TIP pre vás: Adventný biely koláč
Oslaďte si adventnú nedeľu koláčikom, na ktorý vám ponúkame recept. Do príprav môžete zapojiť aj malých pomocníkov.
Na prípravu adventného koláča budete potrebovať:
- 1,2 kg polohrubej výberovej múky,
- 20 dkg kryštáľového cukru,
- 1 (modrá) kocka droždia,
- 3 dcl mlieka,
- 1 dcl oleja,
- štipka soli,
- hrozienka,
- 1 vajce
Dojčenské recepty: plné brušká v decembri
Príprava adventného koláča
V 1 dcl vlažného mlieka rozmiešame čerstvé droždie a pridáme ho spolu s olejom, kryštáľovým cukrom, soľou a zvyšným mliekom k múke. Všetky suroviny zmiešame a spracujeme klasické cesto, ktoré dáme na 1 až 1 a ½ hodiny kysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 4 diely. Do 1 diela kysnutého cesta zapracujeme hrozienka, rozdelíme ho na 4 časti, z ktorých sformujeme 4 pásy. Tie na jednom konci spojíme a zapletieme. Koláč preložíme do pekáča, potrieme ho rozšľahaným vajíčkom a upečieme v stredne teplej rúre.
Vianočné medovníčky
Na plnku do adventného koláča potrebujeme:
Orechová: 20 dkg orechov, 10 dkg práškového cukru, 1 dcl oleja, trošku rumu pre chuť
Tvarohová: 30 dkg tvarohu, 1-2 žĺtka, 1 Zlatý klas, práškový cukor podľa chuti (10 dkg)
Maková: 20 dkg maku, 10 dkg práškového cukru, 1 dcl oleja, strúhaná citrónová kôra
Príprava plnky do adventného koláča
3 diely vykysnutého cesta, ktoré nám zostali z receptu na Biely koláč, rozvaľkáme na pomúčenej doske (každý zvlášť, každý z nich natrieme plnkou, zvinieme a ešte pred pečením potrieme vyšľahaným vajíčkom. Po upečení ho ešte potrieme bielym vínom. Krájame vychladnutý.
Grilážky
Množstvo chutných receptov nájdete na https://mamaaja.sk/recepty