GROMOVCI V KUCHYNI: Dukátové buchtičky
Obyčajné jedlo, podané trošku inak. Inšpirujete sa?
Dukátové buchtičky
Potrebujeme:
- 1kg polohrubej múky
- 1 kocka čerstvého droždia (42g)
- 150 g krupicového cukru
- štipka soli
- 600 ml mlieka
- 150 g masla
- ak chcete mať buchtičky mramorové, tak ešte 1-2 pl kakaa
- kokosový olej alebo maslo na potretie
Postup:
V cca 200 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie, pridáme cca 1pl cukru a necháme vykysnúť kvások. Do misy dáme múku, pridáme kvások, zvyšok mlieka, zmäknuté maslo a štipku soli. Vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť cca 1 hodinu.
Cesto rozvaľkáme iba nahrubo a posypeme cez sitko kakaom. Rukami vtrieme do povrchu. Opäť vymiesime, tak, aby neboli bubliny a suché miesta z kakaa, ale nie toľko aby bolo cesto celé kakaové. Necháme opäť chvíľu vykysnúť (20 min). Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2 cm a krájame na pásy. Tie potom rozkrájame na rovnaké, malé kúsky.
Tvarujeme malé buchtičky, ktoré ukladáme na vymastený pekáč alebo plech (ja som časť dala aj do plechu na muffiny a vznikli z toho pekné kvetinky). Zboku každú buchtičku potierame maslom alebo kokosovým olejom. Na plechu necháme podkysnúť cca 15 min. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 15-20 min.
Podávame s vanilkovým alebo iným pudingom.
Tip:
Keď v zime nie je dostatok ovocia, je výborné mať v zásobe nejaké to lyofilizované (sušené mrazom), ktoré neobsahuje žiadne dodatočné cukry, má skvelú chuť a krásne ukáže na tanieri.
Dobrú chuť!
Chcete sa inšpirovať aj inými receptami? Navštívte FB Gromovci v kuchyni alebo sledujte Instagram.