POPLATKY pri pôrode: TOTO máte od februára zadarmo!

Marika Koscelníková | 15. január 2018
POPLATKY pri pôrode: TOTO máte od februára zadarmo!

Dobrá správa pre rodiny: od 1. februára by sa mal zrušiť poplatok za účasť otca pri pôrode a epidurálnu analgéziu.

Otec pri pôrode bez poplatku

Epidurálnu analgéziu by mali podľa slov ministra zdravotníctva, Tomáša Druckera,  preplácať poisťovne. „Pokiaľ to nebudú preplácať poisťovne, tak to budú platiť nemocnice. Našou cestou je, samozrejme, aby to bolo hradené z verejného zdravotného poistenia."

Zrušená by mala byť aj úhrada za prítomnosť otca pri pôrode. Tá sa v súčasnosti  pohybuje  v rozmedzí desať až štyridsať eur. Zmeny sa týkajú štátnych nemocníc.

Otecko pri pôrode
Prečítajte si tiež:

Otecko pri pôrode

Kvalitnejšie pôrodníctvo 

Začiatkom tohto roka by sa mali schváliť aj nové štandardy v oblasti gynekológie a pôrodníctva. Tie by mali byť vodítkom, ako postupovať v jednotlivých situáciách, napríklad pri diskutovanom nástrihu hrádze.

Baby friendly nemocnice 

Z pôvodných 30 –tich pôrodníc, ktoré v 90-tych rokoch získali plaketu baby friendly má dnes tento titul už len jediná  a to nemocnica v Čadci. Záujem prejavili aj ďalšie zariadenia, ale tie budú musieť prejsť prísnou kontrolou  a preškolením personálu.

Baby friendly nemocnica

Základnou myšlienkou je, že zabezpečí matke prístup k dieťaťu a podporí ju v tom, aby dieťa dojčila. Nepodáva inú výživu okrem materského mlieka (výnimkou sú zdravotné dôvody). Zásadou je nepoužívať fľašky cumlíky či klobúčiky na bradavky.


Postupne sa začína recertifikácia nemocníc. Revízia v tejto oblasti prebieha spolu so Svetovou zdravotníckou organizáciou a pacientskymi organizáciami v oblasti Mother, Baby friendly nemocníc.

Zdroj: www.gazduj.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: