90 percent dospelých začalo s fajčením už v detstve či puberte

Redakcia | 27. december 2022
Fajčenie

3 zo 4 detí vedia, čo sú to cigarety už pred 5. rokom života, nezávisle od toho, či ich rodičia fajčia alebo nie.

Jedným z najčastejších predsavzatí, ktoré si ľudia dávajú na začiatku nového roka, je, že prestanú fajčiť. Ak ste rodič, skoncovať s cigaretami ste mali už včera... Nestalo sa tak? Naberte odvahu skoncovať s týmto zlozvykom raz a navždy.

Nefajčite!

Koncom roka 2021 bežala vo Veľkej Británii kampaň s názvom Better Health Smoke Free, ktorej cieľom bolo podporiť rodičov, učiteľov, opatrovateľov, aby prestali s fajčením. Tamojšie ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom aplikácie NHS Quit Smoking podporovalo rodičov, aby na prelome rokov skoncovali s týmto zlozvykom a nedávali tak deťom zlý príklad. Podporoval to aj výskum, na základe ktorého sa zistilo, že u tínedžerov, ktorých rodičia fajčia, je až 4-násobne väčšia pravdepodobnosť, že začnú tiež. Mnohé štúdie tiež poukazujú na to, že mladí fajčiari sú náchylnejší aj na vyskúšanie drog. Cesta od jednej závislosti k ďalšej je veľmi krátka.

E-cigarety, vape perá a vodné fajky 

Nielen klasické cigarety sú hrozbou. Aj e-cigarety či vape sú naplnené tabakom, nikotínom a inými škodlivými chemikáliami. Zdravotní experti hlásia vážne poškodenie pľúc u ľudí, ktorí vapujú, vrátane niektorých úmrtí. Aj žuvací tabak môže viesť k závislosti od nikotínu, rakovine, ochoreniu ďasien a srdcovým chorobám.

Ďalekosiahle následky fajčenia

Hoci výrobcovia cigariet platia nemalé sumy na reklamy, aby popreli škodlivosť nikotínu, dnes je už mnohými štúdiami dokázané, že patrí medzi vysokorizikové látky a môže byť rovnako návykový ako kokaín alebo heroín. 

Fajčenie môže poškodiť všetky telesné systémy a viesť k dlhodobým zdravotným problémom, ako sú onkologické ochorenia, zápaly a infekcie, srdcovocievne a pľúcne choroby, známa je aj súvislosť s cukrovkou, artritídou a kožnými problémami.  U žien môže fajčenie sťažiť otehotnenie, u mužov kvalitu spermií a ovplyvniť aj zdravie ešte nenarodeného dieťaťa. Látky v cigaretách dráždia hrdlo, spôsobujú zápach z úst, poškodzujú dýchacie cesty, čo vedie k známemu „fajčiarskemu kašľu“.

Deti a fajčenie

Odhaduje sa, že až 90 % dospelých začalo s fajčením už v detstve či puberte. Aj preto je dôležité, aby si rodičia-fajčiari uvedomovali, akým rizikom sú sami pre svoje deti. Ako píše Úrad verejného zdravotníctva SR, 3 zo 4 detí vedia, čo sú to cigarety už pred dosiahnutím 5. roku života, nezávisle od toho, či ich rodičia fajčia alebo nie. Deti fajčenie láka, pretože sa vďaka nemu môžu cítiť viac „cool“, viac zapadnú do skupiny, vyzerajú tak staršie a nezávislejšie. Rodičia by preto mali na tieto témy s deťmi hovoriť a upozorniť ich na možné riziká. Povzbudzujte svojich potomkov k tomu, aby sa nekamarátili s deťmi, ktoré tomu už podľahli, učte ich, že je správne povedať NIE. Ak sami chcete prestať, poproste dieťa (v závislosti od jeho veku a chápania) o podporu, aby vám držalo palce. Každé vaše zlyhanie sa tak stane aj sklamaním v jeho očiach..., a to vás možno motivuje prestať ešte viac. 

Ak už dieťa skúsilo fajčiť, porozprávajte sa, ako sa pri tom cítilo, prečo sa tak stalo, ako to ovplyvní jeho zdravie, ale i vašu dôveru. Otvorte mu cestu k vám, aby sa neuzatváralo a riešte tento problém (lebo to problém naozaj je) už v zárodku. Ak je situácia vážnejšia a váš tínedžer už nedokáže sám prestať, vyhľadajte pomoc odborníkov. 

Pozor aj na pasívne fajčenie. Dýchanie cigaretového dymu, hoci priamo nefajčíte, je obzvlášť nebezpečné pre deti, tehotné ženy, chorých a starších ľudí. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: