STRAŠIACI návratu z materskej do práce

Dagmar Baluchová | 7. jún 2023
STRAŠIACI návratu z materskej do práce
foto: ING Hubs Slovakia

Svet sa mení až priveľmi rýchlo a mnohé mamičky si uvedomujú, že firmy, do ktorých sa po materskej či rodičovskej dovolenke vracajú, sú už niekde inde, ako to bolo pred pár rokmi. Modernizácia je prirýchla a očakáva sa, že aj mamy „naskočia do rozbehnutého vlaku“.

Asi to nedám...

"Všetko som zabudla... Nebudem vládať, deti v noci zle spia, ako vydržím fungovať v práci?“ Také a mnohé ďalšie myšlienky môžu blúdiť mysľou aj vám. Nie sú však opodstatnené. Nepodceňujte sa.

Na materskej, zdá sa, plynie život trochu inak, pomalšie. Zladiť rodinný a pracovný život po nástupe do zamestnania je tak pre mnohé mamy výzva. Často podceňujú svoje kvality. Zabúdajú na to, že aj popri starostlivosti o dieťa či deti nadobudli mnohé cenné skúsenosti, ako sú prioritizácia svojich povinností, dobrý time management, keď si dokážu dobre zadeliť svoje povinnosti a pracujú aj hybridne, keďže zvládajú výchovu detí, starostlivosť o domácnosť ap. 

Mám pocit, že NIČ NEVIEM

Materská či rodičovská dovolenka nie je v pravom zmysle dovolenka. Je to skúška schopností každej mamy, ako dokáže zvládať viac vecí naraz. Mnohé z nás sme práve v čase starostlivosti o deti siahli až na dno svojich síl, aby sme zistili, že dokážeme oveľa viac, ako si myslíme. A čo nevieme, to sa naučíme. Alebo si to kdesi vyhľadáme, opýtame sa, vynájdeme sa. Jednoducho si poradíme. A na tom stavajme aj pri nástupe do práce. 

STRAŠIACI návratu z materskej do práce"

Vôbec netuším, KDE MÁM ZAČAŤ...

Skúsenosti hovoria jasnou rečou: mamy nie sú o nič horšie zamestnankyne. Naopak, sú efektívne, majú nadhľad, vďaka rodinným prioritám využívajú čas v práci zmysluplne. Ak si teda prácu ešte len hľadáte, skúste sa poobzerať po štartovacích pozíciách, kde sa môžete rýchlo začleniť do kolektívu, ktorý je nápomocný a pomôže vám rásť. Alebo skúste požiadať zamestnávateľa o príležitostný home office, skrátený úväzok, ktorý sa postupne predlžuje. Nemajte obavy zabojovať o to, aby ste dokázali zladiť svoj rodinný život s pracovným. 

Môžem ja vôbec KONKUROVAŤ MLADÝM A AKČNÝM?

PRAX je VAŠA VÝHODA

Mnohí mladí zamestnanci majú vysoké ideály, ale aj požiadavky na svoje ohodnotenie. Čo im chýba, je prax a možno aj osobnostná zrelosť. Personálne agentúry poukazujú na nový fenomén: kvalifikovaní ľudia s viacročnou praxou sú pre firmy v súčasnosti takí zaujímaví, že ich firmy dokážu aj preplatiť, aby ich získali od konkurencie. Preto berte svoju prax ako devízu. 

Nezabúdajte, že STABILNÍ MAJÚ PREDNOSŤ

Mladí ľudia často menia prácu. To, že sa ich životopis plní pozíciami, na ktorých boli iba pár mesiacov a do budúcnosti im to môže viac uškodiť, ako pomôcť, príliš nevnímajú. Vy však viete, že si nemôžete dovoliť striedať pričasto prácu, pretože máte rodinu. Preto potrebujete nájsť prácu (a to môže trvať), ktorá vám bude vyhovovať čo najviac a nebudete tak mať dôvod hľadať inú. Aj to je váš benefit. 

VYKROČTE zo svojej komfortnej zóny

Nemusíte sa vracať do práce ani po troch rokoch, už šesť mesiacov je dosť dlhý čas na to, aby firma, v ktorej ste pracovali a kam sa vraciate, mohla prejsť zásadnými zmenami, ktoré vám nemusia vyhovovať. Vykročiť zo zóny komfortu je však jedným z ďalších predpokladov vášho osobnostného rastu, ako nestáť na jednom mieste a posunúť sa ďalej aj v pracovnom živote. Nebojte sa preto urobiť krok odvahy, prinesie vám veľa benefitov. 

TIP ODBORNÍKA: Stanovte si priority

Katarína Ostrožlíková, Head of Shared Operations ING Hubs Slovakia

 Katarína Ostrožlíková, Head of Shared Operations ING Hubs Slovakia

V spoločnosti ING Hubs Slovakia sa nepozeráme na čas strávený na materskej či rodičovskej dovolenke ako na medzeru v životopise. Je pravda, že v spoločnosti sa za tri roky veľa zmení: procesy, reorganizácie, náplň práce. No aj pre samotného rodiča čas beží a nová rola ho učí nové zručnosti. Ako si zorganizovať čas, ako prioritizovať, delegovať aktivity, seniorita v rozhodovaní a vo vyhľadávaní nových ciest a spôsobov. Jedna z najdôležitejších zručností, ktorá sa doma učí a cibrí časom, je líderstvo: ako viesť domácnosť a celú rodinu k spoločnému cieľu. Moja skúsenosť je, že mamy po návrate do práce majú jasno v tom, čo (ne)chcú, (ne)potrebujú a snažia sa dokončiť prácu čo najskôr, ako je to možné. U nás nie je dôležité odpracovať počet hodín, ale dokončiť úlohu. Kolegyňa s deťmi často zvládne rovnakú úlohu za kratší čas ako iná kolegyňa, na ktorú nečaká dieťa v škôlke či domáce úlohy so školákom. 

Najdôležitejšie je mať jasno v tom, koľko hodín viem pracovať podľa toho, ako mám jasle, škôlku, školu, pomoc príbuzných. Či potrebujem fixný alebo flexibilný rozvrh. Je veľa miest, kde flexibilita a skrátený úväzok nie sú problémom a dá sa dohodnúť. Aj keď to pracovný inzerát neuvádza, odporúčam sa spýtať na flexibilné možnosti, najmä v medzinárodných spoločnostiach a korporátoch. Vnímam, že za posledné roky sa kultúra v spoločnostiach posunula. Avšak musím povedať, že mamičky sú pri pohovoroch často prekvapené, že práca nemusí byť len od pondelka do piatka, od 8:00 do 17:00. Verím, že aj na Slovensku bude čoraz viac spoločností prístupných na flexibilnejšie zmluvy. 

Pre ING Hubs Slovakia sú mamičky, ktoré zvažujú návrat do práce, zaujímavá skupina a sme otvorení hľadať riešenia. Preto, milé mamy, neberte vašu materskú, rodičovskú ako mínus, práve naopak. Pochváľte sa schopnosťami, ktoré sa vám podarilo osvojiť, vylepšiť. Je ich dosť!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: