GROMOVCI V KUCHYNI: Jablkovo-tvarohový medový krémeš

Gromovci v kuchyni | 18. apríl 2021
Gromovci v kuchyni krémeš
foto: Gromovci v kuchyni

Tento je fantastický.

Jablkovo-tvarohový medový krémeš

Medové cesto

  • 4 celé vajcia + 3 žĺtky
  • 150 g masla
  • 250 g cukru
  • 100 g medu
  • 3 čl sódy bikarbóny
  • 500 g hladkej múky
Postup:

Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme roztopené maslo, med nakoniec múku zmiešanú so sódou bikarbónou.
Cesto rozdelíme na polovicu a každú rovnomerne rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 10-12 minút. Po miernom vychladnutí stiahneme dole papier a kraje zrežeme. Ja som pláty piekla na najväčšom plechu, aký doma mám (cca 30x40 cm). Kraje som zrezala tak, aby mi plát pekne vyplnil o niečo menší plech (hlboký, aby sa tam dali navrstviť plnky). Druhý plát som zrezala na rovnakú veľkosť a ešte pokrájala na rovnaké štvorce.

Jablkovo-pudingová vrstva

  • cca 8-10 jabĺk
  • 2 zlaté klasy
  • cukor cca 10 pl
  • vanilkový cukor
  • citrónová kôra so škoricou 
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
Postup:
Jablká očistíme a postrúhame na veľkom strúhadle.  
Dáme do hrnca, posypeme cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou so škoricou a polejeme šťavou z citróna. Podlejeme cca 3 dcl vody a varíme do zmäknutia. Medzitým v hrnčeku rozmiešame zlaté klasy s cca 2 dcl vody. Vlejeme za neustáleho miešania do jabĺk. Po zahustnutí odstavíme. Ešte horúce nalejeme na medový plát.

Tvarohovo-smotanová vrstva

  • 2x250 g tučného roztierateľného tvarohu
  • 400 ml šľahačkovej smotany
  • 2-3 ks šľahačky v prášku
    Cukor som do tejto vrstvy nedala žiadny, keďže šľahačka v prášku je dosť sladká. Ale kto ľúbi sladšie, tak si pridajte cukor podľa chuti.
Postup:
Všetky suroviny vyšľaháme metličkovým mixérom dotuha.
Krém rovnomerne navrstvíme na vychladnutú jablkovú vrstvu. Na krém uložíme pripravené štvorčeky z medového cesta. Ukladáme stranou, kde bol papier hore. Z tejto strany je cesto pekne rovné. Nakoniec ešte poprášime práškovým cukrom.
Dáme zachladiť do chladničky aspoň na 4 hodiny (ideálne na noc).

Gromovci v kuchyni

Dobrú chuť!

gromovci v kuchyni

Chcete sa inšpirovať aj inými receptami? Navštívte FB Gromovci v kuchyni alebo sledujte Instagram

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: