Ako to povedať...šetrím na deťoch?

Mary K. | 19. máj 2019
Ako to povedať...šetrím na deťoch?

Moje deti nemali učiacu vežu, ani detské deky na hranie. Zaobišli sa bez kolotočov nad postieľkou a lego? V počte 1 kus. Myslíte si, že šetrím na deťoch? Možno je to tak.

Môžem zodpovedne prehlásiť, že ma "mať deti" nezruinovalo, ani nijako vážne neohrozilo rodinný rozpočet. Do debát o super hracích dekách pre bábätká a inteligentných hračkách sa nezapájam, lebo ma to nezaujíma. 

Žena doma: Som lenivá mama
Prečítajte si tiež:

Žena doma: Som lenivá mama

Nenosia barefootky a nevozili sa v parádnych nastajlovaných odľahčených kočiarikoch

Hračky, ktoré majú v detskej izbe už čo-to zažili. Sú zdedené z rodiny a tak, ako poslúžili ich 13 ročnej sesternici, poslúžia aj nám. Maco bez ucha je TOP maznákom. Potom nasleduje zlepená kniha riekaniek (jej stav sa podobá stavu niekoľkokrát vypožičanej detskej knihy z knižnice, teda niekto by povedal "šrot") a plastelína rôznych druhov a farieb zlepená v jednu guču. Z nej sa varí, pečie, gúľa a šúľa veľa zaujímavých vecí.      

Už som si aj vypočula najmä od rodičov (ktorí chcú vnúčatám kúpiť, čo im na očiach vidia), že chúďa deti. Lebo v hračkárstve si na narodeniny môžu vybrať len jednu vec. Pod stromčekom sa počet darčekov tiež zredukoval na toto číslo. A parádne na tom je, že tie moje decká na tomto počte viac-menej trvajú. Babka je z toho zúfalá, lebo veď ona by im chcela aj to aj hento "veď sú to deti"...

Nešetrím na deťoch, to len na upresnenie. Len neprikladám dôležitosť veciam, ktoré pre mňa dôležité nie sú

Veciam, ktoré sa dajú kúpiť a zjednodušia život. Možno sa by moja 3 ročná dcéra zabavila celé hodiny na detskom notebooku so zvukmi, hrami a pesničkami, ale tak nech si poradí s tou plastelínou, alebo strihá donekonečna papier na kúsočky. Nech nečaká na to, že ju NIEČO, alebo NIEKTO  zabaví, nech to skúsi SAMA.

Staršia už nosí zo školy v hlave nutnosť mobilu, značkových tenisiek a osobného počítača. Snažím sa s ňou prísť na to, čo je TO, čo naozaj potrebuje pre seba, a čo je TO, čím chce vyhovieť, alebo prispôsobiť sa rovesníkom. Je to niekedy na dlhé debaty.

Nemôžeme chcieť do našich detí, aby žili náš život a zdieľali s nami naše názory, ale môžeme im ukázať príkladom a vysvetliť, prečo robíme veci tak, ako robíme.   

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: