TOP aróma: mentolová

Redakcia | 13. december 2017
TOP aróma: mentolová

Viete, že drvivá väčšina vôní v kozmetických prípravkoch a ďalších koncových spotrebiteľských výrobkoch nemá len prírodný základ?

Dôvod je jednoduchý. Neexistuje toľko primárnych prírodných zdrojov, aby dokázali nasýtiť súčasný svetový trh. Veľká časť kozmetických, potravinárskych a hygienických prípravkov má mentolovú arómu – napríklad zubné pasty, žuvačky, masti alebo cukríky.

Prečo je mentolová aróma obľúbená

Obľúbenosť mentolu spočíva predovšetkým v chladivom pocite. Vzniká tým, že sa mentol viaže na termoreceptory v koži, alebo na sliznici, ktoré registrujú okolitú teplotu.

Ak sa mentol naviaže na receptor chladu, spôsobí rovnaký nervový podnet ako studená voda. Iné aromatické látky môžu, naopak, aktivovať receptory tepla.

Najlepším príkladom je rastlinný alkaloid kapsaicín, ktorý je zložkou čili papričiek. Ten sa viaže na receptory tepla a vyvoláva u človeka pocity horúčavy. To je dôvod nášho potenia sa pri konzumácii ostrých jedál.

Súčasná ročná spotreba mentolu prekračuje 25 000 ton, t.j. množstvo, ktoré nie je v prírode k dispozícii. Prírodný mentol možno získať z mäty roľnej (botanicky Mentha arvensis). Avšak rastlinná výroba má svoje nedostatky: okrem už zmienených nedostatočných výnosov z úrody sú to predovšetkým klimatické výkyvy.

Bylinky na pokojný spánok
Prečítajte si tiež:

Bylinky na pokojný spánok

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: