Herpes: Čo spôsobuje nepríjemné pľuzgieriky?

Redakcia | 8. február 2017
Herpes: Čo spôsobuje nepríjemné pľuzgieriky?

Vírusové ochorenie vyvolané vírusom herpes simplex (HSV) patrí k najrozšírenejšiemu v ľudskej populácii.

Trpí naň približne 80 % ľudí. Tento vírus sa vyznačuje zvláštnosťou, a to že po prekonaní infekcie prežíva doživotne v špecifických nervových bunkách a pri oslabení organizmu môže svoju prítomnosť manifestovať napríklad na pere v podobe pľuzgierikov

Herpes vírus

Herpetických vírusov je viac druhov. Poznáme Herpes simplex 1, 2, 3, 4, 5, 6. Herpes na pere spôsobuje herpes vírus typ 1. Typ 2 spôsobuje genitálny herpes, ktorý sa prejavuje na genitáliách žien i mužov v podobe svrbivých vyrážok.

Herpes vírus typu 3 má na svedomí vznik ovčích kiahní (varicella). Hoci sa varicella prejaví len raz, vírus, ktorý zostáva v tele, môže po odznení ochorenia pri novom oslabení vyvolať pásový opar. Typ 4 má na svedomí infekčnú mononukleózu, ktorá spôsobuje zápal hrdla a mandlí, ale môže napadnúť aj pečeň a podieľať sa na zvýšení pečeňových testov. 

Prečítajte si: Zradná mononukleóza

Liečba herpesu

Liečba spočíva v šetriacej strave a pokoji počas celého času ochorenia. Typ 5 spôsobuje cytomegalovírusovú infekciu. Infikovaných je 40 – 80 % populácie. Typ 6 vyvoláva ochorenie, ktoré sa nazýva Erythema subitum. Ide o krátkotrvajúce infekčné ochorenie spojené s výsevom vyrážok, ku ktorému prichádza spravidla po poklese teploty a často sa nesprávne pokladá za alergiu.

Prečítajte si: Herpes zoster v tehotenstve

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: