Na BARBORU: Nechajte zakvitnúť čerešňovú halúzku

Redakcia | 4. december 2022
Na BARBORU: Nechajte zakvitnúť čerešňovú halúzku

Adventný čas je plný rituálov, zvykov a tradícii, ktorými si ľudia v minulosti chceli spríjemniť čakanie na Vianoce. Je to čarovný čas aj dnes, ak mu vdýchneme trochu tajomna. Dnes je Barbory, máte už čerešňovú halúzku?

Dni pred zimným slnovratom (nastáva okolo 21. decembra) boli späté s mnohými rituálmi, lebo ľudia verili, že temné sily majú väčšiu moc ako tie dobré a preto sa museli chrániť.

Medzi tajomné dni  sa počítali Katarína – 25.11., Ondrej – 30.11., Barbora – 4.12., Lucia – 13.12., kedy ľudia pestovali viacero tradícií.

Na Barboru si odtrhnite čerešňovú halúzku

Podľa tradície by do Vianoc mala zakvitnúť tej dievke, ktorá sa chce vydať. V minulosti si ju dievčatá dávali za pás na polnočnej omši. Mládenec, ktorý si vetvičku od dievčaťa zobral, si ju dal za klobúk a takto jej  vyznal lásku. Ku každej z vetvičiek dievčatá napísali meno chlapca a verili, že si vezmú toho, pri mene ktorého vetvička rozkvitne ako prvá.

Zaujímavým aj dnes je tradícia, podľa ktorej na ktorý deň po Barbore vetvička čerešne zakvitne, bude najšťastnejším dňom budúceho roka. 

Zvyk narezať v tento deň vetvičky čerešní, je pekný a príjemný. Vyberte sa s deťmi do prírody a skúste si domov priniesť halúzku. Každý deň môžete sledovať, či sa púčiky rozvinú a na Štedrý deň Vám doma zavonia čerešňový kvet.

24 tipov pre deti v advente
Prečítajte si tiež:

24 tipov pre deti v advente

Pranostiky spojené so svätou Barborou:

  • Aké je počasie na Barboru, také býva až do Vianoc.
  • Po svätej Baruši daj pozor na uši.
  • Svätá Barbora ťahá sane do dvora.
  • Svätá Barbora vetry rozháňa.
  • Svätá Barbora vyháňa drevo zo dvora.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: