NOVINKA: Pri narodení dieťaťa vybaví štát celú administratívu za rodičov

www.mirri.gov.sk | 1. august 2022
Menej byrokracie pre rodičov

Dobrá správa pre mamičky a oteckov, ktorým sa práve narodilo dieťa. Po novom už nemusia obehávať úrady a lekárov, aby získali rodný list či príspevok pri narodení dieťaťa, ale štát celú administratívu vybaví za nich.

Vďaka spolupráci ministerstiev informatizácie, sociálnych vecí a rodiny, zdravotníctva a vnútra môžu rodičia dostať rodný list aj príspevok pri narodení automaticky bez behania po úradoch. Mamičky a oteckovia majú po narodení svojich detí už viac času pre svoju rodinu a nemusia sa trápiť so zbytočným papierovaním. Všetko za nich vybaví štát.

Jediné, čo budú musieť podpísať ešte v nemocnici je Dohoda o mene a priezvisku dieťaťa.Týka sa to aj príspevku pri narodení dieťaťa. Rodičia už o vyplatenie príspevku nebudú musieť žiadať a úradom dodávať vyplnené formuláre. 

Menej byrokracie pre rodičov

Donedávna čakal rodičov, ktorým sa narodilo dieťa, maratón vybavovačiek na úradoch, od matriky až po lekárov, a vyplňovanie desiatok strán tlačív.

Doteraz museli rodičia hlásiť meno dieťaťa priamo na matričnom úrade, rodič musel prihlásiť dieťa do zdravotnej poisťovne, potom ísť k pediatrovi a gynekológovi a nakoniec ešte na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny so žiadosťou o vyplatenie príspevku pri narodení dieťaťa. „Po novom môžu rodičia dohodu o mene vybaviť hneď priamo v pôrodnici, kde ju obaja spoločné podpíšu. Rodný list potom matrika odošle na adresu mamičky. Od 1. augusta už ani nebude potrebné prihlasovať dieťa ani do zdravotnej poisťovne, lebo automaticky dostane zdravotnú poisťovňu matky. A na jej účet príde aj príspevok pri narodení dieťaťa,“ ozrejmila podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský uviedol, že systém sa zjednodušil až do takej úrovne, že rodičia podpíšu iba jeden formulár. Tým je Dohoda o mene a priezvisku dieťaťa, ktorú podpíšu ešte v pôrodnici. Následne už celý proces zbehne automaticky. 

Prorodinné opatrenia pokračujú

„Snažíme ďalej robiť také opatrenia, ktoré pomáhajú rodinám zvýšiť ich príjmy, napríklad zvýšením daňového bonusu na deti, zavedením tehotenského, ďalej šetriť životné náklady znížením exekučných zrážok, zrušením doplatkov za lieky… Pomáhame tiež šetriť čas rodičov zavedením elektronickej PN-ky či automatického vyplácania príspevku pri narodení dieťaťa,“ zdôraznil prorodinné opatrenia vlády minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

Po narodení dieťaťa majú prísť na rad služby štátu aj pri riešení ďalších životných situácií. „Rovnako proaktívne ako sme teraz pomohli rodičom, ktorým sa narodilo dieťa, bude štát pomáhať aj ľuďom, ktorí stratia alebo si hľadajú zamestnanie, chcú začať podnikať, kupujú si motorové vozidlo, alebo nehnuteľnosť na bývanie. Postupne spustíme až 16 životných situácií, ktoré zbavíme byrokracie a pri riešení ktorých bude štát ústretovo pomáhať občanom,“ dodáva vicepremiérka Veronika Remišová. 

Zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: