať

Robíme si srandu z „mamičkovských prešľapov“. Všetci poznáme klišé o mame v teplákoch, v pyžame, s lyžičkou vo vlasoch. Humor je zvládací mechanizmus. A to je v poriadku. Niekedy, ak sa nesmeješ, budeš plakať. Však, mama? 

Priala by som si však, aby sme uznali aj to, čo je za tým -  psychická záťaž, neviditeľná záťaž, neplatená a neviditeľná práca žien.

Som mama, ktorá nerobí všetko správne, ale pre svoje deti by dala život. Možno mám na sebe ešte aj popoludní pyžamo – ale hej, zvládam to. 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: