Senná nádcha versus nádcha

PaedDr. Dagmar Baluchová | 4. máj 2017
Senná nádcha versus nádcha

Svrbenie nosa, kýchanie, vodnatý sekrét z nosa... Typické príznaky nádchy. Avšak nie je nádcha ako nádcha...

Ako sa prejavuje nádcha?

Bežnú nádchu (lat. rhinitis) prekonal asi už každý... O tom, aké nepríjemné ochorenie to je, vieme svoje. Zápal nosovej sliznice je najčastejšie spôsobený baktériami alebo vírusmi. Prejavuje sa zvýšenou teplotou, opuchom, kýchaním, ťažkým dýchaním, zahlienením – od čírych vodnatých hlienov až po husté, žltozelené.  

„Neliečená trvá sedem dní a liečená týždeň,“ traduje sa. My, dospeláci, ju vieme prekonať za pomoci voľnopredajných liekov pomerne dobre.

Horšie je to u malých detí, kde zatekajúce soplíky môžu prerásť do zápalu stredného ucha, prinosových dutín, či zápalu hrtana, priedušnice alebo priedušiek, ktoré sa zvyčajne nezaobídu bez antibiotickej liečby.

Ak sa však nádcha začne liečiť hneď pri prvých príznakoch – predovšetkým pravidelným a dôkladným vyfúkaním (u detí odsatím) nosných dutín, užívaním nosných kvapiek alebo sprejov a protizápalových liekov (napr. na báze paracetamolu), je veľká šanca na jej rýchle a úspešné vyliečenie.

Dôležité je taktiež vyhýbať sa styku s chorými osobami, ale tiež preplachovať si nos, inhalovať, užívať vitamíny alebo preparáty, čaje z byliniek, napr. echinacey, lipy...

Prečítajte si: Zápalu ucha predídete správnym vysmrkaním nošteka!

Čo ak je to alergia?

Alebo je to iba nádcha, ktorá sa objavuje pričasto, prípadne sa jej ťažko zbavujete? Nájsť odpoveď na tieto otázky nie je niekedy ľahké ani pre odborníka. MUDr. Martin Lešťan z Alergo-imunologického centra v Prešove (www.alergoimun.sk) odporúča v takomto prípade položiť si nasledovné otázky:

  • Vyskytuje sa v rodine  (matka, otec, súrodenci...) nejaké alergické ochorenie? Ak totiž niekto v rodine už alergiu má (napr. na zvieratá, roztoče, potraviny, bodnutie hmyzom...), poprípade má ekzém, žihľavku, je nutné myslieť na možné alergické ochorenie aj u vás. Pretože kým  riziko  vzniku alergie u tzv. nealergickej rodiny je  5 – 15 %, u alergickej rodiny  stúpa na 50 až 90 %. 
  • Druhou otázkou by mala byť anamnéza. Ak ste v prvých rokoch života mali dlhodobejšie tráviace či kožné ťažkosti, či stavy tzv. „pískajúcich zápalov priedušiek“, poprípade ste neznášali kravské mlieko, či vajíčka – je potrebné myslieť na možnú alergiu.
  • Ak máte príznaky náhleho kýchania, či upchatého nosa, slzenia očí, kašľa, ktoré MAJÚ SEZÓNNY CHARAKTER alebo SÚ VIAZANÉ NA POBYT V URČITOM PROSTREDÍ, vaše kroky by mali smerovať do ambulancie alergológa.“
Prečítajte si: Alergia na roztoče

Ako sa prejavuje senná nádcha?

Od bežnej nádchy sa svojimi symptómami, liečbou a závažnosťou odlišuje senná nádcha. Ide o označenie pre peľovú alergiu (tzv. polinózu). Ako sa prejavuje a s akými komplikáciami sa spája, približuje MUDr. Lešťan:

„Senná nádcha sa hlási svrbením nosa, kýchaním a vodnatou sekréciou z nosa, ku ktorým sa pridružuje opuch nosovej sliznice, ktorý nos zablokuje a  dýchanie takmer znemožní.

Pri zablokovaní nosa  sa  často objavuje aj strata čuchu. Okrem toho pacientov trápi svrbenie až pálenie v hrdle, strata chuti, zápal prinosových dutín. Ochorenie môže prerásť do alergického zápalu očných spojiviek, prieduškovej astmy, či kožných prejavov ako ekzém, žihľavka.“ 

Asi tretina alergikov na pele trpí aj tzv. orálnym alergickým syndrómom. Typické je pálenie  a svrbenie  pier  a sliznice úst, ktoré vzniká po konzumácii určitých druhov ovocia a zeleniny.

Peľoví alergici by si mali preto dávať pozor na možnosť skríženej alergickej reakcie a mali by detailne poznať svoj alergén. 

Prečítajte si: Malá škola rodičovstva: Alergie u najmenších

Peľová sezóna

Symptómy sennej nádchy sa môžu objavovať v rôznych obdobiach roku, v závislosti od toho, na akú látku je pacient alergický. 

Peľová sezóna sa rozdeľuje sa na tri hlavné obdobia − kvitnutie drevín, tráv a bylín. V jarnom období sa vo vzduchu vyskytuje predovšetkým peľ drevín.

„V našich zemepisných šírkach  spôsobujú „jarnú polinózu“ predovšetkým brezovité a lieskovité dreviny. Ich peľ je veľmi agresívny a počet precitlivených pacientov na tieto dreviny z roka na rok narastá,“ poznamenáva MUDr. Lešťan a pokračuje:

„Alergiologicky najvýznamnejšou drevinou je breza, pretože je spomedzi týchto druhov najväčším producentom peľu (na  Slovensku  ale peľovú sezónu otvára lieska).

Typickým obdobím kvitnutia brezy je apríl. Peľové zrnká brezy sa prenášajú na veľké vzdialenosti, produkuje sa ich veľké množstvo a brezy sa u nás vo veľkom pestujú.

Približne v rovnakom období ako breza kvitne aj hrab. Iné dreviny (napr.  bukovité, vŕbovité, ihličnany a iné) sú v našich podmienkach menej významnými alergénmi.“ 

Po období pelenia drevín nastupuje pre mnohých peľových alergikov pohroma vo forme pelenia tráv. „U nás sa ich vrchol dosahuje v máji – júni, v horských oblastiach o mesiac neskôr, v južných býva skôr.

Najhoršie je, že trávy sú všade. Pasienky, mestské záhrady, parky, pásy popri cestách, športoviská. Všetky trávy sú vetroopelivé, s veľkou produkciou peľu.“ 

Tretím obdobím peľovej sezóny je pelenie bylín. Táto sezóna je v druhej polovici leta  a začiatkom jesene. Väčšinou ide o buriny. Alergologicky najvýznamnejšou čeľaďou sú astrovité rastliny, z nich ambrózia a palina. 

Prečítajte si: Trápi vás alergická nádcha? Pomôžte si bez liekov.

Diagnóza a liečba sennej nádchy 

Senná nádcha patrí do rúk alergológa, ktorý má širokú škálu možností na jej liečbu. MUDr. Lešťan objasňuje:

„Ak sa u pacienta potvrdí alergia na nejaký alergén, je možné, že sa časom spektrum alergénov u neho ešte rozšíri. Aj to je dôvod, prečo musí byť alergik s diagnostikovanou alergiou dispenzarizovaný u imunoalergológa.

Dobre určená liečba, zmena spôsobu života, pravidelné sledovanie dokážu zabrániť vzniku nových senzibilizácií, alebo ich rozvoj výrazne spomaliť.

Úlohou lekára je správne diagnostikovať ochorenie, určiť látky, na ktoré je pacient alergický a naordinovať správnu  terapiu. Liečba modernými antihistaminikami v kombinácii s  alergénovou vakcináciou  dokáže veľmi priaznivo ovplyvniť  nielen terajšiu kvalitu života pacienta, ale zabraňuje aj novým senzibilizáciám.“

Ak to teda zhrnieme – dôležité je, aby pacient obmedzil kontakt s alergénom, ktorý mu spôsobuje ťažkosti. Ďalším krokom je podávanie lokálnej liečby do nosa, očí, ako aj užívanie antihistaminík, príp. liekov na astmu.

Na lokálnu liečbu sennej nádchy sa používajú bežne dostupné nosové kvapky na uvoľnenie nosa. Sú určené len na preklenutie krátkeho obdobia akútnych príznakov. Ich nadmerné užívanie môže poškodiť sliznicu nosa a pri dlhšom užívaní sú návykové.

Obdobne sú na trhu voľne dostupné aj  kvapky do očí. Podľa rozhodnutia alergológa sa v závažných prípadoch ordinuje pacientom aj alergénová vakcinácia (imunoterapia, hyposenzibilizácia).

Prevencia alergickej nádchy

Je v rukách predovšetkým samotných pacientov. Zdravý životný štýl, ale aj vyhýbanie sa alergénom sú pri liečbe peľovej alergie kľúčové.

Aké odporúčania dostávajú napr. pacienti MUDr. Lešťana? „Tým základným je, aby sa vyhýbali „svojmu“ alergénu, ako je to len možné. To znamená, pri alergii na trávy sa vyhýbať pobytu, športovaniu, dovolenkám na trávnatých plochách a voliť skôr horské oblasti, alebo pobyt pri mori.

Dôležité je tiež sledovať peľový servis. Na internete existujú stránky, ktoré informujú  o peľovej situácii na Slovensku. Niektoré alergologické ambulancie taktiež zverejňujú tieto správy, spolu s príslušným komentárom prebiehajúcej sezóny a očakávanou situáciou v budúcnosti.“

Osvedčené rady pri predchádzaní peľovým alergiám

  • Nejazdite v aute, vo vlaku, v autobuse s otvorenými oknami. V aute používajte peľové filtre.
  • V peľovej  sezóne  používajte slnečné okuliare a pokrývku hlavy. Po návrate domov  odložte vrchný odev, osprchujte sa.  
  • Sušenie bielizne vonku nie je pre alergikov vhodné.
  • Naučte sa,  kedy počas dňa  má  váš  alergén najvyššiu koncentráciu a podľa toho vetrajte – krátko a intenzívne. Množstvo peľu je nižšie počas vlhkých daždivých dní. Horúce suché letné dni, naopak, stimulujú produkciu peľu.

Peľ rastlín je uvoľňovaný do vzduchu väčšinou v skorých ranných hodinách (od 4. do 9. hod.). Preto sú v prírode zaznamenané najvyššie koncentrácie peľu zrána. Vo veľkých mestách sú, naopak, vyššie koncentrácie peľu v poobedňajších hodinách (rozdiel v načasovaní vzniká kvôli času, ktorý je potrebný na prenos peľu z vidieckych oblastí).  

  • Počas noci nemajte otvorené okná. Do okien používajte protipeľové sieťky. Vhodné  sú aj kvalitné čističky vzduchu.
  • Počas slnečného a veterného počasia sa snažte obmedziť pobyt vonku.
  • Naučte sa preplachovať si nos slanou vodou.
  • Najvhodnejšie prechádzky sú po daždi. Môžete chodiť do hlbokého lesa, tam je alergénov veľmi málo.
  • Nekoste trávnik, nezbierajte lístie, kvety a liečivé rastliny, nedržte doma živé kvety.
  • Pre alergikov je vhodný každoročný pobyt pri mori, príp. na horách. Preventívny    účinok má až pobyt nad 1 600 m n.m. O vhodnej destinácii sa poraďte s alergológom.
  • Pozor na skríženú alergiu a možný orálny alergický syndróm pri konzumovaní určitej zeleniny a ovocia, či korenín.  Typická je napr. reakcia (pálenie, svrbenie pier a slizníc úst) „brezového alergika“ na jablká, alebo „palinového“ na zeler či karí korenie.
  • Snažte sa znížiť stres, primerane sa otužujte, športujte... 

(Viac odborných rád možno nájsť napr. na stránke www.alergoimun.sk).

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: