Diana Hágerová: Plány na leto

Redakcia | 28. jún 2023
Diana Hágerová: Plány na leto

Plány na leto môžeme mať rôzne, avšak väčšinou sa zhodujú v tom, že zahŕňajú „útek” z nášho zvyčajného stereotypu a trávenie času s ľuďmi, ktorých máme radi a na ktorých nám najviac záleží.

Slnko svieti, voda láka

... a vám sa už v mysli zjavujú obrazy nafukovačiek, zmrzliny a detského smiechu pri šantení vo vode či piesku. Alebo ste skôr typ, ktorý rád zdoláva prekážky, a preto je pre vás najväčší relax turistika po kopcoch, pretože vtedy cítite prepojenie s prírodou a pripadá vám, že aj vzduch, ktorý pritom dýchate, je úplne iný ako bežne. 

Často, keď začneme my maminy riešiť dovolenku (alebo už sa k nej nebodaj schyľuje), začneme rozmýšľať, čo všetko treba zbaliť, na čo nesmieme zabudnúť, aké lieky zobrať, kto nám bude polievať kvety, kým nebudeme doma, ako budeme vyzerať v tých plavkách na pláži, alebo že si tam nebudeme mať čo obliecť (to  myslíš vážne? – pozri ešte raz do tej plnej skrine). Občas z toho celého môže vzniknúť taký blok – zo samej seba, z nedostatku energie, že sa radšej rozhodneme nikam nejsť. 

Deti neriešia kde sú, ale s kým sú

Povedzme si rovno, prečo je to chyba. Áno, objektívne je náročnejšie  ísť s detičkami na dovolenku, niektoré si dlhšie zvykajú na nové prostredie, iné neobľubujú dlhu cestu. ALE v konečnom dôsledku je pre ne aj tak najdôležitejšie, že sme tam s nimi (ma)MY a na zábavu im stačia drobnosti. Dovolenka, iné prostredie, iný vzduch, to spraví veľa. Pre deti aj pre nás rodičov a každý z nás by si takýto útek mal dopriať aspoň na chvíľočku. A nielen kvôli oddychu. Ale aj preto, že TERAZ si tvoríme spomienky do budúcnosti nielen pre nás, ale aj pre deti. Ja milujem pozerať fotky z môjho detstva a rozprávať príhody a spomienky, ktoré sa na ne viažu (veď to isto poznáte). Vždy sa pritom dobre zabavíme. A chcem, nech to rovnako majú aj moje deti. Vy snáď nie?

Deti neriešia, či sú na Maledivách, v Chorvátsku alebo pri Liptovskej Mare. Dôležité je, s kým sú a či si čas, ktorý tam máte, užívate spolu. 

Tak poďme tie spomienky tvoriť kdekoľvek!

PS: Netreba zabúdať, že s deťmi sa plány často a rýchlo môžu meniť. Choroba sem, choroba tam a je po dovolenke. Takže ak máte čas, zdravé deti, baľte kufre a rýchlo na výlet, nech je spoločných krásnych (ale možno aj trápnych) spomienok čo najviac!

Di

+ RECEPT na extra rýchlu zmrzlinu

Hoďte do mrazničky nakrájané banány (pokojne aj úplne prezreté, ktoré by ste za normálnych okolností už nevyužili), nechajte dobre zamraziť. Dajte k tomu aj kúsky jahôd/malín/marhúľ..., čo máte radi. Po zmrznutí spolu dobre rozmixujte a voila! Zmrzlina, za ktorou sa budú deti zalizovať, je na svete. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: