Stravovanie malých detí pred obrazovkou rastie, vo výžive im najviac chýba železo a vitamín D

PR článok | 30. jún 2024
Stravovanie malých detí pred obrazovkou rastie, vo výžive im najviac chýba železo a vitamín D
foto: Danone

Dotazník NutriCheq aj tento rok priniesol zaujímavé zistenia o výžive slovenských batoliat (1 - 3 roky). Okrem zvyšujúceho sa počtu detí, ktoré jedia pred obrazovkou, sa ukázalo, že veľa z nich trpí nedostatkom železa a vitamínu D.

Tieto výsledky poukazujú na medziročné zhoršenie stravovacích návykov, pričom až 44 % detí pravidelne konzumuje jedlo pri sledovaní obrazovky, čo má negatívny vplyv na ich kognitívne schopnosti a reguláciu príjmu potravy.

Význam správnej výživy

Výživa počas prvých 1 000 dní života je kľúčová pre zdravý vývoj dieťaťa. MUDr. Elena Prokopová, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast, zdôrazňuje, že správna výživa v tomto období môže výrazne znížiť riziko civilizačných ochorení v neskoršom veku, ako sú obezita, cukrovka, alergie či kardiovaskulárne ochorenia.

Kde robíme chyby a kde sa naopak medziročne zlepšujeme?

Prieskum NutriCheq za rok 2023 ukázal, že viaceré ukazovatele v stravovaní batoliat sa medziročne zhoršili. Deti na Slovensku konzumujú málo potravín bohatých na železo a vitamín D. Tento problém je spôsobený skorým zavedením neupraveného kravského mlieka do ich stravy a nedostatočným príjmom červeného mäsa a rýb. 

Na druhej strane, prieskum priniesol aj niekoľko pozitívnych správ. Takmer tri štvrtiny rodín pravidelne jedáva spoločne, čo znamená, že deti si osvojujú zdravé stravovacie návyky a profitujú zo sociálnej interakcie počas jedla. Tento pozitívny trend môže prispieť k lepšiemu stravovaciemu správaniu a celkovému zdraviu detí. 

Riziká nesprávneho stravovania

Dotazník odhalil aj ďalšie riziká. Iba 11 % detí konzumuje odporúčané množstvo ovocia a zeleniny, zatiaľ čo 20 % detí pravidelne konzumuje údeniny a fastfood. Viac ako tretina detí pravidelne konzumuje sladkosti a sladené nápoje, čo zvyšuje riziko obezity. Na druhej strane, 12 % batoliat konzumuje nedostatočné množstvo základných potravinových skupín, čo môže viesť k podvýžive a spomalenému rastu.

Stravovanie pred obrazovkou

Alarmujúci je aj nárast počtu detí, ktoré jedia pred obrazovkou. Neuropsychológ PhDr. Robert Krause, PhD., MPH, MBA, upozorňuje, že tento zvyk negatívne ovplyvňuje vývoj mozgu a môže viesť k zhoršeniu kognitívnych schopností a nesprávnej regulácii príjmu potravy. Deti by sme mali viesť k tomu, aby jedli v pokojnom prostredí bez rušivých vplyvov, čím si vytvoria zdravé stravovacie návyky.

NutriCheq – Pomoc rodičom a pediatrom

NutriCheq, iniciatíva Prvých 1 000 dní zriadená spoločnosťou Danone, poskytuje rodičom nástroj na identifikáciu nedostatkov vo výžive ich detí. Po vyplnení anonymného dotazníka dostanú rodičia okamžitú spätnú väzbu a návrhy na zlepšenie stravy svojich detí. Tento projekt, ktorý vznikol v spolupráci so Slovenskou pediatrickou spoločnosťou, pomohol už mnohým rodičom zorientovať sa v spleti informácií o výžive detí a môže byť aj naďalej cenným pomocníkom pre rodičov aj pediatrov.

Pre viac informácií o prieskume NutriCheq a o tom, ako môžete zlepšiť stravovacie návyky svojich detí, navštívte stránku www.1000dni.sk alebo si vypočujte podcast s MUDr. Prokopovou

O prieskume
Celoslovenský prieskum sa realizoval online dotazníkom NutriCheq na reprezentatívnej vzorke 700 rodičov detí vo veku 1 - 3 roky v období január - december 2023.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: