ŠOKUJÚCE, zvrátené či prirodzené? TOTO je najnovšia móda celebritných mamičiek!

Mgr. Zuzana Paprskárová | 9. august 2017
placenta, lotosový pôrod, tabletky

V období posledných rokov sa táto téma stala aktuálnou. Pre niekoho nepochopiteľné, pre niekoho odporné a zvrátené, pre iných však súčasť prirodzeného pôrodu! Reč je o placente.

Neprehliadnite: Placenta - akú má v tehotenstve funkciu?

Liek na popôrodnú depresiu či zvýšenie tvorby mlieka?

Viete, čo majú spoločné niektoré svetové celebrity, ako Kim Kardashian , jej sestra Kourtney,  Kailyn Lowry, či manželka Wayna Rooneyho?  Ako sa snažia vyhnúť  popôrodnej depresii, zvýšiť si tvorbu mlieka a dať sa po pôrode čím skôr do formy? Nie, nie sú to zdravé smoothies, nie je to raw strava ani chia semiačka.

Dnes je módou niečo iné a neuveriteľné. Tieto celebrity jedia vlastnú placentu!

Placenta sa skloňuje v súčastnosti nielen s jej konzumovaním. Niektoré čerstvé mamičky si ju zakopú v záhrade, niektoré odložia do mrazničky, niektoré dokonca nedajú dopustiť na hojivé maste priamo z placenty!

Objavili sa dokonca recepty na (vraj) skvelé smoothie z placenty. Ideálna je vraj v kombinácii s banánom a jahodami! Niektoré celebrity toto smoothie, pravdepodobne z dôvodu vzájomnej spolupatričnosti, dávajú vypiť aj svojim manželom!

placenta, lotosový pôrod, jedenie placenty

Nuž a slabšie povahy, pre ktoré je jedenie surovej placenty extrém, no nevedia tejto móde odolať, užívajú tabletky vyrobené z placenty! Postup je jednoduchý. Po pôrode sa nechá placenta vysušiť, následne sa odošle do farmaceutickej firmy, kde z nej v práškovej forme vyrobia kapsule. Je však vysoko pravdepodobné, že u nás táto aktivita nie je možná.

Na čo slúži placenta?

Placentu žena porodí v tretej dobe pôrodnej. Jej úloha v čase tehotenstva je bez debaty nenahraditeľné. Zásobuje bábätko živinami, kyslíkom, taktiež odvádza nežiaduce splodiny. Placenta je doslova vitamínová bomba! Po pôrode však svoj význam stráca a ďalej sa nevyužíva. Niektoré mamičky však trvajú na lotosovom pôrode. Ide o pôrod, kedy placenta zostáva aj po pôrode spojená s novorodencom, ktorý z nej ešte dočerpáva živiny.

Aký je dôvod konzumácie placenty?

Je to len novodobý rozmar? Alebo to má reálne hlbší zmysel? Zástancovia oponujú, že vo zvieracej ríši je to prirodzené. Väčšina cicavcov po pôrode svoju placentu skonzumuje. Otázne a diskutabilné však je, či majú na to zvieratá rovnaký dôvod ako my, ľudia.
U niektorých kmeňov je tento postup tiež bežný.

zvieratá a jedenie placenty, placenta

Prečítajte si: Priebeh pôrodu: Tretia doba pôrodná

Je zrejmé, že táto téma vyvoláva množstvo kontroverzných reakcií. Povedzme si narovinu, často skôr doslova extrémnych reakcií.

Môže vás tiež zaujímať: Ultrazvukové vyšetrenie placenty

Na jednej strane sú ľudia, ktorí to považujú za niečo úžasné a prirodzené, novopečené mamičky sa vyjadrujú v zmysle „Bola to tá najúžasnejšia vec, akú som mohla urobiť!“
Na strane druhej sú ľudia, pre ktorých je to absolútne neprijateľné, šialené a zvrátené.
A keďže nič nie je len čierno-biele, pridávajú sa aj odborníci, ktorí upozorňujú na to, že konzumácia piluliek z placenty nemá svoje opodstatnenie, práve naopak. Ide o rizikovú záležitosť tak pre matku, ako aj pre dojčené dieťa. Tieto kapsule môžu byť kontaminované patogénmi a môžu spôsobiť tak matke, ako aj dieťaťu vážne ochorenia.

Urobte si názor sami.

placenta, lotosový pôrod, jedenie placenty

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: