Nespí vaše dieťa pokojne? Prikryte ho “gravitkou”

Gravity Blankets | 8. jún 2021
Záťažová prikrývka
foto: Gravity Blankets

Pozná to nejedna mama. Kopec rád o spánku, no žiadna na vaše dieťa nefunguje. Budí sa, spí nepokojne, nekvalitne. Riešením môže byť záťažová prikrývka Gravity Blanket.

Gravity Blankets sú záťažové prikrývky, ktoré vznikli preto, aby sa táto jedinečná spánková pomôcka nevyužívala iba v terapeutickej praxi. Pri pomoci liečenia rôznych diagnóz u detí, ale aj dospelých, sa totiž záťažové prikrývky využívajú roky. Konečne sa dostali aj na Slovensko a môže si ich zadovážiť každý.

Ako to funguje?

Záťažová prikrývka Gravity Blanket je paplón zaťažený mikroguličkami zo skla vyrobený z prémiových materiálov. Podporuje rýchlejšie zaspávanie, hlbší spánok a znižovanie hladiny stresových hormónov. Vďaka svojej váhe prikrývka vytvára príjemný tlak a pocit objatia, telo dieťaťa rovnomerne zaťaží, čím aktivuje hlboko uložené receptory. Dieťa si tak viac uvedomuje svoje telo, cíti sa bezpečne, vďaka čomu sa príjemne uvoľní.

To má vplyv na myseľ aj vnútorný pokoj. Výsledkom je oddýchnuté, pokojné dieťa, ktoré vďaka “gravitke” dokáže lepšie zvládať aj stres či psychické vypätie. Pozitívny účinok záťažovej prikrývky Gravity Blanket na spánok a úľavu od telesných ťažkostí potvrdzujú mnohí odborníci z vlastnej praxe, medzi nimi najmä terapeuti a fyzioterapeuti.

Zhodujú sa na tom, že záťažové prikrývky majú zmysel pri všetkých deťoch. Či už máte doma dieťa živé, ktoré občas potrebuje pomôcť skľudniť sa, alebo, naopak, pokojné a plaché, ktoré v pevnom objatí hľadá viac istoty, pomoc záťažovej prikrývky môže byť výrazná. Pomôcť môže aj deťom so špeciálnymi potrebami.

“U detí hrá dotyk dôležitú úlohu bezpečia,” hovorí PhDr. Denisa Maderová, “Či už sú to úzkostné deti, ale aj deti s ADHD, deti, ktoré trpia tikmi alebo autistickým spektrom.” Záťažová prikrývka im môže vďaka svojmu tlakovému pôsobeniu navodiť pocit väčšieho bezpečia a aj po namáhavom dni tak dodať potrebný spánok.

Záťažová prikrývka gravitka

Akú gravitku vybrať?

Záťažová prikrývka Gravity Blanket sa kupuje konkrétne pre každé dieťa - podľa jeho výšky a váhy. Platí pravidlo, že váha prikrývky by mala predstavovať približne 10 % hmotnosti dieťaťa. Ak preferujete dieťatko zabalené, aby sa v noci neodkopávalo, v ponuke nájdete aj spacáčiky so zaťaženou vrchnou časťou, ktoré dieťa bezpečne obíjmajú celú noc.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: