TIP pre vás: Adventný biely koláč

TIP pre vás: Adventný biely koláč
17.12.2017 v kategórii Infošky, autor Redakcia, foto: istockphoto.com

Oslaďte si adventnú nedeľu koláčikom, na ktorý vám ponúkame recept. Do príprav môžete zapojiť aj malých pomocníkov.

Na prípravu adventného koláča budete potrebovať:

  • 1,2 kg polohrubej výberovej múky,
  • 20 dkg kryštáľového cukru,
  • 1 (modrá) kocka droždia,
  • 3 dcl mlieka,
  • 1 dcl oleja,
  • štipka soli,
  • hrozienka,
  • 1 vajce

Príprava adventného koláča

V 1 dcl vlažného mlieka rozmiešame čerstvé droždie a pridáme ho spolu s olejom, kryštáľovým cukrom, soľou a zvyšným mliekom k múke. Všetky suroviny zmiešame a spracujeme klasické cesto, ktoré dáme na 1 až 1 a ½ hodiny kysnúť.

Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely. Do 1 diela kysnutého cesta zapracujeme hrozienka, rozdelíme ho na 4 časti, z ktorých sformujeme 4 pásy. Tie na jednom konci spojíme a zapletieme.  Koláč preložíme do pekáča, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a upečieme v stredne teplej rúre.  

Vianočné medovníčky
Prečítajte si tiež:

Vianočné medovníčky

Na plnku do adventného koláča potrebujeme:

Orechová: 20 dkg orechov, 10 dkg práškového cukru, 1 dcl oleja, trošku rumu pre chuť

Tvarohová: 30 dkg tvarohu, 1-2 žĺtka, 1 Zlatý klas, práškový cukor podľa  chuti (10 dkg)

Maková: 20 dkg maku, 10 dkg práškového cukru, 1 dcl oleja, strúhaná citrónová kôra

Príprava plnky do adventného koláča

3 diely vykysnutého cesta, ktoré nám zostali z receptu na Biely koláč, rozvaľkáme na pomúčenej doske (každý zvlášť, každý z nich natrieme plnkou, zvinieme a ešte pred pečením potrieme vyšľahaným vajíčkom. Po upečení ho ešte potrieme bielym vínom. Krájame vychladnutý.

Grilážky
Prečítajte si tiež:

Grilážky

Množstvo chutných receptov nájdete na https://mamaaja.sk/recepty

Fotogaléria