Ako písať dieťaťu denník?

PhDr. Gabika Čásarová,PhD. | 28. december 2016
Ako písať dieťaťu denník?

Chcete zvečniť kúzelné okamihy vášho dieťatka? Ako mu písať denník?

Možno ste už niekedy v živote písali denník alebo ste zvažovali si ho začať písať po narodení dieťaťa. Ale čo tak písať denník o dieťatku?

Dnes už na trhu nájdeme nepreberné množstvo denníkov, krásne vyzdobených, do ktorých stačí iba dopisovať.

Možno však stojí za námahu vytvoriť si ten vlastný, podľa svojich predstáv, ktorý obsahuje len to, čo vystihuje vás a vaše dieťatko. Tak, ako na to? Tu je niekoľko tipov:

Prečítajte si tiež: Rodokmeň očami detí

Výber denníka

Fantázii sa medze nekladú, a to sa týka aj výberu zošita či knihy, do ktorej chcete všetky tajomstvá a zázraky detstva zachytávať svojimi očami. Vyberte niečo, do čoho sa vám bude dobre písať a čo vo vás bude vyvolávať príjemné pocity - či je to už stará písanka zo zažltnutými stranami, ktorú ste našli doma u babičky, alebo nová, kúpená v obchode len pre tento účel.

Písacie potreby pre denník dieťatka

Môže to znieť akokoľvek banálne, ale správny výber písacích potrieb môže spraviť s takým denníkom zázraky. Pekne vyniknú gélové perá, či klasické farebné perá vo vašich obľúbených farbách. V každom prípade, dajte si záležať na písme pre lepšiu čitateľnosť, hlavne preto, aby ste pri jeho čítaní o 10 rokov vedeli, čo sa naozaj udialo a nemuseli lúštiť vlastné hieroglyfy.

Neprehliadnite: Denník (ne)dokonalej matky: Najkrajšie obdobie ženy? Nuž, ako myslíte!

Obsah denníka dieťatka

Verte či nie, písať môžete o hocičom. To, čo sa Vám zdá teraz ako absolútne nepodstatný fakt môže byť v budúcnosti žiadanou informáciou. (Veď čo ak bude vaše dieťa nadané na tanec a vy ani neviete, na akej pesničke to v 4 rokoch najviac fičalo) Denník nemusí byť len o písaní. Tu je niekoľko nápadov, čo môže obsahovať:

  • Výstrižky z novín, časopisov - možno máte fotku dieťatka v novinách alebo v časopise, alebo ste boli na akcií. Ktorá je tam spomenutá
  • Vstupenky, lístky, fotky - všetko, čo Vám raz bude pripomínať spoločne strávené chvíle z výletov, nezabudnite napr. aj na fotky z ultrazvukového vyšetrenia
  • Letáčiky - niektoré sú veľké a treba ich obstrihať alebo upraviť, ale o to zaujímavejší môže byť výsledný efekt
  • Obrázky, kresby - môžete vlastné alebo vytvorené spoločne s Vašim dieťaťom, napr. máte práve dinosaurie obdobie, tak si tam nakreslíte obrovského T-Rexa.
  • Vlasy - veľmi obľúbený artikel, hlavne ak dáte bábätko prvý krát ostrihať. Môžete si ich prilepiť na stránku napr. lepiacou páskou.
  • Odtlačky rúk, nôh - vedia dať denníku to správne čaro

Na záver pár dôvodov, prečo písať dieťaťu denník:

  • Nikdy nezabudnete na tie najpodstatnejšie veci zo života vášho dieťaťa - budete si ich môcť kedykoľvek pripomenúť.
  • Pri narodení ďalších detí môžete porovnávať údaje - kedy mal kto prvý zub, kedy povedal mama a pod.
  • V neposlednom rade - spoločne s dieťaťom sa pousmiať na zážitkoch a dobrodružstvách zachytených v čase
Pobaví vás: Denník (ne)dokonalej matky: zaspávanie

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: