Silný okamih: Chlapec s Downovým syndrómom prvýkrát drží bábätko

Marika Koscelníková | 12. december 2017
Silný okamih: Chlapec s Downovým syndrómom prvýkrát drží bábätko

V živote je pár vzácnych chvíľ, ktoré si zapamätáme navždy. Okamih, ktorý zachytil fotoaparát Kevina Throopa, je silný a dojímavý. Tak málo vieme o prežívaní ľudí s Downovým syndrómom.

Držať v náručí malé bábätko je pocit, ktorému sa nič nevyrovná. Privoňať si k jeho vláskom, držať jeho malú dlaň vo svojej... Tieto pocity rodičia dobre poznajú, rovnako ako aj strach o krehké bábätko. Preto majú obavy zveriť ho čo i len na krátku chvíľu do rúk staršieho súrodenca, alebo aj rodiny.

Fotografia otca, ktorý vložil svoju maličkú dcérku do náručia bratovi s Downovým syndrómom sa dotkla všetkých

Tak málo vieme o svete ľudí s Downovým syndómom, keď sa nás bližšie nedotýka. Možno sa v nás ozve súcit, možno smútok, možno strach.

Kevin Throop je čerstvý otec a zároveň milujúci brat 20-ročného Daniela, ktorý, ako sám Kevin hovorí, nemá len Downov syndróm, ale aj veľké srdce a čistú lásku pre každého. Väčšina ľudí však vidí len jeho diagnózu.

"Môj brat sa v ten deň, keď sme prišli rodine ukázať maličkú,  cítil osamotený, pretože sa nemohol zapojiť do našich rozhovorov" hovorí Kevin. "Bolo to pre neho ťažké, nevedel čo a ako povedať. Objímal ma 10 minút a tušil som, že potrebuje veľa lásky. Moja žena a ja sme Danielovi podali našu maličkú a to bol moment, ktorý nás rozplakal. Takto šťastný už dávno nebol. Držal ju nežne a bez pohnutia päť minút.“  

downov syndrom

Ľudia s Downovým syndrómom sú milujúci, zahoďme predsudky!

Toto bolo po prvýkrát, čo sa Daniel mohol stretnúť s 3-mesačnou starou Maysen Avou a ich prvý kontakt mal väčší význam, ako si všetci v tej chvíli uvedomovali.

Kevin tento silný a vzácny moment zachytil fotoaparátom. Prečo sa rozhodol tento obrázok zdieľať s celým svetom?

"Dúfam, že ľudia sa dozvedia, že jednotlivci s Downovým syndrómom dávajú najčistejšiu lásku," hovorí Kevin.

"Všetko, čo chcel Daniel, bolo držať sa a objímať... Skutočne jednoduchá vec.  Keď bol mladší, ľudia mu skôr prejavili náklonnosť a pochopenie ako teraz.  Je to dieťa uväznené v ľudskom tele. Vnímanie ľudí na Daniela sa zmenilo." Kevin pokračuje: "Nepoznám nikoho, kto ukazuje radosť takým spôsobom, ako to robí môj brat.

Chcel by som, aby ľudia aj z tejto fotografie pochopili, že tento náš svet je zakaždým o niečo menej jasný, menej radostnejší, keď stratíme ľudí s DS, alebo rodičia sa rozhodnú, že ich nebudú mať,"
dodáva Kevin.

www.cafemom.com

TIP Mama a ja: Odporúčame pozrieť si video, ktoré vám možno zmení pohľad na "iné" dieťa. Dieťa s Downovým syndrómom nie je trestom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: