Mama v Južnej Kórei: Po pôrode som musela oddychovať a piť trikrát denne polievku z morských rias.

Kristína Majerová, Katarína Bordean | 26. november 2023
Mama v Južnej Kórei
foto: archív rodiny

Rodila som sekciou 10 dní pred termínom. Už vtedy mal môj syn takmer päť kíl. Mala som samostatnú VIP izbu, ktorá vyzerala ako hotelová izba s vlastnou kúpeľňou a kuchynkou. Manžel mohol prísť na izbu za mnou kedykoľvek, dokonca niektorí manželia tam bývali s manželkami počas celého pobytu v nemocnici. Rovnako mohol byť pri mne počas celého pôrodu, aj keď šlo o sekciu. Sedel pri mojej hlave hneď vedľa anesteziológa.

Ako sa žije v druhej najdrahšej krajine sveta, v Južnej Kórei? Vo veľmi bezpečnej krajine, kde na vás donáška čaká pred dverami bez toho, aby niekomu napadlo ju ukradnúť. Katarína Bordean (38 r.) spolu so svojím manželom Michalom a tromi deťmi spoznáva čaro tejto krajiny už druhý rok. 

Život v Južnej Kórei

Život v Južnej Kórei je pre človeka z Európy v mnohých veciach úplne iným svetom. Kultúra, náboženstvo a napríklad aj spôsob myslenia, či sebadisciplína sú na úplne inej úrovni ako na Slovensku. Odsťahovali sme sa do Južnej Kórei asi pred dvoma rokmi kvôli manželovej práci. Vtedy sme boli len štvorčlenná rodina, naša dvojročná dcéra a manželov 14 -ročný syn.

Práve v Kórei sa nám narodil najmladší syn. Takže dnes sme päťčlenná slovenská rodina žijúca v Južnej Kórei, ja som matka na materskej starajúca sa o domácnosť. Pred odchodom zo Slovenska som fotila produktové fotky. Vraciam sa ku klientom vždy, keď som naspäť na Slovensku. Každý rok trávime leto na Slovensku kvôli vysokej humidite, teplotám a dažďovému obdobiu v Kórei. V podstate celý júl prší a august je s vysokými teplotami a 85 % vlhkosťou. 

Aplikácia na preklad ma zachraňuje

Keď sme prišli do Južnej Kórei, všetko bolo nové a celkom iné ako na Slovensku. Dnes už chodíme ulicami, nakupujeme, chodíme pre deti do školy a do škôlky a vôbec si neuvedomujeme, že to, čo je dnes také známe a automatické, bolo ešte pred časom rébusom.

Prvá úloha, ktorá trvala nekonečné hodiny, bol napríklad nákup potravín. Na každom jednom produkte je všetko napísané v kórejskom hangole. Nemá to podobnosť s ničím, na čo ste boli doteraz zvyknutý, sú to iba znaky. Stiahnete si aplikáciu na prekladanie a každý jeden tovar, ktorý chytíte do ruky, si musíte v aplikácii preložiť.

Najprv mi nákup trval dve hodiny, dnes ten istý nákup trvá 30 minút aj so zaparkovaním. Všetci hovoríme anglicky, ja a manžel aj nemecky. Kórejčina sa však neponáša na žiadny jazyk, čiže prvý polrok ste stratení v preklade. Veľmi často narazíte na jazykovú bariéru, nie je totiž samozrejme, že vám budú anglicky rozumieť. Našťastie existujú aplikácie, ktoré v reálnom čase prekladajú, čo vravíte. 

Mama v Južnej Kórei: Po pôrode som musela oddychovať a piť trikrát denne polievku

Južná Kórea: Opatrovateľka ako člen rodiny 

Seoul je pre rodiny s deťmi veľmi pohodlný. Majú veľa parkov a ihrísk, veľa indoor ihrísk a takzvaných “kids coffee”, kde môžete piť kávu a herňa je všade okolo, čiže z akéhokoľvek uhla kaviarne vidíte na dieťa priamo alebo cez kameru, ktorá prenáša herňu na veľkú obrazovku pred vami. Všade nájdete miestnosti na dojčenie s prebaľovacími pultmi. Avšak skutočnosť je taká, že 90 % kórejských žien nedojčí. Pre expatov je úplne bežné najať si opatrovateľku.

Opatrovateľky sú väčšinou z Filipín. Filipínčanov je v Kórei veľmi veľa. Pracujú na počet hodín, čo znamená, že ich nemôžete zavolať ad hoc v týždni, ale ide o dlhodobý kontrakt, napríklad každý týždeň v pondelok a v stredu ako my, na 5 hodín a viac. Okrem toho, že sa stará o dieťa, aj uprace. Ako matka si urobíte program bez detí a keď sa vrátite domov, je o deti postarané a byt je uprataný. Naša opatrovateľka sa zvyšné dni v týždni stará o deti najväčšej kórejskej popovej hviezdy PSYa. Áno, je to tá pesnička Gangnam Style (poznámka pod čiarou – Gangnam je najdrahšia štvrť v Seoule). Deti našu opatrovateľku milujú, už je v podstate členom rodiny. 

21 dní pre blaho matky

Bežné kórejské rodiny využívajú pomoc rodičov, najmä starých mám. Bežnou praxou je, že po pôrode sa na prvé dva, tri mesiace nasťahuje matka k dcére a pomáha jej s novorodencom. Majetnejšie rodiny po pôrode využívajú súkromné popôrodné kliniky, kam sa chodia ženy zotaviť z pôrodu a učia sa celkovej starostlivosti o novorodenca. V Kórei po pôrode kladú dôraz na zotavenie matky, aby bola v pohode a bez stresu. Toto obdobie sa nazýva “Saam - chil -il”. V preklade to znamená „trikrát sedem dní”, čiže 21 dní sústredeného zamerania sa na blaho matky v záujme dieťaťa. 

Dohodnuté manželstvá: Málokto si v Južnej Kórei berie lásku svojho života

Väčšina manželstiev sa uzatvára na základe dohody medzi rodinami. Južná Kórea je bohatá krajina a majetné rodiny dbajú na to, aby si ich deti vzali rovnako dobre situované deti. Neznamená to, že nikdy nemôžete chodiť s niekým, do koho sa zaľúbite. Avšak, vezmete si toho, koho vám určia rodičia. Samozrejme, vek hrá veľkú rolu, do 35 rokov už musí byť žena vydatá, ak nie je, je to problém. Len zhruba 20 % mladých ľudí má šťastie, že si vezme svoju lásku. Dnešná mládež však verí, že sú generáciou, ktorá tento zastaralý spôsob fungovania spoločnosti zmení.

Inštitúcia manželstva je teda primárne určená na to, aby sa v nej narodili deti. Južná Kórea veľmi podporuje mladé rodiny s deťmi, pôrodnosť im klesá rovnako ako v Európe. Súčasťou podpory pôrodnosti je napríklad aj výber spôsobu pôrodu, či sekcia alebo prirodzený pôrod. Väčšina sa rozhodne pre sekciu. 

Mama v Južnej Kórei: Po pôrode som musela oddychovať a piť trikrát denne polievku z morských rias.

Pobyt v pôrodnici ako víkend v hoteli

Krátko po presťahovaní do Kórei som otehotnela druhýkrát. Čiže z kórejskej kuchyne som si toho prvé mesiace veľa nevychutnala. Lekárske prehliadky a zdravotná starostlivosť fungujú na vysokej úrovni. Frekvencia prehliadok sa rovná tej slovenskej. Prvé mesiace chodíte na ultrazvuky a lekári sa veľmi pedantne presviedčajú, či je dieťatko v poriadku.

Hneď na prvej návšteve u lekára si nainštalujete appku, kam vám posielajú všetky záznamy z ultrazvukov, čiže kedykoľvek a kdekoľvek si ten ultrazvuk môžete znova prehrať alebo ho zdieľať s manželom či rodinou, rovnako to je aj s fotkami z ultrazvuku. Dostanete tehotenskú knižku a podstupujete takmer totožné vyšetrenia ako na Slovensku, len je všetko trikrát a viac drahšie. Prvý pôrod som mala sekciou, a tak ma moja kórejská lekárka upozornila hneď v úvode, že aj keď nebudú komplikácie, aj druhé dieťa budem rodiť sekciou.

V Kórei nie je zvykom, aby po sekcii nasledoval prirodzený pôrod. Rodila som sekciou 10 dní pred termínom. Už vtedy mal môj syn takmer päť kíl. Mala som samostatnú VIP izbu, ktorá vyzerala ako hotelová izba s vlastnou kúpeľňou a kuchynkou. Manžel mohol prísť na izbu za mnou kedykoľvek, dokonca niektorí manželia tam bývali s manželkami počas celého pobytu v nemocnici. Rovnako mohol byť pri mne počas celého pôrodu, aj keď šlo o sekciu. Sedel pri mojej hlave hneď vedľa anesteziológa. Na sále, vrátane mňa a manžela, bolo 12 ľudí.

Po pôrode polievka z morských rias

Vychádzajúc zo “Saam-chil-il” bola obrovská odlišnosť v popôrodnej starostlivosti oproti Slovensku. Nikto nechcel, aby som vstala prvý raz po operácii skôr ako o 24 - 48 hodín. Musela som oddychovať a piť trikrát denne polievku z morských rias.

Novorodencom hneď po pôrode podávajú vakcínu proti žltačke. Žltačka je totiž v Kórei obrovský problém. Dve hodiny po narodení syna mi volali, či mu môžu dať vakcínu proti žltačke. Nie som antivaxer, deti mám poctivo zaočkované, ale predsa len dať vakcínu novorodencovi okamžite po narodení nie je niečo, na čo by sme boli zvyknutí.

Ženy ostávajú v nemocnici päť dní a na požiadanie môžu ostať až dva týždne, prípadne sa presunúť na spomínanú kliniku, kde ich učia o všetkej starostlivosti. Dbajú na dojčenie, je pridelená laktačná poradkyňa, sestra, ktorá sa chodí pravidelne pozerať na dojčenie a správne prisatie. Nevadí im, že ste druhorodička a máte to už raz za sebou, všetci dostávajú rovnakú starostlivosť. Máte záznamník, kde zaznamenávate každú vykonanú potrebu vášho dieťaťa po celý čas pobytu v nemocnici. Lieky proti bolesti som mala celý čas zavedené do žily a keď som mala bolesti, stačilo stlačiť gombík a systém mi sám nadávkoval liek. Z nemocnice ma prepustili po piatich dňoch a prepúšťací proces trval pol dňa. Najprv kompletne vyšetrili syna, potom mňa a nakoniec ma prišli poučiť, čo robiť s novorodencom doma.

Dostala som päťstranovú inštruktáž a informácie, čo robiť v prípade teploty, ako správne dojčiť a kedy ísť a neísť k lekárovi. Bola som už druhorodička, ale niektoré informácie tam boli veľmi zaujímavé. Všetky papiere som musela podpísať hneď po poučení a mohla som ísť domov. 

Škôlka v Južnej Kórei

Syn bude mať o chvíľu rok a dcéra štyri roky, navštevuje škôlku s názvom Summerhill a 16- ročný syn navštevuje Seoul Foreign School. Je to stredná škola určená najmä pre deti expatov žijúcich v Seoule. Systém učenia je úplne odlišný ako náš, pripomína skôr americký. Je vedený projektovo a s konkrétnym zameraním. Ak vám z preberaného učiva niečo nie je jasné, nebojíte sa spýtať učiteľa, ale naopak, je prvý, za kým idete.

Dcérka v škôlke má tiež zamerania, každý deň majú iné aktivity, od sadenia kvetov, kreslenie, maľovanie, modelovanie až po vychádzky a výlety. Len dva „predmety” sú nemenné, telesná a hudobná výchova. Cena za škôlku je na úrovni ceny súkromnej škôlky v Bratislave. 

Mama v Južnej Kórei

V Seoule sa o deti nebojíte

Seoul je veľmi bezpečná krajina. Nebojíte sa pustiť dieťa večer metrom domov. Ak niečo stratíte, o dva týždne to nájdete na rovnakom mieste. Naozaj vám tu nikto nič neukradne. Nevyplýva to z kultúry, ale z nastavenia vlády, nakoľko je celý Seoul pod kamerami. Čokoľvek urobíte, je o tom záznam. Existujú takzvané „no cash” predajne, kde zaplatíte len kartou, v autobuse za lístok platíte kartou, rovnako aj metro. Majú o vás každý záznam, čo vás robí kedykoľvek dohľadateľným. Z týchto dôvodov je kriminalita veľmi nízka. Aj deti v škôlke učia, že nemáš brať, čo ti nepatrí. Dcérka minule našla niečo na ulici a vraví mi „Mami, necháme to tu, ten, kto to stratil, si po to znova príde”.

Raketové donášky nechané pred dverami

Väčšina vecí, vrátane nákupu jedla a jedla z reštaurácií, sa objednáva online na jednom z najväčších portálov Coupang. Ak si zakliknete raketové doručenie, ráno objednáte a večer máte. Je úplne bežné, že vám nákup nechajú na ulici pred bránou. Nikto to nevezme, ani nezazvonia, iba vložia fotku spred vašich dverí do appky, že to máte doručené. Vtipné bolo, keď sme si takto pred dvomi rokmi po príchode objednali dva počítače cez Coupang a čakali dva dni na doručenie ako doma na Slovensku. Nechodili, tak sme sa vydali na celodenný výlet a keď sme sa večer vrátili domov, počítače boli od doobedia doručené a položené na ulici pred bránou až do večera, kým sme neprišli.

Čerstvý vzduch je je v Seoule vzácnosť

To, čo nám v Seoule naozaj chýba, je najmä čerstvý vzduch na jar a pitie vody z vodovodného kohútika. Máme aplikácie, kde sledujem index znečistenia vzduchu, aby som vedela, či môžem ísť s deťmi von. Pri vysokom indexe nosíme masky s respirátorom, čiže tu masky naozaj nikdy úplne nezmiznú. Najhoršie to zvykne byť na jar pri zmenách teploty, pretože zima je veľmi tuhá, počas januára a februára klesajú teploty aj na -17 stupňov cez deň. 

Mama v Južnej Kórei: Po pôrode som musela oddychovať a piť trikrát denne polievku

Kórejčania sú v mnohom príkladom

Na živote v Seoule milujem ich kaviarenskú kultúru a zmysel pre najmenšie detaily v dekoráciách a interiéroch, ich móda je tiež skvelá. Dobrú a kvalitnú kávu si dáte na každom rohu. Je to veľmi šikovný a pracovitý národ, takmer všetko, na čo siahnu, premenia na úspech, od hudby (K-popu), cez filmy (K - drama) až po naozaj výnimočnú K-beauty kozmetiku. Ich kozmetika funguje excelentne a pri pravidelnom používaní sú viditeľné zmeny. Veľmi obľúbená je kozmetika z čierneho slimáka, vtáčích hniezd či červeného ženšenu.

Starajú sa o seba ako ženy, tak aj muži, čo je pre nás trošku zvláštne, pretože ide o starostlivosť na úrovni nočných a denných krémov pre mužov, pleťové masky, až po pánsky make-up. Na záver už teda len dodám, že obdivujem ich pracovitosť, húževnatosť a neúnavnosť. Za veľmi krátky čas sa vypracovali  z poľnohospodárskej krajiny, kde takmer nič nebolo, na špičku vo výrobe čohokoľvek: od áut, cez telefóny, až po robotiku.

Južná Kórea je síce druhá najdrahšia krajina na svete na výchovu detí, ale aj veľmi bezpečná, čo je pre každého rodiča jeden z najdôležitejších atribútov výberu krajiny na život.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: