Flexibilita v práci je pre rodičov kľúčová

Marika Koscelníková | 15. júl 2024
Flexibilita v práci je pre rodičov kľúčová

Vieme, aké dôležité je tráviť čas s tými najdôležitejšími v našom živote, a tento fakt vystupuje do popredia aj pri hľadaní práce. Najmä mamy sú v tomto smere obozretnejšie, pretože zosúladiť prácu a rodinu tak, aby bol každý spokojný, vyžaduje veľa kompromisov.

Nájsť ten správny balans medzi povinnosťami a oddychom, medzi prácou a rodinou, vyžaduje dobrý časový manažment. Doba sa zmenila, je náročnejšia a nároky rastú – či už finančné, pracovné, ale aj rodičovské. 

Výzvy, s ktorými sa mamy stretávajú na trhu práce

Pracovný čas

Jedným z najväčších problémov, s ktorými sa pracujúce mamy stretávajú, je nedostatok flexibilných pracovných miest. Mnohé pracovné pozície vyžadujú pevne stanovený pracovný čas, čo môže byť pre mamičky s malými deťmi nezlučiteľné s ich potrebami. Štátne predškolské zariadenia majú otváracie hodiny, ktoré nekorešpondujú s pracovným časom rodičov. Ak rodičia nemajú nikoho, kto by im vyzdvihol dieťa zo škôlky, ocitajú sa v začarovanom kruhu. Ak vôbec majú miesto v materskej škole. Ďalším problémom sú totiž nedostatočné kapacity v jasliach či materských školách. Mnohé mamy nemajú kam umiestniť dieťa a náklady na súkromné zariadenia sú často tak vysoké, že nastúpiť do práce sa im jednoducho neoplatí. 

Diskriminácia matiek na trhu práce

Hoci sa o tom veľa nehovorí, pracujúce matky stále čelia aj predsudkom a určitej diskriminácii na trhu práce. Zamestnávatelia sa obávajú, že matky budú často chýbať kvôli chorobám detí alebo iným rodinným povinnostiam, čo vedie k ich znevýhodneniu pri hľadaní práce. Podľa slovenskej legislatívy sa však na pracovných pohovoroch nesmú klásť otázky týkajúce sa detí alebo rodinného stavu. Napriek tomu, tejto otázke mamy na pohovoroch čelia. 

Rodina vs. práca

Napokon, mnoho mám bojuje s vlastným pocitom viny a tlakom spoločnosti. Cítia, že musia byť perfektné matky a zároveň úspešné v práci. Na jednej strane chcú byť oporou pre svoje dieťa a na druhej splniť všetky očakávania spojené s  kariérou. Tento tlak môže viesť k vyhoreniu a to tak v práci ako aj v rodine. 

Riešením by mohli byť rôzne opatrenia na podporu pracujúcich mám, ako je väčšia flexibilita pracovného času, práca na diaľku, dostupnejšia starostlivosti o deti, ale aj zmena spoločenského postoja. Na tento trend zareagovali mnohé firmy a prišli s flexibilnejším a komplexnejším programom pre svojich zamestnancov. Pretože tak ako doma platí: spokojná mama – spokojná rodina, aj vo firmách platí: spokojní ľudia – spokojný zamestnávateľ.

Flexibilita v práci je pre rodičov kľúčová

Wellbeing je koncept, ktorý získava na popularite vo firmách po celom svete

Tento prístup kladie dôraz na celkovú spokojnosť ľudí vo firme namiesto výlučného zamerania na zisky a ekonomický rast. Ak by sme sa zamerali na vytvorenie podporných pracovných podmienok pre rodičov, tento koncept zahŕňa všetky dôležité aspekty, ktoré pomáhajú rodičom byť spokojní v práci, čo sa následne premieta do ich spokojnosti aj doma.

Na druhej strane je prospešný aj pre samotné firmy. Mnohé výskumy z oblasti práce potvrdili, že spokojní zamestnanci sú aj produktívnejší a kreatívnejší. Firmy, ktoré sa starajú o svojich zamestnancov, zaznamenávajú nižšiu mieru odchodov, čo šetrí náklady na nábor a školenie nových pracovníkov. V neposlednom rade si dobrými pracovnými podmienkami budujú lepší imidž, čo môže prilákať talentovaných ľudí do firmy. 

Rodina ako priorita a empatické vedenie

S narastajúcimi nárokmi na čas a energiu je čoraz dôležitejšie, aby rodičia našli prácu, ktorá rešpektuje ich potreby. Firmy, ktoré ponúkajú takúto flexibilitu rodičom, vysielajú jasný signál, že si vážia a podporujú potreby svojich zamestnancov. Pomáhajú im nájsť lepší balans medzi pracovným a súkromným životom, ale zároveň získavajú lojálnych, produktívnych a kreatívnych ľudí.

Týmto prístupom prispievajú nielen k spokojnosti svojich zamestnancov,  ale aj k celkovému úspechu a reputácii firmy.

TIP ODBORNÍKA: Flexibilita je esenciou môjho wellbeing-u

Alexandra Fekete, Communication Expert ING Hubs Slovakia

Flexibilita v práci je pre rodičov kľúčová


"‚Do your thing‘ je naším interným firemným heslom. Doslovný preklad do slovenčiny by nezachytil jeho podstatu. Podnecuje každého z nás k tomu, aby sme robili to, čo je pre nás skutočne dôležité. Všetci máme svoju osobnú situáciu, povinnosti mimo práce, ale takisto koníčky, ktorým sa venujeme. ING Hubs Slovakia berie ohľad na tieto aspekty. Jedným z nástrojov, ktorým firma vytvára rešpektujúce prostredie je flexibilita.

Pre mňa, ako pracujúcu matku, je flexibilita kľúčová. Umožňuje mi vykonávať svoju prácu a zároveň rodičovské povinnosti najlepšie ako viem. Prosím zabudnime na dogmu, že na každom fronte musíme dávať 100%. Je to nereálne a takisto návod na vyhorenie. Flexibilita mi umožňuje rozvrhnúť si pracovné a osobné povinnosti tak, aby zostal čas aj na to, čo ma naozaj napĺňa – trávenie plnohodnotného času s mojimi najbližšími. Flexibilita je esenciou môjho wellbeing-u." 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: